Actualitate

Regulamentul pentru parcările de biciclete a încins spiritele în Primărie. Boc: „Sunt foarte furios, așa ceva să nu mai promovați!”

Noul regulament privind închirierea locurilor de parcare pentru mașini și biciclete a provocat discuții în contradictoriu, joi după-masă, în Primăria Cluj-Napoca.

Regulamentul pentru parcările de biciclete a încins spiritele în Primărie. Boc: „Sunt foarte furios, așa ceva să nu mai promovați!” Regulamentul pentru parcările de biciclete a încins spiritele în Primărie. Boc: „Sunt foarte furios, așa ceva să nu mai promovați!”

În primul rând, a fost ridicată problema Articolului 41 din regulament, care prevede că administrația parcării nu este responsabilă pentru furtul bicicletelor sau a bunurilor de pe bicicletă. Chestiunea a fost adusă în discuție de Radu Chirilă, care a subliniat faptul că, din moment ce proprietarul bicicletei plătește un abonament, ar trebui ca administrația parcării să răspundă în cazul în care bicicleta este furată din rastel.

Florin Bugnar, directorul Serviciului Parcări, a spus că parcările de biciclete existente sunt supravegheate de camere video și paznic, însă administrația nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele furturi.


„Ca răspundere, serviciul public nu își asumă responsabilitatea cu privire la cazurile de furt sau alte incidente care sunt cauzate de altă persoană sau lucruri, și nu intenționăm să nu ne asumăm răspunderea pentru vina proprie, însă abonametul încheiat pentru locul de parcare destinat bicicletei are ca obiect utilizarea locului de parcare și nu paza bicicletei sau a bunurilor rămase pe aceasta. Cel puțin la cele două parking la care avem instituit parcări sigure pentru biciclete, sunt dotate cu camere video și cu un acces controlat. Cetățenii pot să acceseze aceste locuri în condiții depline de siguranță, însă considerăm că nu putem să ne asumăm culpa dacă se fură o bicicletă sau se fură un bun de pe bicicletă”, a spus Bugnar.

Boc: „Paznicul pentru ce e plătit acolo, ca să taie frunze la câini?”

Primarul Emil Boc a intervenit, solicitându-i directorului de la parcări să schimbe regulamentul, în așa fel încât paznicul, plătit din bani publici, să fie tras la răspundere pentru furtul bicicletelor pe care este obligat să le supravegheze.


„Nu are pază parkingul respectiv? Și atunci cum nu își asumă răspunderea, paznicul pentru ce e plătit acolo, ca să taie frunze la câini? Mi se pare o chestiune de bun simț, că dacă avem un paznic și îl plătim din bani publici, ca să păzească, atunci cum nu are nicio răspundere? Dacă ai paznic și se fură, instituția este răspunzătoare pentru angajatul ei, plătește și apoi dă în judecată și recuperează banii de la cel vinovat, așa e în dreptul civil. E aiurea, ce spune colegul nostru e de bun simț. Dacă nimeni nu răspunde, atunci de ce mai plătește abonament acolo? Dacă plătește taxă, înseamnă că se încredințează parcării, altfel de ce să o mai ducă în parcare, o poate lăsa în parc. Mulțumesc pentru observație, o să analizăm problema în primărie”, a spus edilul clujean.

Emil Boc, foc și pară pe Bugnar: „Așa ceva să nu mai promovați!”

Alt clujean prezent în dezbaterea online, Virgil Hangiu, a sesizat o problemă întâlnită în parkingul Băișoara, aceea că, în ciuda faptului că există locuri de parcare destinate vizitatorilor separat de cele pentru riverani, cu plata la oră, acestea pot fi ocupate și pe baza unui abonament lunar, motiv pentru care deseori locurile sunt goale, dar nu pot fi ocupate. Din totalul de 328 de locuri de parcare existente, 42 sunt destinate vizitatorilor, care în prezent pot fi ocupate atât prin taxarea la oră, cât și prin abonament lunar.


Subiectul l-a revoltat pe primarul Emil Boc, care a spus că această prevedere este „o bătaie de joc”, declarându-se „foarte furios”. El l-a apostrofat pe directorul de la Serviciul Parcări și i-a cerut să modifice regulamentul de îndată.

„Aici e problema, cu luna. Cum e posibil ca în cele 42 de locuri, cineva să aibă abonament pe o lună? Atunci ce locuri mai rămân celor care vin în zonă în vizită? Trebuie să eliminați asta, e o prostie! Cum se poate în locurile pentru vizitatori să dai abonament pe o lună? Aici este o eroare și vă rog să o corectați. Susțin propunerea domnului Hangiu și o vom modifica. E bătaie de joc, adică o dată spui că sunt la dispoziția oricui, dar pe de altă parte, îi permiți să facă abonament pe o lună. Păi ce Dumnezeu e asta? Ce a fost în mintea voastră când ați propus așa ceva? Ideea politicii noastre era să lăsăm locuri pentru vizitatori, să știe că dacă vine cineva în vizită, are unde să își lase mașina. E o spălare pe mâini și ai compromis toată politica noastră. Vă rog mult, domnule director, așa ceva să nu mai promovați, că în viziunea noastră nu a existat așa ceva. Sunt foarte furios pe această chestiune”, a spus Emil Boc. 


Minorii sunt 14 ani, acces interzis în parcare

Alte probleme au fost semnalate de Radu Mititean, din partea Clubului de Cicloturism “Napoca” Cluj-Napoca, cu privire la un articol care prevede circulația bicicliștilor pe lângă biciclete în incinta parcărilor, dar și asupra faptului că regulamentul interzice accesul în parcare a minorilor sub 14 ani care nu sunt însoțiți. 

În legătură cu această ultimă sesizare, viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări că regulamentul va fi schimbat, în așa fel încât un copil de sub 14 ani să poată merge până la mașina parcată și în lipsa unui însoțitor adult.


Nu în ultimul rând, Radu Mititean a remarcat faptul că abonamentul pentru parcarea biciletei este costă doar jumătate din prețului aceluia pentru parcarea unei mașini, lucru care nu este drept, dacă taxa este calculată în raport cu spațiul ocupat de o bicicletă, respectiv de un autoturism. Amintim că taxa pentru un loc de parcare de bicicletă este de 50 de lei/an, în timp ce un loc pentru mașină costă doar dublu, adică 100 de lei/an.

CITEȘTE ȘI

Un nou regulament pentru parcări a fost pus în dezbatere publică. NOILE PREVEDERI

 

Aproape 100 locuri de parcare pentru biciclete, inaugurate în parkingurile Băișoara și Primăverii

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter