Administrație

Masterplanul final Sopor, în consultare publică. Când ar putea fi aprobat

Masterplanul pentru realizarea cartierului Sopor a intrat în consultare publică. Proiectul celui mai mare cartier din municipiul Cluj-Napoca, realizat de la zero, înregistrează încă o etapă și se apropie de concretizare. Vezi când ar putea fi aprobat.

Propunerea preliminară PUZ Masterplan Sopor, în consultare publică/captură foto: primariaclujnapoca.ro Propunerea preliminară PUZ Masterplan Sopor, în consultare publică/captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Primăria Cluj-Napoca a publicat spre informarea și consultarea publicului propunerea preliminară a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Masterplan Sopor. 

 


Masterplanul Sopor se va afla în consultare publică în perioada 11-26 ianuarie 2023.

CITEȘTE ȘI:
Proiectul a trecut de toate „furcile caudine”. Autoritățile anunță adoptarea finală a Masterplanului pentru cartierul Sopor - un oraș în oraș, realizat de la zero

În acest răstimp, clujenii pot trimite Primăriei propuneri, sugestii și opinii cu privire la documentația aflată în analiză pentru realizarea cartierului Sopor. 


Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, dezbaterile publice care privesc proiectul cartierului Sopor ar putea fi încheiate în primul trimestru din acest an. Astfel, din luna aprilie, proiectul ar putea fi aprobat de consilierii locali.

„Este o procedură prealabilă, legală, care trebuie să fie îndeplinită pentru PUZ-ul din cartierul Sopor. 


În prima etapă, vom aproba un masterplan, evident, după ce vom avea toate dezbaterile aferente. 

După care, vom sectoriza și, probabil, vor fi mai multe PUZ-uri. Nu știu în momentul de față câte PUZ-uri vor fi, aceasta urmează să stabilim după ce va fi aprobat masterplanul. 


Urmează ca în primul trimestru din anul 2023 să avem și dezbaterile pe componenta masterplanului, astfel încât să-l putem prezenta Consiliului Local pentru a fi votat și aprobat, după ce se parcurg toate procedurile.

Ca element de noutate, pot spune că avem toate avizele necesare, inclusiv avizul de la Aeronautică și avizul de la Mediu, deci practic am depășit toate etapele de evaluare de la Mediu și suntem în măsura în care putem să ducem proiectul la următoarele etape. 

Trebuie să treacă procedurile administrative și, după ce sunt parcurse aceste etape, putem să facem întâlnirile și dezbaterile pentru aprobarea masterplanului. 

Am avut mai multe dezbateri anul trecut pe componentele de mediu, pe care le-am încheiat, și vor trebui să fie dezbateri și pentru masterplan și, evident, procedurile legale pentru aprobarea PUZ-ului”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro

În 2023 ar putea începe lucrările în teren

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a publicat, în decembrie 2022, ultimul aviz necesar pentru adoptarea finală a Masterplanului Sopor.

Dacă proiectul va fi aprobat în Consiliu local, șantierul pentru noile lucrări ar putea fi deschis în acest an.

Proiectul cartierului Sopor a beneficiat în ultima perioadă de o serie de consultări publice pentru aprobarea proiectului, pentru realizarea masterplanului, precum și pentru stabilirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), etape necesare acestui proiect pentru realizare.

Suprafața studiată pentru realizarea cartierului Sopor este de 250 de hectare. 

Acesta va comunica cu marile proiecte verzi, precum Parcul Est, dar și cu proiectele de infrastructură majoră, precum metroul, prin realizarea Depoului în zona noului cartier Sopor. 

„Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. 

Având la bază principiul transparenței, Masterplanul viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare a fost amplu discutat în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca”, se arată pe site-ul Primăriei

Beneficiar plan este Municipiul Cluj-Napoca 

Proiectant general: Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. 

Proiectant specialitatea Arhitectură și Urbanism:

 − Studio 82 S.R.L. – dr. arhitect Octav Silviu Olănescu 

− Vlad Sebastian Rusu B.I.A. – dr. arhitect Vlad Sebastian Rusu

CITEȘTE ȘI:

PUZ-ul cartierului Sopor, construit de la zero în Cluj, în dezbatere publică

Încă un pas pentru cel mai nou cartier din Cluj: Masterplanul Sopor a obținut Avizul de Mediu. Lucrările ar putea începe în 2023

Proiectul a trecut de toate „furcile caudine”. Autoritățile anunță adoptarea finală a Masterplanului pentru cartierul Sopor - un oraș în oraș, realizat de la zero

Ultimele Stiri
abonare newsletter