Actualitate

Tișe face împărțeala banilor la adăpostul vicelui Mânzat. Banii pentru drumuri “alunecă” la Tetarom și la groapa de gunoi

Drumurile județene vor fi lăsate de izbeliște în 2018, după ce Consiliul Județean Cluj a schimbat destinația creditului de 50 de milioane de euro luat pentru modernizarea acestora. Banii vor ajunge în două proiecte care înghit an de an sume considerabile fără niciun rezultat: Centrul de Deșeuri și Tetarom I.

Judeţul Cluj beneficiază anul acesta de un buget record de 1,3 miliarde lei. Potrivit proiectului de buget pe anul 2018, care va fi votat luni în ședință de Consiliu Județean, bugetul general al judeţului Cluj pe 2018 este de 1.377.359.980 lei (300 milioane de euro), din care bugetul local al judeţului este de 826 milioane de lei (179 milioane de euro). Din aceşti bani, secţiunea de funcţionare înghite 503 milioane de lei, pentru dezvoltare rămânând 323 milioane de lei.

Pe scurt, cei mai mulți bani merg către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, 278 milioane de lei, reprezentând 34 % din totalul cheltuielilor cuprinse în buget.  Urmează Transporturile, care primesc 171 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene și modernizarea Drumurilor Apusenilor și Bistriței. Evenimentele culturale și bisericile primesc 82 de milioane, învățământul 22 milioane, iar sănătatea doar 5,5 milioane lei.


Şi în acest an, în Centrul de Deşeuri, un proiect peste care s-a aşternut praful, se vor pompa aproape 141 milioane de lei (30,8 milioane de euro). Banii vor fi folosiţi, cel mai probabil, pentru consolidările versanţilor după ce în zonă au avut loc alunecări de teren şi cu puţin noroc şi pentru finalizarea investiţiei. Parcul Industrial Tetarom I va primi 3,2 milioane de lei pentru dezvoltare plus 17 milioane de lei pentru consolidarea terenului afectat de alunecări de teren. O expertiză tehnică spune că e nevoie de 12,6 milioane de euro pentru lucrările de consolidare de la Tetarom I. Nu mai este un secret pentru nimeni că noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I, construite din fonduri europene, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Lucrările de modernizare trebuiau încheiate încă din iunie anul trecut. S-a dat un nou termen, decembrie 2018, dar se pare că nici acest proiect nu va fi respectat.

Alocări în plus pentru Centrul de Deșeuri și Tetarom I


Pe lângă acești bani, deloc de neglijat, Consiliul Județean va mai aloca peste 11 milioane de euro pentru finalizarea acestor obiective.

În referatul de aprobare la proiectul privind bugetul județului Cluj pe 2018, care nu este semnat de președintele Alin Tișe, acesta purtând semnătura vicelui Marius Mânzat, se menționează faptul că au fost introduse pentru finanțarea din credite interne, pe lângă drumurile județene, încă două obiective de investiții, respectiv: Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj și lucrări de asigurare a stabilității versantului nordic al Dealului Hoia, pentru implementarea proiectului Dezvoltare Parc Industrial Tetarom I.


Astfel, pentru Centrul de Deșeuri se propune suma de 37,9 milioane lei (8,2 mil. euro), iar pentru Tetarom I suma de 15,5 milioane lei (3,3 mil. euro).

Reamintim faptul că forul județen a accesat un credit bancar în valoare de 50 milioane de euro pentru reabilitarea a circa 500 kilometri de drumuri.


Din 2011, Consiliul Judeţean se chinuie să termine lucrările la faimosul Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), în prezent o ruină care a ajuns să coste peste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 7 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

Tetarom IV și V se târăsc


Proiectul Tetarom IV este deocamdată doar o poveste, fiind pus pe butuci de proiectarea deficitară. Judeţul Cluj a pierdut aici o finanţare europeană în valoare de 18 milioane de lei. Cu toate acestea, în proiectul pe anul 2018 este prevăzută alocarea sumei de 600.000 de lei pentru dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom IV. Acest proiect nu are nicio şansă să fie inaugurat în viitorul apropiat din cauza alocărilor bugetare total insuficiente. Cu toate că în momentul de față proiectul a fost redimensionat, urmând a se realiza doar o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică, investiţia tot se ridică la aproximativ 4 milioane de euro. La Terarom V se vor aloca 23 milioane lei pentru cheltuieli de capital.

Aeroportul, tot nu primește nimic

Aeroportul Internaţional Cluj nu va vedea niciun ban de la Consiliul Judeţean în 2018. Dacă în anii precedenţi aeroportul primea finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean pentru cheltuieli de capital sau pentru finanţare de rute noi, anul acesta instituţia nu mai este menţionată în proiectul de buget. Aeroportul nu va primi bani nici măcar pentru plata de despăgubiri exproprieri pistă 3500 metri aeroport sau în vederea realizării documentaţiei cadastrale pentru terenuri în ceea ce priveşte devierea Someşului. În luna ianuarie, directorul aeroportului clujean avertiza că mai multe companii aeriene îşi schimbă flota iar noile avioane nu vor putea ateriza pe aeroport decât cu restricţii la numărul de pasageri. David Ciceo spune că devierea Someşului şi extinderea pistei sunt vitale în acest moment pentru dezvoltarea obiectivului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

“Pentru CJ Cluj au constituit o prioritate Aeroportul Internaţional Avram Iancu şi dezvoltarea parcurilor industriale, drumurile fiind trecute în plan secund. În urma accesării acestui credit bancar, Consiliul Județean Cluj va reabilita nu mai puțin de 500 km de drumuri județene, investiții care urmăresc dezvoltarea echilibrată a întregului județ” (2016)

Ultimele Stiri
abonare newsletter