Actualitate

Undă verde pentru metrou! A fost emis certificatul de urbanism

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism pentru metrou. Viitoarea magistrală va avea un traseu de 20 de kilometri și 19 stații.

 

Consiliul Județean Cluj a anunțat emitera certificatului de urbanism necesar elaborării Planului Urbanistic Zonal și a Studiului de Fezabilitate pentru demararea primei etape din cadrul proiectului „Tren Metropolitan Gilău – Florești - Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu - Bonțida” - Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea.


 

„E un proiect de maximă importanță atât pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană cât și pentru întreg județul. Tocmai de aceea, realizarea metroului va beneficia de sprijinul constant al Consiliului Județean, astfel încât să devină realitate cât mai curând”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.


Conform documentului emis, viitoarea magistrală de metrou Florești – Cluj-Napoca va avea un traseu în lungime de aproximativ 20 de km și va număra 19 stații subterane și un depou subteran. Dintre acestea, 14 stații vor fi amplasate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, pe axa vest-centru-est și vor deservi principalele puncte de interes.  

Traseul propus al metroului este următorul: zona de sud a comunei Florești - viitorul spital regional de urgență - centrul comercial din Florești - cartierul Mănăștur - centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.


„Drob” de sare, descoperit pe traseu

Metroul din Cluj-Napoca întâmpină primele probleme din cauza unui bulgăre de sare care a fost descoperit pe traseul stabilit inițial. Proiectul Metroului a început în 2020 și are 11 ani la dispoziție pentru a fi terminat, dar planurile au fost date peste cap încă de la primele proiecții. Specialiștii au descoperit că, în zona Podului IRA, există un zăcământ important de sare, iar traseul magistralei ar putea să fie schimbat.

Zona Podului IRA este unul dintre cele mai importante puncte din proiectul metroului. Conform proiectului, în zona respectivă va fi făcută legătura între metrou și trenul metropolitan care ar urma să ducă până la Aeroportul din Cluj.


Edilul Clujului nu crede că un bulgăre de sare poate împiedica construirea metroului în Cluj-Napoca și așteaptă soluții pentru a rezolva problema.

„Experţii, în acest moment analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte, vă daţi seama că se va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale.”, a declarat Emil Boc pentru Știrile ProTV.


Geologii avertizează însă că un astfel de zăcământ de sare poate pune mari probleme metroului și trebuie analizată cu mare atenție. De altfel, săpăturile în zonele cu un asemenea zăcământ de sare vor fi mult mai costisitoare și prețul final al proiectului ar putea crește simțitor.

CITEȘTE ȘI

Ministrul Investițiilor: „Metroul din Cluj va fi finanțat prin PNRR și trebuie terminat până în 2026”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter