Actualitate

Boc, supărat pe clujenii care nu își doresc metrou: „Parcă oamenii ăștia nu ar trăi în acest oraș”

Primarul Emil Boc a declarat, joi, că realizarea metroului de la Cluj reprezintă „un lucru extraordinar”, manifestându-și dezamăgirea față de clujenii care dezaprobă proiectul.

 

„În privința traficului (...) De asta sunt puțin supărat când văd ce este în Cluj de mulți ani, și îi vezi pe unii cum spun să nu se facă metroul, nu cumva să se facă metroul, fiind oameni de aici, din Cluj, asta doare mai mult. Parcă oamenii ăștia nu ar trăi în acest oraș și nu văd ce se întâmplă (...) Noi am lucrat din timp ca să vină o ocazie ca aceasta, cum e PNRR, să beneficiem de acești bani europeni. E un lucru extraordinar că începe să se facă metroul la Cluj”, a spus Emil Boc, joi, la un post de radio.


 

Declarația edilului vine în contextul în care, o parte dintre clujeni critică vehement realizarea unui metrou la Cluj, având în vederea problemele existente deja și nerezolvate în municipiu, cum ar fi cele legate de trafic, lipsa centurii ori construcțiile haotice din oraș. Astfel, investiția pentru un proiect precum e metroul la Cluj este considerată cel puțin neprioritară, dacă nu irațională, pentru acest moment.


Metroul, inclus în proiectele din PNRR

Proiectul metroului a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de alte două mari proiecte de infrastructură de la Cluj - Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului și modernizarea căii ferate Cluj - Episcopia Bihor. În schimb, centura metropolitană a rămas pe dinafară și nu va primi bani prin PNRR. 

Chiar și așa, Emil Boc a asigurat că proiectele vor fi realizate, cu sau fără banii primiți prin PNRR. 


„Finanțările sunt complementare: din PNRR și din fondurile structurale, Programul Operațional Sectorial – POS Transport, 2021-2027. Proiectele merg mai departe”, a declarat Boc, luna trecută, pentru monitorulcj.ro.

Lucrările vor începe în 2023

Astfel, prin PNRR, proiectul metroului ar urma să primească 310 mil. euro, din care vor fi făcute 9 stații de metrou. Conform edilului clujean, în acest an ar trebui să fie finalizată documentația pentru proiect, iar anul viitor, să fie demarată procedura licitației publice, astfel încât, în 2023 să poată începe lucrările. 


Banii pe care îi va primi proiectul metroului de la Cluj prin PNRR reprezintă doar aproximativ 30% din investiția totală, inițial, municipalitatea anunțând că metroul va primi prin program toată suma necesară. Acest impediment ar putea duce la tergiversarea termenului de finalizare preconizat, care era anul 2026 inițial și care, a „devenit” oficial 2029.

Termenul de finalizare al metroului, prelungit

Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), publicat miercuri, 2 iunie, metroul din Cluj va fi gata numai în anul 2029, termenul lucrărilor fiind de 96 de luni. Astfel, până în anul 2029, la finalizarea integrală a magistralei de metrou, ar trebui să existe 12,7 km de rețea nouă de metrou, 15 stații noi și 30 de rame electrice. 


Până în 2026, ar trebui însă să fie finalizată legătura dintre Mănăștur și Sopor, cu nouă stații de metrou, lucrări care vor fi realizate cu cei 310 milioane de euro, primiți prin PNRR, conform documentului făcut public miercuri.

CITEȘTE ȘI:

Cum se vor numi stațiile metroului din Cluj? Pornirea, din „Țara Moților”, prin „Prieteniei” către „Viitor” și până în „Cosmos”

Ultimele Stiri
abonare newsletter