Actualitate

România urmează să primească prin PNRR 100 de miliarde de lei. Cât se alocă Autostrăzii Transilvania și metroului de la Cluj?

Au fost semnate acorduri de finanțare cu 19 ministere pentru obținerea fondurilor din PNRR. Peste 100 de miliarde lei vor fi alocate ministerelor în cursul acestui an.

Anul acesta, autostrada Transilvania va primi fonduri prin PNRR. Anul acesta, autostrada Transilvania va primi fonduri prin PNRR.

 

 


Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a menționat, marți, în cadrul unei conferințe de presă că vor fi semnate acorduri de finanțare cu 19 ministere din România.

 


Aceste acorduri reprezintă un fel de contracte semnate cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a putea primi fondurile alocate.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat acorduri cu Ministerul Familiei, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, iar „în cel mult o săptămână vor fi semnate toate celelalte”, sceie g4media.ro.


În cadrul acordurilor semnate „sunt stabilite drepturile și obligațiile părților, precum și termenii și condițiile aplicabile fondurilor europene, în vederea îndeplinirii corespunzătoare a jaloanelor și a țintelor aferente reformelor și/sau investițiilor ce fac obiectul acordului cuprinzând informațiile prevăzute în mecanismul de implementare și control din anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021”, conform Ordonanței de Urgență nr.124/2021.

Cum vor fi împărțiți banii?

- Ministerul Transporturilor, pentru Autostrada Transilvania – 1,6 mld lei;
- Investițiile pentru Metrou în București și Cluj – 1,5 mld lei,
- Ministerul Sănătății – sistemul de e-health și telemedicină – 500 milioane lei
- Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor, Min Mediului – 4,7 miliarde lei
- Infrastructura de distribuție a gazelor, hidrogen verde – Min Energiei – 573 milioane lei
- Campania de reîmpăduriri- Ministerul Mediului 3,6 mld lei ; digitalizarea în domeniul mediului – 260 milioane lei.


„Odată cu aceste acorduri s-a transmis și responsabilitatea înfăptuirii acestor reforme de către ministere”, a precizat ministrul Dan Vîlceanu.

Prima tranșă din PNRR, primită în 2021

Prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră, a fost virată la finalul anului trecut. În cursul acestui an, România ar trebui să primească România o finanţare totală de aproximativ 6,171 miliarde euro.


Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei 6 piloni prevăzuţi de Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene. Cei şase piloni sunt: tranziţia verde, transformarea digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri.

Banii se vor acorda în tranşe, în funcţie de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane şi ţinte. În total, sunt 507 jaloane şi ţinte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanţare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor incluse în cadrul PNRR. Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro şi de o finanţare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul metroului de la Cluj a ajuns la Ministerul Transporturilor. Ce lucrări acoperă finanțarea prin PNRR?

abonare newsletter