Administrație

Proiectul a trecut de toate „furcile caudine”. Autoritățile anunță adoptarea finală a Masterplanului pentru cartierul Sopor - un oraș în oraș, realizat de la zero

Masterplanul Sopor a fost adoptat în varianta finală de autoritățile locale, după ce Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat ultimul aviz pentru realizarea celui mai nou cartier din Cluj. Dacă proiectul va fi aprobat în Consiliu local, șantierul pentru noile lucrări ar putea fi deschis de anul viitor.

Masterplanul Sopor/ captură foto: primariaclujnapoca.ro Masterplanul Sopor/ captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Monitorulcj.ro semnala luna trecută că planul urbanistic zonal (PUZ) pentru realizarea cartierului Sopor a fost lansat în dezbatere publică. Concomitent, masterpalnul Sopor parcurgea ultimele etape necesare pentru concretizarea proiectului încă de la începutul acestei toamne. 

Primăria Cluj-Napoca anunță adoptarea planului „Elaborare Plan urbanistic Zonal în condițiile Legii nr. 350/2001 modificată și actualizată – PLAN DIRECTOR (MASTERPLAN) SOPOR”


CITEȘTE ȘI: 

Încă un pas pentru cel mai nou cartier din Cluj: Masterplanul Sopor a obținut Avizul de Mediu. Lucrările ar putea începe în 2023

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a publicat recent ultimul aviz necesar pentru adoptarea finală a Masterplanului Sopor. 


Avizul de mediu pentru adoptarea Masterplanului Sopor a fost emis de APM Cluj în 13 decembrie 2022/ captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

captură foto: primariaclujnapoca.ro

„Titularul planului are obligaţia monitorizării modului de implementare a planului.


 Monitorizarea va fi continuă, pe toată durata implementării planului, pentru a se asigura menţinerea impactului prognozat şi realizarea tintelor de performanţă propuse. 

Se vor depune la APM Cluj rapoarte de monitorizare anuale”, se arată în documentația publicată de autorități. 


În 2023 ar putea începe lucrările în teren

Potrivit unei declarații a viceprimarului Dan Tarcea din primăvara anului 2022, planul urbanistic zonal pentru cartierul Sopor ar urma să fie supus votului Consilului Local Cluj-Napoca până la finalul acestui an, avizul de mediu fiind ultimul act care trebuia eliberat.

„La Sopor, am reușit să obținem toate avizele, inclusiv avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. 

Anul acesta vom pune PUZ-ul în dezbatere, care trebuie să parcurgă toate rigorile administrative și legale. Primăria municipiului Cluj-Napoca nu are terenuri în cartierul Sopor. (…) Mai avem de obținut un singur aviz, cel de mediu, care este în procedură de obținere pentru faza de PUZ. Avizul de mediu include toate celelalte avize emise. Estimarea mea este că anul acesta, PUZ-ul va fi pus pe masa consilierilor locali”, declara viceprimarul Dan Tarcea, la un post local de radio, în primăvara acestui an.

Suprafața studiată pentru realizarea cartierului Sopor este de 250 de hectare. Acesta va comunica cu marile proiecte verzi, precum Parcul Est, dar și cu proiectele de infrastructură majoră, precum metroul, prin realizarea Depoului în zona noului cartier Sopor. 

„Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. 

Având la bază principiul transparenței, Masterplanul viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare a fost amplu discutat în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca”, se arată pe site-ul Primăriei

Beneficiar plan este Municipiul Cluj-Napoca 

Proiectant general: Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. 

Proiectant specialitatea Arhitectură și Urbanism:

 − Studio 82 S.R.L. – dr. arhitect Octav Silviu Olănescu 

− Vlad Sebastian Rusu B.I.A. – dr. arhitect Vlad Sebastian Rusu

CITEȘTE ȘI:

Încă un pas pentru cel mai nou cartier din Cluj: Masterplanul Sopor a obținut Avizul de Mediu. Lucrările ar putea începe în 2023

PUZ-ul cartierului Sopor, construit de la zero în Cluj, în dezbatere publică

abonare newsletter