Administrație

Satele din zona de munte a județului Cluj, sufocate de construcții și betoane?

Zeci de comune din Munții Apuseni ar putea ajunge şi mai sufocate de construcţii şi de betoane decât sunt acum. Cât de pregătite sunt aceste sate pentru schimbări?

La Băișoara, simplitatea vieții de la țară ar urma să fie înlocuită de construcții civile și industriale. Foto: monitorulcj.ro La Băișoara, simplitatea vieții de la țară ar urma să fie înlocuită de construcții civile și industriale. Foto: monitorulcj.ro

 

Nu mai puțin de 21 de comune din zona de munte a județului Cluj își vor actualiza planurile urbanistice generale (PUG). Vorbim de peste 240.000 de hectare de teren. 


În acest sens, Consiliul Județean Cluj a publicat un anunț prin care urmează să achiziționeze „Servicii de elaborare studiu de peisaj la nivel intercomunal aferent Munților Apuseni din județul Cluj pentru fundamentarea actualizării planurilor urbanistice generale (PUG) ale UAT-urilor din zona Munților Apuseni”.

Valoarea totală estimată a contractului, fără TVA, este de 140.000 lei, iar durata acestuia este până la finalului anului, mai exact 31 decembrie 2023.


„Pentru 14 comune cuprinse în suprafața de studiu, Consiliul Județean și-a asumat coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor acestora până la faza aprobării”, transmite instituția.

Potrivit forului județean, se dorește realizarea studiului de peisaj pentru 21 de comune (Negreni, Ciucea, Poieni, Huedin, Săcuieu, Sâncraiu, Mărgău, Călățele, Mănăstireni, Izvoru Crișului, Aghireșu, Căpușu Mare, Gilău, Săvădisla, Iara, Băișoara, Valea Ierii, Măguri Răcătău, Mărișel, Rîșca, Beliș), studiu care va fundamenta ulterior actualizarea documentațiilor de urbanism, de amenajare a teritoriului și strategia de dezvoltare a comunelor.


Suprafața de teren aferentă studiului este de aproximativ 242.022 hectare. 

„Obiectul caietului de sarcini îl reprezintă întocmirea studiului de peisaj ce presupune evidențierea unităților de peisaj integrate, prin analiza și susținerea elementelor particulare și cultural specifice ale zonei. Studiul se va concentra și pe analiza siturilor de interes județean”, mai menționează instituția.


Potrivit Consiliului Județean Cluj, studiul de peisaj va conține următoarele informații: 

  • Observații generale asupra zonei în ceea ce privește locația sa, forma, caracterul și decorul
  • Descrierea fiecărei zone componente a arealului studiat, profiluri de sensibilitate a peisajului pentru fiecare zonă
  • Evaluarea generală a sensibilității peisajului față de posibile schimbări viitoare (de natură rezidențială, comercială, industrială, recreativă)
  • Reglementări și limitări bazate pe caracterul peisajului, valoarea peisajului, sensibilitatea la schimbarea acestuia
  • Schița unei strategii de peisaj care va include și propunerea de conservare și protecție, revitalizare și regenerare a peisajului și va identifica noi areale care vor completa lista celor 34 de zone de interes județean

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Priveliște de o frumusețe rară din județul Cluj! Cel mai înalt vârf din țară, văzut din Băișoara. FOTO

Fenomen rar și spectaculos pe Lacul Beliș. „Gravură” naturală pe suprafața înghețată a lacului. FOTO

Îngrijorări privind lotul Nădășelu-Zimbor, din A3: „Din fruntaș, codaș. Riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea” VIDEO

abonare newsletter