Actualitate

Osanale ca pe vremea lui Nea’ Nicu. Pensionarii din Mănăştur l-au aplaudat pe Boc pentru "măreţele realizări": lipsa creşelor, grădiniţelor şi şcolilor, lipsa locurilor de parcare, mizeria de pe străzi şi invazia de cerşetori.

Pensionarii din Mănăştur l-au aplaudat pe primarul Emil Boc pentru măreţele realizări: lipsa creşelor, grădiniţelor şi şcolilor, lipsa locurilor de parcare, mizeria de pe străzi şi invazia de cerşetori. Nu îi interesează pe ce se duc banii bugetului local, vor doar un club al pensionarilor şi lifturi în blocurile de 4 etaje. Cea de-a doua dezbatere pe bugetul Clujului pe 2017 a fost inutilă.

Mănăşturenii nu au venit cu nimic constructiv la dezbaterea proiectului de buget al Clujului pe 2017, nu au propus proiecte noi, nu au avut nimic de comentat despre modul în care Primăria le va cheltui banii. S-a transformat într-o întâlnire unde fiecare şi-a spus oful, şi-a pârât vecinii sau i-au ridicat osanale primarului Emil Boc. De cealaltă parte, într-o sală plină ochi de pensionari, Boc le-a vorbit acestora ca şi cum s-ar fi aflat în campanie electorală.

Cea de-a doua dezbatere organizată de Primăria Cluj-Napoca pe proiectul de buget pe anul 2017 a avut loc miercuri seara la Cinematograful Dacia din Mănăştur. Sala a fost luată cu asalt de zeci de clujeni, într-o majoritate covârşitoare, oameni în vârstă. Timp de trei ore, pensionarii au făcut reclamaţii peste reclamaţii fără a-i interesa la modul concret pe ce va cheltui Primăria banii anul acesta. Ce i-a durut, în schimb: realizarea unui club al pensionarilor sau construirea unor lifturi exterioare la blocurile cu 4 etaje.


În faţa asistenţei, Boc a recitat aceiaşi poezie ca şi în urmă cu două zile la prima dezbatere de acest gen care a avut loc la Primărie, şi unde, doar o mână de oameni şi-au făcut apariţia.

“Am considerat că e de bună cuviinţă să venim şi în cel mai mare cartier al Clujului să prezentăm proiectul de buget. De la 271 milioane euro cât a fost bugetul Clujului anul trecut, în 2017 am ajuns la 300 de milioane de euro. Vom achiziţiona 8 troleibuze, 50 de autobuze, 10 autobuze electrice, 6 garnituri de tramvaie pentru a susţine prioritatea transportului în comun. Ca o formă de respect pentru pensionari pentru ce au făcut şi încă fac pentru acest oraş, le vom menţine gratuităţile la transportul în comun. Indiferent cât de criticaţi am fost de unele partide politice din Consiliul Local să renunţăm la gratuitatea pentru pensionari, noi ne-am asumat acest lucru şi îl vom duce mai departe împreună cu colegii din PNL. În sfârşit, parkingul Mehedinţi-Negoiu va fi gata. Bugetul alocat pentru 2017 pentru parkinguri este de 17,4 milioane lei. Vom demara construcţia parkingurilor de pe Primăverii, Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului. Primăria pune la dispoziţie un sistem de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave au singure. Vom deschide o creşă pe strada Donath, vom finaliza Piaţa Unirii şi Podul Traian. Vom păstra facilităţile pentru investitori”, a spus Emil Boc în debutul dezbaterii.


Mănăştur, un pericol pentru cetăţeni?

O clujeancă s-a plâns primarului de nesimţirea copiilor din cartier care aruncă cu pungi cu apă în capul trecătorilor.

“Vreau să amenajaţi un spaţiu pentru jocul cu mingea la copii. Atâtea probleme avem. Pe strada Mehedinţi copiii dau cu mingea în oameni, dau cu mingea în geamuri. Noi, care am muncit ani de zile, nu putem sta pe o bancă, ni se aruncă pungi cu apă în cap, sunt o grămadă de copii care umplu pungi cu apă şi le aruncă la oameni în cap, e plin de chiştoace de ţigări, nu mai există o siguranţă pe stradă, ar trebui să mai circule prin cartier un agent de poliţie, ţi se fură plasa, ţi fură lanţul de la gât”, a spus o clujeancă.


Boc a replicat că se va ajunge la demiterea directorilor dacă nu li se va permite copiilor accesul în curţile şcolilor după orele de curs.

“Pentru locurile de joacă şi pentru copiii care bat mingea, le-am impus directorilor de şcoli să nu închidă curţile şcolilor şi să nu mai pună lacăt pe poartă imediat după ce termină copiii orele de curs. Se va merge până la demiterea directorilor”, a spus Emil Boc.


“Am mânca şi noi ieftin şi bun”

O altă pensionară i-a cerut primarului să deschisă un restaurant de tipul Memo 10 că şi bătrânii “ar mânca ceva ieftin şi bun”.

Un alt pensionar a cerut Primăriei să facă un proiect prin care să se atragă fonduri europene pentru a pune “nişte lifturi exterioare la blocurile cu patru etaje pentru că populaţia aici este foarte îmbătrânită”.


Boc i-a replicat că sunt foarte puţine şanse ca acest proiect să se realizeze vreodată.

Lipsa parcărilor, eterna problemă

Unii clujeni au ridicat problema lipsa locurilor de parcare şi a parkingurilor.

“Vreu să ridic probleme de siguranţa circulaţiei. Chiar eu am avut un incident zilele trecute, când ieşi de pe o stradă laterală nu se vede nimic din cauza maşinilor parcate, eşti obligat să ieşi până aproape de mijlocul străzii, a venit o altă maşină şi m-a lovit. Rugămintea mea este să se rezolve cât mai repede problema parcărilor în Mănăştur”, a spus un clujean care a participat la dezbatere.

“Din nefericire, devenim un cimitir al maşinilor, Clujul a avut o creştere cu 300% de maşini care s-au înmatriculat, iar numărul maşinilor abandonate s-a triplat. Am spus să nu se realizeze în manieră abuzivă ridicarea maşinilor, doar a acelora parcate pe trecerile de pietoni, în sensuri giratorii, pe piste de biciclete, din faţa spitalelor, aici utilizăm ridicarea maşinilor”, a replicat primarul.

“S-a rezolvat dublu sens pe Aleea Peana, s-a realizat degeaba, se se poate circula, acolo nu pot circula două maşini, mai ales când ies copiii de la şcoală”, a spus un alt clujean.

“Numărul locurilor de parcare nu sunt câte ne-am dori, dar când ne veţi sesiza, vom veni să facem ordine”, a promis Boc.

Clubul Pensionarilor, o dorinţă arzătoare

Cea mai mare parte a asistenţei a cerut un club al pensionarilor.

“Un singur lucru care pe mine mă arde. Anul trecut, de Ziua Pensionarilor am vorbit personal cu dumneavoastră şi am o rugăminte. Să binevoiţi să ne ajutaţi şi să ne daţi sprijin la miile de pensionari care suntem în acest cartier şi să ne faceţi un club, aici în cartierul Mănăştur care să fie clubul pensionarilor cartier Mănăştur. Mă refer la cele şapte cluburi care sunt pe raza municipiului pe care dumneavoastră le patronaţi. În nenumărate rânduri mă întâlnesc cu pensionari şi mă întreabă oamenii «aici la noi în Mănăştur nu se poate să avem un club, de ce să mergem noi în Mărăşti, pe Arinilor sau în altă parte când am putea avea un club aici». Eu ştiu că atunci când aţi renovat cinematograful Dacia aţi dat dispoziţii ca să fie o sală repartizată aici în cadrul cinematografului pentru noi, bătrânii. Nici în momentul de faţă, nu se ştie dacă se poate face sau nu se poate face”, a spus un pensionar.

În aplauzele asistenţei, Boc s-a lăudat că a primit aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru a putea amenaja în interiorul Cinematografului Dacia un club al pensionarilor care va deveni funcţional din luna aprilie.

Domnule primar, Dumnezeu Sfântu’ să vă dea sănătate şi să duceţi la bun sfârşit acest minunat proiect pe care dumneavoastră l-aţi pus pentru dezvoltarea acestui frumos oraş. Dar vă rog, înă o dată, cât e posbil de urgent, să nu ne mai amânaţi cu această problemă, şi dacă nu mă credeţi pe mine întrebaţi în sală, să ridice mâna sus din toţi pensionarii care sunt aici care vrea un club al pensionarilor aici în Mănăştur şi care nu. Am încredere în toate posibilităţile dumneavoastră”, a mai spus pensionarul în aplauzele celor prezenţi.

Clujenii reclamă abuzurile poliţiştilor de la Colina

Cel puţin doi clujeni au povestit că au fost amendaţi de poliţiştii Secţiei 4 de la Colina după ce au sunat să reclame ilegalităţi în cartier, poliţiştii spunându-le că nu ei ar fi trebuit chemaţi la faţa locului, ci Poliţia Locală.

“Poluarea din Mănăştur este foarte mare, traficul intens, cred că s-ar impune plantarea unor copaci aşa cum s-a făcut pe Calea Moţilor, eu aşa aş dori. Anul trecut, am făcut imprudenţa să sesizez Poliţia că un vecin de-al meu a tăiat câteva ramuri. Poliţia m-a amendat cu 100 de lei pentru că am îndrăznit să sun poliţia de la Colina. Nu o să mai uzez de ei niciodată indiferent de ce s-ar întâmpla”, a spus Dana Stegaru.

O altă pensionară a spus că a fost amendată cu 500 de lei după ce a reclamat că mai mulţi romi cerşeau în zona Minerva.

“Eu o să vorbesc despre romii din Pata Rât. Coboară cu copiii din pădure că se încălzeşte vremea, plini de păduchi, murdari, consumă alcool, se bat. Copiii sunt puşi să cerşească, stau dezbrăcaţi la pielea goală. Nu poţi circula în zona Minerva că te trag de haine. Sunt femei tinere cu copiii în braţe. Primăria să nu le mai dea ajutoare, să le dea ceva de lucru. Am sesizat Poliţia, dar am fost eu legitimată şi amendată. Ca cel mai mare infractor. 500 de lei amendă. Piaţa Ion Meşter, eu stau chiar în blocul din faţa pieţei, dar ce suportăm acolo să te ferească Dumnezeu. Este o mizerie de nedescris, nimeni nu ia atitudine, nimeni nu le dă amenzi, romii îşi etalează marfa, fură mere, legume, nuci, ei nu plătesc taxe şi impozite. De la Union începând până la Minerva e plin de romi cu copii în braţe care cerşesc”, a spus aceasta

Alţi locuitori au cerut o sală de sport pentru copiii de la şcoala Eugen Pora, au reclamat mizeria din parcuri, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că maşinile de salubritate nu pot intra să ridice gunoaiele din cauza maşinilor parcate neregulamentar. Alţii au cerut mai multe camere de supraveghere sau mai multe băncuţe pentru pensionari. “Mănăşturul are multe persoane în vârstă, pentru acestea ar fi bine dacă s-ar monta nişte băncuţe. Pentru că bătrânii pleacă la cumpărături, pleacă la plimbare, nu rezistă. Trebuie neapărat să se pună jos şi să se odihnească. Sau balustrade la intrarea în bloc, se accidentează, nu sunt de ajuns treptele”, a spus un membru USR.

„Dacă nu dispar garajele, nu vă mai votez” sau “Care de la masă e Şurubaru?”

La un moment dat, din sală s-a auzit o voce: “Dacă nu dispar garajele, nu vă mai votez”, a spus un pensionar la care altcineva a replicat: „Vă votăm noi” sau discuţie între pensionari: “Care de la masă e Şurubaru ăla?” în contextul în care la masă se aflau alături de primarul Emil Boc, city managerul Gheorghe Şurubaru şi viceprimarul Dan Tarcea.

CITEŞTE ŞI

Clujenii spun lucruri trăznite. Ce i-au cerut lui Boc să facă cu banii oraşului: “Aşa ar fi creştineşte”

Ultimele Stiri
abonare newsletter