Actualitate

Centura metropolitană mai are o șansă. Boc: „Nu s-a pierdut finanțarea. Banii se iau din alt buzunar”

Finanțarea pentru centura metropolitană nu s-a pierdut. Banii pentru finanțarea acesteia se vor lua „din alt buzunar”, susține Emil Boc.

 

 


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca a explicat care e situația finanțărilor din bani europeni, în special în ceea ce privește centura metropolitană. 

 


Edilul a povestit la o emisiune radio cum s-a obținut finanțarea din bani europeni pentru proiectele României. Deși necesarul era de 70 miliarde de euro, iar România a cerut 41 miliarde de euro, UE ne-a dat mai puțini bani.

Acest lucru nu reprezintă o tragedie, având în vedere că există mai multe surse de finanțare a proiectelor. 


„Vă spun exact situația cum este. România și-a centralizat toate proiectele de care are nevoie pentru finanțare. Au fost 70 de miliarde de euro, în care, evident, și proiectele noastre de la Cluj. De la PNRR s-a spus: România merge să prezinte Uniunii Europene un proiect de supracontractare cu 41 de miliarde de euro, știind că avem 29 alocat pentru partea aceasta, dar ne-am dus ca să vedem acolo ce se obține în finanțare. Deci necesarul este 70, ne-am dus cu 40 și s-a obținut 29 de miliarde de euro. 

Altă problemă, sursele de finanțare sunt multiple și aici se greșește foarte mult și nu se înțelege. Proiectele majore ale României nu sunt finanțate dintr-o singură sursă. Există cel puțin trei surse. Planul Național de Reziliență, PNRR-ul ăsta de care vorbește toată lumea, exercițiul financiar 2021-2027, adică fondurile europene pe care le-am avut și până acum. PNRR-ul este în plus. Exercițiul financiar 2021-2027 să-l numim, general, fonduri europene tradiționale, vizează bani pentru infrastructură, autobuze. Mai avem bugetul de stat, din care a fost făcută Autostrada Transilvania”, a explicat Boc.


Emil Boc susține că pentru centura metropolitană din Cluj se vor lua bani „din alt buzunar”: 

„Decizia de la Bruxelles a fost ca toate centurile ocolitoare, inclusiv centura ocolitoare a Clujului, să fie finanțate din fondurile structurale, iar din PNRR să se finanțeze doar autostrăzile. A fost decizia strategică luată de Ministerul Transporturilor și de Uniunea Europeană. La noi, asta înseamnă tronsonul de autostradă Nădășelu - Poarta Sălajului. Din PNRR se finanțează numai autostrăzile, iar toate centurile se finanțează din fonduri structurale. Nu s-a pierdut finanțarea, ci se mută finanțarea în alt capitol, banii se iau din alt buzunar”, a adăugat edilul. 


CITEȘTE ȘI:

Metroul și Centura Metropolitană din Cluj rămân fără fonduri de la PNRR? Emil Boc: „Proiectele merg mai departe”

 

Metroul din Cluj va primi 300 de milioane de euro prin PNRR. Banii ar acoperi mai puțin de 30% din investiție

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter