Administrație

Poluarea de la Pata Rât. După 5 ani, Consiliul Județean Cluj NU ȘTIE cât levigat este în zonă. Levigatul curge, banul public se duce!

Consiliul Județean Cluj se chinuie de cinci ani să cureţe levigatul de la Pata Rât, format încă din 2017. Reamintim că, la un moment dat, lacul de levigat se întindea pe o suprafață de 9 hectare, iar imaginile deplorabile au făcut înconjurul țării.

foto arhivă Monitorul de Cluj, levigatul de la Pata Rât foto arhivă Monitorul de Cluj, levigatul de la Pata Rât

 

Levigatul de la Pata Rât curge şi înghite banii clujenilor...de mai bine de cinci ani de zile! După mai multe contracte și bani aruncați pe epurarea levigatului din zonă, acum, forul județean mai „aruncă pe geam” 10.000 de euro pe rapoarte săptămânale. Adică alte teancuri de hârtii!


Consiliul Județean Cluj plătește pentru Servicii de monitorizare cantitate de levigat în cele 77 de puțuri biogaz din cadrul depozitului de deșeuri închis și ecologizat Pata Rât. Valoarea estimată a contractului este de 43.000 de lei fără TVA.

„Pornind de la necesitatea tratării levigatului exfiltrat din depozitul de deșeuri Pata Rât închis, Consiliul Județean a implementat o serie de contracte de prestări servicii începând cu anul 2017 având ca obiect epurarea levigatului exfiltrat din depozitul de deșeuri închis, precum și eliminarea concentratului rezultat în urma epurării”, transmite forul județean.


În caietul de sarcini se menționează că „în contextul realizării acestor servcii de mai mulți operatori contractați de Consiliul Județean s-au remarcat diferențe semnificative între cantitățile de levigat intrate în procesul de epurare de la depozitul de deșeuri închis Pata Rât raportate de către acești operatori”.

„În vederea confirmării sau infirmării influențelor izvoarelor din zonă sau a bălților asupra cantității de levigat generat de depozitul Pata Rât, considerăm că se impune monitorizarea nivelului de levigat în toate cele 77 de puțuri de biogaz pe o perioadă de 3 luni cu o frecvență săptămânală. Serviciile ce urmează a fi furnizate sunt întocmirea de rapoarte de monitorizare pentru o periodă de 3 luni, în vederea verificării variației nivelului de levigat în cele 77 de puțuri de biogaz din cadrul depozitului de deșeuri închis și ecologizat de la Pata Rât (…) Monitorizarea nivelului de levigat se va realiza săptămânal după arderea gazului de depozit acumulat”, mai menționează documentul citat.


O scurtă istorie a poluării de la Pata Rât și a banilor duși pe apa sâmbetei

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj i-a cerut Consiliului Judeţean încă din 2017 să ia „în regim de maximă urgenţă” mai multe măsuri „în vederea stopării fenomenului de poluare masivă a pârâului Zăpodie”. Printre aceste măsuri se numără eliminarea levigatului.

În Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile vorbeau că rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.


Consiliul Judeţean a închiriat în 2017 o staţie de osmoză inversă pentru curăţarea levigatului de la Pata Rât, întins pe 9 hectare de teren în urma unor ample alunecări de deşeuri, pentru care a plătit 39.000 de euro pe lună. Această staţie trebuia pusă încă din 2017 în funcţiune, dar Consiliul Judeţean a întârziat mai bine de 6 luni să îi dea drumul.

În noiembrie 2017, Garda Naţională de Mediu a amendat Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru problemele de la groapa de gunoi de la Pata Rât.


În luna martie 2018, Consiliul Judeţean a fost amendat, din nou, cu 100.000 lei și s-a ales şi cu o plângere penală din partea Gărzii de Mediu din cauză că nu a fost oprită poluarea cu levigat de la Pata Rât.

În 2020, Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație pentru achiziția de servicii de colectare, transport și eliminare a concentratului rezultat în urma epurării levigatului de la depozitul de Pata Rât care se ridica la 7,3 milioane de lei bani publici.

În cursul zilei de 22 iulie 2017, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida), acoperind pe o lungime de circa 120 metri secţiunea pârâului Zăpodie, pârâu adiacent depozitului.

Solul din depozitul de deșeuri de la Para Rât e contaminat! 84.000 € „înghite” depozitul închis

Epurarea levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât a dus la contaminarea solului. Agenția pentru Protecția Mediului susține că există, printre altele, o contaminare cu hidrocarburi din petrol.

În luna iulie 2022, Consiliul Județean (CJ) Cluj a postat un anunț de achiziție prin care se angaja să plătească peste 84.000 de euro pentru servicii de toaletare a vegetației la Pata Rât, pentru realizarea unui proiect de decontaminare și servicii de pază la depozitul de deșeuri Pata Rât, în prezent închis.

Doar serviciile de investigare teren Pata Rât unde este amplasată stația de epurare costau 134.000 lei fără TVA.

„În urma finalizării contractului de servicii privind epurarea levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât s-au comandat analize de sol. În urma verificării analizelor, Agenția pentru Protecția Mediului a comunicat faptul că există o contaminare cu hidrocarburi din petrol și sunt prezenți în zonă și alți contaminanți chiar dacă nu se ating pragurile de alertă. Agenția de Protecția Mediului a transmis Consiliului Județean să realizeze investigații specifice pentru identificarea zonei de decontaminare, să realizeze proiectul de decontaminare și supunerea acestuia procedurilor de acord de mediu, plus realizarea operațiunilor de decontaminare. Pentru respectarea celor solicitate de către APM este nevoie să realizăm investigarea preliminară și investigarea detaliată a acestui amplasament prin intermediul unor experți acreditați prin care să se identifice sursele de contaminare, căile de migrare posibile etc”, susține conducerea Consiliului Județean.

CITEȘTE ȘI:

Contract de 7,3 milioane de lei pentru eliminarea levigatului de la Pata Rât

Consiliul Județean ascultă de specialiști. O stație de tratare a levigatului cu o capacitate mai mare decât cea de la CMID va fi închiriată

Problema levigatului de la Pata Rât, departe de a fi soluţionată. CJ Cluj plăteşte pentru ridicarea unui zid între groapă şi centură

Ultimele Stiri
abonare newsletter