Economie

CJ sabotează Clujul? Pasagerii aleg alte aeroporturi, companiile ameninţă că pleacă, proiectele de dezvoltare se lasă aşteptate

Mii de pasageri au preferat să zboare de pe aeroporturi concurente Clujului, traficul aerian este limitat, iar în lipsa unei promovări adecvate, companiile aeriene ar putea “decola” oricând.

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj ocupă locul 1 între aeroporturile regionale din România, cu un trafic în continuă creştere. Dar lipsa investiţiilor şi lipsa de reacţie din partea Consiliului Judeţean, proprietarul aeroportului, poate duce la situaţii neprevăzute şi total în defavoarea oraşului şi judeţului.

Raportul pe semestrul I al Consiliului de administraţie (CA) de la Aeroportul Internaţional Cluj prezintă şi problemele cu care se confruntă instituţia lăsată de izbelişte de Consiliul Judeţean.


De 5 ani, CJ Cluj nu preia noua pistă

În luna septembrie 2014 s-a realizat recepţia lucrărilor la “Pista de decolare-aterizare de 3.500 m Etapa 1”.


De atunci, reprezentanţii Aeroportului susţin că au solicitat în permanenţă Consiliului Judeţean iniţierea unui proiect de hotărâre privind reglementarea situaţiei juridice a acestui obiectiv de investiţii, dar instituţia nu a stabilit regimul juridic al acestuia, chiar dacă în martie 2019 a fost admisă recepţia finală.

“Pentru realizarea obiectivului de investiţii «Extindere pistă decolare-aterizare» este necesară devierea râului Someşul Mic şi efectuarea exproprierilor. Întrucât pentru devierea Someşului a fost alocată doară suma de 3 milioane lei, extinderea pistei va avea un ritm mai lent de realizare cu toate că este un proiect prioritar pentru aeroport. De asemenea, lipsa răspunsului din partea Consiliului Judeţean privind organizarea licitaţiei pentru terminalul Cargo reprezintă un dezavantaj pentru aeroport, ceea ce duce la pierderi financiare atât pentru aeroport, cât şi pentru judeţ”, se arată în documentul citat.


Parcare cu gropi ...

Reprezentanţii Aeroportului arată cu degetul spre Consiliul Judeţean şi în ceea ce priveşte starea parcării.


“Având în vedere că societatea UTI utilizează legal întreaga parcare auto a aeroportului, Consiliul Judeţean a anunţat în 13 martie 2019 începerea lucrărilor de remediere la parcarea auto, iar după nici două săptămâni, în 25 martie instituţia a anunţat finalizarea lucrărilor. Lucrările de remediere executate au fost făcute doar în jurul sensului giratoriu, reprezentând cel mult 15% din suprafaţa parcării care necesită reparaţii. Prin nefinalizarea tuturor lucrărilor de reparaţii la partea carosabilă a a parcării auto, în continuare este afectată grav imaginea aeroportului cât şi imaginea judeţului şi reprezintă un real pericol pentru siguranţa pasagerilor, a angajaţilor aeroportului şi a agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în perimetrul aeroportului”, menţionează raportul CA.

… şi trafic aerian limitat


Este binecunoscut şi faptul că, în prezent, aterizările şi decolările de pe Aeroport sunt limitate, după ce oamenii numiţi de Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, în Consiliul de Administraţie de la Aeroport au refuzat constat să dea undă verde la reparaţii pe pista veche.

“În scopul protejării infrastructurii căii de rulare Delta şi asigurării unui nivel de siguranţă ridicat pentru aeroport, a fost necesară limitarea traficului aerian aeronavelor cu greutate mai mare de 51 de tone pe această cale de rulare. Astfel, în intervalele orare 12-15 şi 17-22 traficul aerian pe aeroport este limitat la 5 aeronave pe oră”, mai menţionează raportul.

Fără o promovare adecvată, companiile îşi iau zborul

“Debutul companiei aeriene Ryanair a fost extrem de aşteptat de către pasagerii din aria de acoperire a aeroportului, însă în contextul unei concurenţe serioase existente pe destinaţia Londra, dar şi al implicaţiilor comerciale nefavorabile generate de Brexit, fără o promovare a noii rute se poate anticipa chiar renunţarea timpurie a rutei programate din partea operatorului aerian”, mai spun membrii CA-ului.

