Social

Hală dedicată activităților cultural-educative și sportive pentru Pata Rât. Proiectele sociale ale Clujului în 2023

Zona Pata Rât ar putea beneficia de o hală adaptată pentru servicii sociale, cultural educative și sportive. Realizarea proiectului începe în 2023 și va fi gata anul următor.

Soluții pentru problemele sociale ale Clujului în 2023: în imagine: bloc de locuințe sociale  str. Ghimeșului Cluj-Napoca/captură foto Emil Boc Facebook.com Soluții pentru problemele sociale ale Clujului în 2023: în imagine: bloc de locuințe sociale str. Ghimeșului Cluj-Napoca/captură foto Emil Boc Facebook.com

 

 


În cadrul ședinței de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2023, edilul Emil Boc a prezentat câteva dintre obiectivele cu caracter social pe care și le propune Primăria în acest an. Dacă unele proiecte derulate de administrația locală pentru zona Pata Rât vor fi continuate, altele vor începe de la zero. 

 


Administrația Clujului își propune să realizeze două obiective sociale noi, investiție pentru care a prevăzut în buget în jur de 450.000 de lei:

Cel de-al doilea obiectiv face parte din categoria proiectelor multianuale ale Primăriei Cluj-Napoca. 


Soluții pentru tema locuințelor sociale în 2023 și viitorul zonei Pata Rât

Edilul Emil Boc a fost întrebat, în ședința de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2023, cum vede rezolvarea temei locuințelor sociale în 2023, dar și care este viitorul zonei Pata Rât, în condițiile interesului crescut pentru investiții de aici. 

„Pata Rât – obiectivul meu este ca în 2030, așa cum avem angajat în strategie, să finalizăm acest proiect. 


CITEȘTE ȘI:
Marș împotriva scumpirilor și evacuărilor, în Cluj. „Scumpirile la noi/profitul la voi”, „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta”

Anul acest avem în buget bani pentru hala de servicii sociale. 

Avem bani pentru locuințele de pe Sobarilor. Avem bani pentru achiziționarea de pe piață de locuințe și avem bani pentru plata chiriei. 


Adică aceste proiecte complementare care vin să ajute și să ofere o soluție, în cadrul calendarului 2023-2030. 

Evident că avem în vedere și alte proiecte mari, dar despre care nu putem vorbi acum, pentru că avem nevoie de aprobarea Guvernului

Inclusiv, de a putea să beneficiem și noi, la Cluj, de finanțare națională. 

Din nefericire, în 2018, la momentul când s-a făcut clasificarea Clujului din perspectiva fondurilor naționale, au spus că Clujul n-are nevoie, pentru că nu are probleme sociale”, a răspuns primarul Emil Boc. 

Guvern: Pata Rât nu există la Cluj

„Așa a spus Guvernul în 2018, că Pata Rât nu există la Cluj. 

Și n-am fost declarați eligibili pentru a primi finanțări guvernamentale pentru această zonă.

Noi n-am pus mâna în sân, ci ne-am ținut de treabă. Și continuăm.

Colegii mei au lucrat, prin parteneriate cu fonduri externe, fonduri norvegiene și nu numai, demonstrând că au soluții, nu stau. 

Dacă de la nivel național nu avem sprijin, căutăm si alte surse. 

Ce putem face de la nivel local, și ați văzut ce facem, atragem fonduri europene, prin ADIZMC și prin parteneriatele cu fonduri europene, să asigurăm această resursă”, a adăugat edilul Clujului, Emil Boc. 

Proiectele cu caracter social, pentru zona Pata Rât, sunt complementare și vin să acopere nevoile persoanelor defavorizate, potrivit administrației locale. 

„Avem în derulare mai multe programe și proiecte în ceea ce privește comunitatea din Pata Rât

Respectiv, beneficiarii majori ai programelor „Școala după școală” sau Programul Ghiozdanelor pentru elevi, sunt copiii din Pata Rât, totodată. 

Noi asigurăm gratuit transportul copiilor din zonă în școlile unde își urmează învățământul. 

Avem în vedere dezvoltarea infrastructurii din Școala „Traian Dîrjan”. 

Avem și promisiuni ca în parteneriat public-privat să asigurăm servicii sociale corespunzătoare în această școală și, în colaborare cu Inspectoratul Școlar, încercăm să atragem personal calificat, astfel încât copiii din această școală să beneficieze de tot sprijinul comunității”, a explicat și viceprimarul Olah Emese. 

Începând de anul trecut, în unitățile de învățământ preuniversitar unde învață elevi din zone defavorizate, aceștia beneficiază de proiectul „O masă caldă”, iar resursele derulării acestui program sunt acoperite exclusiv de municipiul Cluj-Napoca, potrivit autorităților locale. 

În toamna anului 2021, Primăria repartiza beneficiarilor noile locuințe sociale de pe strada Ghimeșului din Cluj-Napoca, imobil structurat pe două scări, cu un număr de 12 apartamente. 

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 este de aproape 619 milioane de euro, sumă ce include și alocările necesare derulării investiției pentru metrou. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Marș împotriva scumpirilor și evacuărilor, în Cluj. „Scumpirile la noi/profitul la voi”, „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta”

Locuințele sociale de pe Ghimeșului au fost predate beneficiarilor. Boc: „Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat la Cluj”

Buget Cluj-Napoca 2023. Ce va face Primăria cu 619 mil. euro? 132 mil. merg pe proiectul metroului

Ultimele Stiri
abonare newsletter