Actualitate

Miliarde de euro prin PNRR, la Cluj. Autostrada Transilvania, calea ferată Cluj-Episcopia Bihor și metroul, finanțate prin program

Proiectele județului Cluj, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului, metroul și electrificarea căii ferate Cluj - Episcopia Bihor.

 

 


Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului, în lungime de 42 de km, ar urma să primească suma de 340 mil. euro prin PNRR.

 


Ceea ce va aduce nou autostrada este reprezentat de unele elemente „care nu se implementează până acum sau se implementează sporadic”, de această dată, acestea având caracter de obligativitate încă din faza de proiectare, se arată în PNRR.

Astfel, pe Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului se vor implementa următoarele:


- Dotarea cu echipamente ITS pe întreaga lungime;
- Dotarea  cu  stații  de  încărcare  electrică  (cu  minim  4  puncte  de  încărcare),  care  să deservească  ambele  sensuri,  amplasate  la  distanțe  de  aproximativ  20  km  una  față  de cealaltă;
- Dotarea cu parcări securizare, care sa deservească ambele sensuri, amplasate la distanțe de aproximativ 50 km una fata de cealaltă;
- Dotarea cu perdele forestiere în lungul rețelei rutiere împotriva dispersiei poluanților și impotriva inzapezirii autostrăzilor;
- Dotarea cu sisteme video pentru monitorizarea traficului și detectarea accidentelor;
- Dotarea cu stații meteorologice automate;
- Dotarea cu echipamente pentru monitorizarea cantității poluanților;
- Dotarea cu sisteme de informare real timeși sisteme de avertizare early warning pentru pasageri și gestionarii infrastructurii;
- Dotarea cu sisteme automate de contorizare și identificare a tipului de vehicul.

Senzori meteo, pe autostradă

De asemenea, toate spațiile de servicii din lungul autostrăzilor vor fi monitorizate cu camere video de supraveghere, dar și cu senzori de clasificare a tipurilor de vehicule. Autostrada va avea senzori pentru detectarea condițiilor meteo, în special pentru polei și ceață, precum și sisteme  de  transmitere  a  informațiilor  către  conducătorii vehiculelor și gestionariii infrastructurii, în timp real.


Tronsonul de 12,2 kilometri de la Zimbor spre Poarta Sălajului a fost contractat de Compania UMB, una dintre cele mai mari companii de construcții din România, aceasta câștigând deja licitația pentru construirea tronsonului Nădășelu-Zimbor. Prin urmare, constructorul român ar putea ajunge să lucreze toți cei 42 de kilometri de autostradă.

Peste un miliard de euro, pentru calea ferată

În ceea ce privește proiectul care prevede modernizarea căii ferate Cluj - Episcopia Bihor, au fost solicitați prin PNRR, 1.29 mld. euro.


Instituția Prefectului Bihor anunța în luna februarie că au fost obţinute toate cele 82 avize necesare pentru derularea proiectului de modernizare și electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Tot atunci, documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu, respectiv Studiul de Evaluare a Impactului asupra Corpului de Apă, Raportul de Impact asupra Mediului şi Studiul de Evaluare Adecvată, au fost depuse la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Lucrările la proiect vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km a liniei de cale ferată, precum şi modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor staţiilor, haltelor şi spaţiilor adiacente, incluzând parcările, rampele şi peroanele cu copertine. Toate clădirile de călători vor beneficia de compartimentări pentru fluidizarea circulaţiilor, de grupuri sanitare compartimentate pe sexe, precum şi grupuri sanitare speciale pentru mamă şi copil şi pentru persoanele cu mobilitate redusă. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu mobilitate redusă, fiind prevăzute, de asemenea, rampe şi marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire şi către punctele principale de interes.

Calea ferată, finalizată în 2026?

Partea de execuţie este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a obiectivului de investiţie. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanţa Oradea-Cluj se va parcurge în 2 ore.

Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, declara în vara anului trecut că în 2021 ar putea fi semnat contractul de execuție, iar obiectivul ar putea fi finalizat până în 2026.

„Aici, noi credem că vom finaliza documentația până la sfârșitul anului, iar anul viitor vom semna contractul de execuție și vom finaliza acest obiectiv până în 2026”, a spus ministrul Lucian Bode, într-o intervenție la Ziarul Financiar Live.

Proiectul, „plimbat” de la un Guvern la altul

În decembrie 2008, proiectul de dublare și de electrificare a întregului tronson Cluj-Napoca – Oradea a fost trecut în programul de guvernare al Guvernului Boc, însă nu a fost pus în practică. Ulterior, în 2016, CFR SA aloca suma de 8,35 milioane de lei (fără TVA) pentru reactualizarea studiului de fezabilitate privind electrificarea şi reabilitarea liniei, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

În 2018, conducerea CFR s-a hotărât să revină la ideea realizării studiului de fezabilitate pentru modernizarea tronsonului de 158 km. Realizarea conexiunii cu tronsoanele Coridorului IV pan-european, preluarea parțială a traficului dinspre și spre vestul Europei, dar și asigurarea circulației trenurilor cu până la 120 km/h erau ambițiile care sună bine, cel puțin pe hârtie. În 2019, Guvernul Dăncilă aloca suma de 684.000 de lei pentru acest proiect.

Niciun ban pentru centura metropolitană prin PNRR

Metroul, un alt proiect important de infrastructură al Clujului, inclus în PNRR, ar trebui să primească prin program suma de 310 mil. euro, în timp ce centura metropolitană nu va mai primi niciun ban prin PNRR, așa cum era preconizat inițial. Acest lucru ar putea duce la mari întârzieri în ceea ce privește termenul de finalizare, lucru valabil și pentru proiectul metroului, pentru care, noul termen de finalizare anunțat este anul 2029, și nu 2026, cum a fost inițial preconizat.

CITEȘTE ȘI:

Umilitor! Progres de 1% în 5 luni pe Autostrada A3, între Chețani și Câmpia Turzii! Contractul a fost reziliat

Ultimele Stiri
abonare newsletter