3000.000 de pasageri la aeroporturile concurente

“Aeroporturile din aria de acoperire a Aeroportului Internaţional Cluj au continuat o serie de acţiuni de dezvoltare a infrastructurii, dar şi a reţelei de rute şi operatori aerieni. Astfel, aeroportul clujean, din postura de lider al aeroporturilor regionale, cunoaşte o concurenţă tot mai acerbă din partea acestor aeroporturi. Din analiza sumară a principalilor competitori ai Aeroportului Internaţional Cluj s-a constatat faptul că un număr de aproximativ 300.000 de pasageri au fost atraşi în anul 2018 de către aeroporturile concurente precum Oradea, Sibiu, Suceava, Satu Mare şi Târgu Mureş”, se mai precizează în raport.

Creşteri de trafic, Otopeni, cea mai populară destinaţie

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a înregistrat peste 1,3 milioane pasageri, ocupând locul 1 între aeroporturile regionale din România.

“Semestrul I al anului 2019 a reprezentat unul de consolidare în ceea ce priveşte traficul de pasageri pe Aeroportul Internaţional Cluj, care a crescut cu aproximativ 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Astfel, au fost înregistraţi un total de 1.336.734 de pasageri, faţă de cei 1.297.087 din primul semestru al anului 2018. Din numărul total de pasageri înregistraţi un procent de 85% este reprezentat de pasageriiăpe zborurile internaţionale, restul de 15% fiind pasageri pe zboruri interne”, mai menţionează raportul citat.

Pe semestrul I al anului 2019, de pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj au fost operate un total de 44 de destinaţii regulate interne şi internaţionale.

Cea mai populară destinaţie de pe aeroportul clujean în semestrul I al anului 2019 a fost Bucureşti Otopeni, totalizând un număr de 194.935 pasageri, urmată de Londra Luton cu 139.783 pasageri transportaţi. În top 10 rute de succes de pe aeroport în primele şase luni din 2019 se mai regăsesc Munchen, Milano Bergamo, Paris Beauvais, Barcelona, Bologna, Madrid, Dortmund şi Roma Ciampino.

Pe primul loc în topul ţărilor de destinaţie deservite de pe Aeroportul Avram Iancu Cluj se situează Marea Britanie cu cele 6 rute, Germania, incluzând cele 8 rute operate către această ţară, Italia cu 5 rute şi Spania cu 7 rute.

Cum s-ar putea ajunge la blocarea traficului pe aeroport

Printre proiectele demarate anul acesta se numără o cale de rulare nouă, studii de fezabilitate pentru o platformă de staţionare aeronave şi un hangar pentru mentenanţă aeronave. De asemenea, Aeroportul va depune o cerere de finanţare pentru echipamente noi de scanare bagaje de mână, având în vedere că echipamentele actuale de scanare a bagajelor de mână au fost achiziţionate în 2008, odată cu construirea noului terminal când numărul de pasageri într-un an era de 750.000, iar durata de viaţă a acestora a fost depăşită.

“Blocajele care apar în urma scanării bagajului de mână, timpul de aşteptare la controlul de securitate, necesitatea de deschidere a bagajelor de către pasageri pentru a îndepărta anumite obiecte scad considerabil operativitatea procesului de control securitate al ăasagerilor şi bagajelor de mână. Astfel, rezultă o scanare efectivă/echipament de numai 100 pasageri într-o oră, care împiedică dezvoltarea ulterioară a aeroportului având în vedere că în momentul de faţă în orele de vârf este necesară procesarea aproximativă a 1.000 pasageri în decurs de 90 de minute. Acest calcul se referă la un trafic de 1,4 milioane pasageri/îmbarcaţi pe an, rezultând faptul că la un trafic total de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, procesarea în orele de vârf a unui număr de aproximativ 2.100 pasageri ar duce la blocarea traficului pe aeroport”, mai menţionează raportul.

David Ciceo, un nou mandat în fruntea Asociaţiei Aeroporturilor din România

Directorul general al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj a fost reales vineri în funcţia de Preşedinte al Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR). Cu ocazia celei de a 27–a Conferinţe şi Adunări Generale a AAR, care s-a desfăşurat la Sibiu în perioada 24-25 octombrie, membrii i-au încredinţat lui David Ciceo un nou mandat la conducerea asociaţiei. “Realegerea lui David Ciceo reprezintă o recunoaștere a activității pe care acesta o desfășoară, atât pe plan național, cât și internațional, în sprijinul aviației civile din România, dar și a rezultatelor obținute la conducerea Aeroportului Internaţional”, transmit reprezentanţii aeroportului clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter