Actualitate

Împăcarea lui Tişe cu Kiat costă judeţul Cluj 2 milioane de euro

Firmele de casă ale Consiliului Judeţean trăiesc regeşte din modernizarea drumurilor judeţene.

Consiliul Judeţean Cluj plăteşte alte 2 milioane de euro pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri judeţene, tronsoane care trebuiau reabilitate încă din 2016. Firma Kiat a cerut cheltuieli suplimentare mai mari cu 10% pentru modernizarea celor trei drumuri sub pretextul că “executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene trebuie să se facă respectarea standardelor și normativelor în vigoare”.

Firma Kiat a câștigat licitația pentru modernizarea a 438 de kilometri de drumuri judeţene în 2011 în timpul primului mandat al lui Alin Tișe contra sumei de 66 de milioane de euro.


Astfel, drumurile judeţene pentru care Kiat cere bani în plus sunt:

DJ107P Gilău - Someșul Rece - Mărișel - DN1R. Valoarea iniţială a acestui a contract a fost de 28,6 milioane lei fără TVA, iar lucrările suplimentare sunt în cuantum de 2,8 milioane lei fără TVA, reprezentând 9,97 % din valoarea contractului.


DJ107M Luna de Sus - Băișoara - Buru - Lim. Judeţ Alba. Valoarea iniţială a contrctului a fost de 26,4 milioane de lei fără TVA. Şi aici se vor efectua lucrări suplimentare în cuantum de 2,6 milioane lei fără TVA reprezentând 9,98 % din valoarea contractului.

DJ109A Chinteni - Vultureni - Dealu Jurcii. Valoarea iniţială a contractului de lucrări a fost de 25,1 miilioane lei fără TVA şi se vor efectua lucrări suplimentare în cuantum de 2,5 milioane lei fără TVA reprezentând 9,98 % din valoarea contractului.


Cum justifică CJ Cluj cele două milioane de euro

Instituţia spune că în urma unei expertize tehnice, “proiectantul a fost nevoit să facă unele modificări pentru anumite  categorii de lucrări faţă de cele prinse în anul 2010.


“Proiectantul a considerat ca fiind necesar sporirea unor clase de betoane, deoarece clasele de betoane pentru anumite tipuri de lucrări prinse în DALI nu mai respectau normativele în vigoare, acest lucru fiind impus atât de expertul tehnic cât și de către Inspectoratul de Stat în Construcții (...) Considerăm ca fiind justificată introducerea categorii de lucrării noi și a modificării unor clase de betoane”

Astfel, potrivit potrivit proiectului de hotărâre prin care se vor suplimenta sumele către Kiat, “trebuie realizaţi parapeți metalici tip H1 și H2 (lucrări ce nu au fost prinse în oferta de la licitaţie), trebuie construite unele categorii de poduri şi folosite alte tipuri de betoane”. Banii vor mai merge pentru rigole, dispozitive de scurgere a apelor cu elemente din beton armat, timpane la podeţe şi pentru consolidarea fundaţiei cu elemente din beton armat.


“Este necesară alocarea resurselor financiare din bugetul Județului Cluj, în cuantum de 8.000.329 lei (fără TVA), reprezentând valoarea estimată a modificărilor de materiale aduse în cadrul articolelor, conform normativelor de construcții în vigoare”, se precizează în proiectul de hotărâre care va fi votat în cadrul şedinţei de CJ de miercuri.

Reamintim că în 2011, între Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea S.C. Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi  SC Damar Consult SRL s-a încheiat un contract pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene cu o durată de patru ani, lucrări care trebuiau să se defăşoare până în august 2015, termen care a fost cu mult depăşit.

Ulterior, au fost încheiate cinci contracte subsecvente de proiectare şi execuţie, respectiv DJ107P Gilău (DN1)-Someşu Rece-Mărişel-DN, DJ107M Luna de Sus-Băişoara-Buru-lim. Judeţ Alba, DJ109A Chinteni-Vutureni-Recea Cristur-Dealu Jurcii, DJ150 Viişoara - Ceanu Mare - Frata – Mociu şi DJ109C Gherla - Ţaga – Cămăraş.

La trei ani de la încheierea contractelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractele cu Kiat. Decizia CJ Cluj a fost justificată prin faptul că nu a fost respectată licitația, graficul de lucrări și prevederile de protecție a mediului.

În 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe anunţa deblocarea contractelor cu Kiat pentru reabilitarea drumurilor judeţene din judeţul Cluj. Vorbim despre aceleaşi drumuri pentru care acum Kiat cere suplimentări de bani.

„În perioada imediat următoare, asocierea condusă de Kiat va efectua lucrările de proiectare, urmând ca, sperăm noi din primăvară, pe toate cele patru sectoare de drumuri să înceapă efectiv lucrările”, spunea Tişe în urmă cu doi ani. Doar că aceste lucrări nu au început de aproape doi ani de zile.

Cât costă reabilitarea celor trei drumuri

DJ107P Gilău (DN1)-Someşu Rece-Mărisel-DN1R – 31,5 milioane lei fără TVA

DJ107M Luna de Sus-Băişoara-Buru-lim. Judeţ Alba – 29,1 milioane lei fără TVA

DJ109A Chinteni-Vutureni-Recea Cristur-Dealu Jurcii – 27,6 milioane lei fără TVA

Tişe a îndatorat Clujul 50 de milioane de euro

În 2016, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a contractat un credit bancar în valoare de 50 milioane de euro pentru reabilitarea a circa 500 kilometri de drumuri. Ideea accesării unui credit pentru reabilitarea drumurilor judeţene nu este nouă, fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan arătându-şi disponibilitatea accesării unui credit în valoare de 120 de milioane de euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor din judeţul Cluj. În 2005, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a accesat un credit în valoare de 55,5 milioane de lei pentru reparația drumurilor județene. Creditul a fost luat pentru o perioadă de 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter