Actualitate

Fenomen rar și spectaculos pe Lacul Beliș. „Gravură” naturală pe suprafața înghețată a lacului. FOTO

Imagini spectaculoase surprinse în Cluj. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, Lacul Beliș a înghețat, iar pe suprafața lacului s-a format o gravură naturală.

Gravuri pe suprafața Lacului Beliș/ Foto: Apuseni Transilvania - Facebook (fotograf: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania) Gravuri pe suprafața Lacului Beliș/ Foto: Apuseni Transilvania - Facebook (fotograf: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania)

 

 


Din cauza temperaturilor negative din ultima perioadă, Lacul Beliș a înghețat, iar pe suprafața acestuia s-a format o gravură naturală.

 


În imaginile surprinse se poate vedea cum lacul s-a transformat într-o operă de artă.

Gravuri pe suprafața Lacului Beliș/ Foto: Apuseni Transilvania - Facebook (fotograf: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania)
Gravuri pe suprafața Lacului Beliș/ Foto: Apuseni Transilvania - Facebook (fotograf: Raul Ghiran, președinte Rescue Transilvania)

„Când Dumnezeu se joacă cu natura niciun artist nu Îl poate egala! Cel mai bine o demonstrează expoziția, la propriu, a creației pe Lacul Beliș. Forme impunătoare, ca niște gravuri, și absolut remarcabile, realizate parcă în cele mai bine gândite tipare, pastelează suprafața înghețată a apei. E un spectacol dedicat privirii celor care trec prin zonă!


Tocmai de asta îi mulțumim lui Raul Ghiran, președintele Rescue Transilvania, că a împărtășit cu noi aceste fotografii minunate.

Merită să urcați în Apuseni pentru că peisajul de iarnă te îmbie. E o poveste la tot pasul iar imaginile fac, în mod real, cât o mie de cuvinte”, au transmis cei de la Apuseni Transilvania.


Lacul Beliș-Fântânele

Lacul Beliș Fântânele a fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul Râului Someșul Cald, fiind un lac artificial de acumulare. S-a format pe vatra vechiului sat Beliș în anii 1980 și este alimentată de 2 râuri Someșul Cald care intră în lac în zona Doda Pilii, întinzându-se pe o distanță de 20 km și Râul Beliș (pe o lungime de 12 km) cu intrare în lac în cătunul Ciurtuci.

Adâncimea apei crește brusc de la 1 metri de mal la 5-6 metri la 3 metri de mal, iar în zona barajului este de 96 metri iar adâncimea medie 40 metri, apa fiind în general limpede.


Biserica Urmanczy, numită și „Biserica de sub lac”, iese la iveală în perioadele secetoase din adâncurile lacului de acumulare Beliș-Fântânele. Biserica romano-catolică a fost construită în anul 1913 de către magnatul Ioan Urmanczy și este singura dovada a existenței satului Beliș în străvechea vatră. Pe zidurile biserici din lac se mai pot vedea și astazi, în ciuda situării acesteia în apa, picturile de pe pereții bisericii care reprezintă îngeri și fresce biblice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Timpul pare că a încremenit la Stația Meteo de pe Vârful Vlădeasa. Zăpada a creat peisaje de basm. GALERIE FOTO

Inedit! Case din Măguri Răcătău, făcute integral din lemn din zonă. Arhitect: „Se integrează armonios în peisajul montan”

abonare newsletter