Administrație

Asocierea BT Capital Partners–Alpha Bank a câștigat licitația pentru emisiunea de obligațiuni de 75 milioane de euro a județului Cluj

Prima emisiune de obligațiuni a județului Cluj, în valoare de 75 milioane de euro, a fost adjudecată în urma licitației derulate de Consiliul Județean.

Bancnote euro/Foto: pexels.com Bancnote euro/Foto: pexels.com

 

 


Consiliul Județean Cluj a încheiat procedura de desemnare a câștigătorului contractului de achiziție publică „Servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară de obligațiuni ale Județului Cluj, în valoare de 75.700.000 EUR, prin plasament privat”.

 


CITEȘTE ȘI: 
Premieră la Cluj: Consiliul Județean lansează prima emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75 milioane €

Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse de participanți, a fost declarată câștigătoare Asocierea BT Capital Partners SA – Alpha Bank Romania SA.

Criteriul pe baza căruia a fost atribuit contractul de achiziție publică a fost „randamentul total cel mai scăzut”, potrivit reprezentanților administrației județene. 


Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub formă de obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. 

Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB - outlook stabil, standalone ”A”.


Ratingul emisiunii de obligațiuni pentru Cluj, potrivit Fitch Ratings/Foto: fitchratings.com

 

Fonduri pentru dezvoltare

La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Județean Cluj a lansat o primă emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029.


Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, o parte din bani vor fi folosiți pentru stingerea unor credite pentru investiții, iar circa 30 de milioane de euro vor fi destinați proiectelor de dezvoltare. 

„Din totalul acestei sume de 75 de milioane de euro, circa 45 de milioane de euro sunt alocați pentru stingerea datoriei pe care o avem la creditele luate tot pentru investiții, adică stingem un credit cu alt credit pentru investiții, care din punctul nostru de vedere, dar și al consultantului este mai avantajos pentru Consiliul Județean. Iar diferența de 30 de milioane o investim pentru proiecte noi, practic, investiții în proiecte pe care le-am câștigat prin finanțare europeană”, declara la începutul acestei luni președintele Consiliului Județean Alin Tișe.

CITEȘTE ȘI: 
Cum vor fi folosite fondurile obținute de Consiliul Județean în urma emisiunii de obligațiuni de 75 milioane de euro? „Banii vor merge pe dezvoltare”

Astfel, fondurile vor fi folosite pentru cofinanțarea unei părți a proiectelor în lucru, ce revine în sarcina Consiliului Județean. Aria proiectelor dezvoltate vizează asemenea domenii precum sănătate, cultură, infrastructură, educație etc.

Emisiunea de obligațiuni reprezintă un mecanism ce poate fi folosit la nivelul administrațiilor din teritoriu, reprezentând o premieră și pentru județul Cluj. Prin comparație cu titlurile de stat, destinația fondurilor atrase prin obligațiuni constă în dezvoltarea infrastructurii locale, fără a pune presiune pe bugetul Consiliului Județean. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum vor fi folosite fondurile obținute de Consiliul Județean în urma emisiunii de obligațiuni de 75 milioane de euro? „Banii vor merge pe dezvoltare”

Premieră la Cluj: Consiliul Județean lansează prima emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75 milioane €

Ultimele Stiri
abonare newsletter