Actualitate

Au prelungit AGONIA! Rocada gunoaielor. De pe rampa Salprest pe rampa temporară Salprest

Soluție „provizorie” pentru 7 luni: rampă temporară lângă Pata Rât. De mâine, gunoaiele din județul Cluj vor fi depozitate pe o rampă nouă, temporară, aflată chiar lângă vechea rampă de la Pata Rât.

O rampă privată aparţinând Salprest va primi, cel mai probabil mâine, aviz de la mediu  pentru a permite depozitarea deşeurilor în următoarele şapte luni. Cu niciun răspuns favorabil din partea Ministerului Fondurilor Europene şi cu şapte zile înainte de expirarea termenului până la care gunoaiele Clujului vor putea fi duse la Alba Iulia, autorităţile vor elibera un acord de mediu pentru o nouă rampă aparţinând Salprest care va permite în continuare depozitarea deşeurilor pe un termen de maxim şapte luni de zile.

Rampa, care se află în vecinătatea vechii rampe de gunoi de la Pata Rât, urmează să primească aviz de la mediu, potrivit prefectului Clujului, Gheorghe Vuşcan, după ce termenul legal de contestaţii a expirat astăzi.


“În 3 iulie expiră acea perioadă legală de a posta anunţul pe site pentru contestaţii în vederea autorizării celor patru hectare care sunt acolo şi unde putem depozita deşeurile menajere. Cei de la Salprest Rampă au de făcut o investiţie în betonare şi ei sunt dispuşi s-o facă şi se va întâmpla asta. Pentru cât timp? Pentru şapte luni. Dar dacă în acest timp autorităţile iarăşi vor sta, ne vom trezi că peste şapte luni vom ajunge în aceeaşi situaţie cerând pompierii să vină să ne salveze de gunoaiele Clujului”a precizat Vuşcan.

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Cluj, este vorba de un teren de 4.000 de metri pătraţi care urmează să primească aviz de mediu, iar timpul de depozitare al deşeurilor poate varia în funcţie de cantitatea care urmează să fie depozitată acolo.


Pe de cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (PNL), prezent ieri la Cluj cu ocazia livrării mai multor autospeciale de intervenţie către şase inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă din regiunea Nord-Vest, a explicat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind depozitarea deşeurilor judeţului Cluj în judeţul Satu Mare.

“Vă spun realitatea: a fost chiar stupid momentul în care mi s-a solicitat sprijin din partea PDL şi UDMR de aici de la Cluj. În prima şedinţă PDL şi UDMR au votat împotriva acestui proiect şi eu cu PSD am susţinut proiectul dar nu am avut voturile necesare. Eu o să încerc să promovez acest proiect de hotărâre şi în perioada următoare. Voi avea o discuţie cu liderii de grup de la principalele partide politice. Eu o să încerc să promovez acest proiect de hotărâre, am propus liderilor de grup PSD, UDMR să aibă o discuţie cu mine, să găsim o formulă să ne înţelegem şi poate nu ar fi rău, eu am propus domnului Boc, domnului Seplecan să facă o deplasare să aibă o discuţie cu liderii de grup. Rampa de la Satu Mare ar face faţă. La modul cum se depozitează deşeurilor am calculat că putem depozita cam încă trei ani de zile. Eu mi-aş dori să promovez acest proiect de hotărâre în luna iulie dar sunt foarte mulţi răuvoitori care îmi reproşează că transform Satu Mare în rampă de gunoi pentru Cluj”, a precizat Ştef.


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan a recunoscut la rândul său că demersurile pe care le fac Mihai Seplecan şi Emil Boc pe lângă Ministerul Fondurilor Europene sunt sortite eşecului.

“În momentul de faţă, din păcate, încă avem o situaţie de blocaj. Ministerul Fondurilor Europene nu ne permite un alt contract pe teritoriul CMID-ului, poate vom relua discuţiile cu Satu Mare pentru a avea un balon de oxigen, dar şi acela este pe un termen foarte scurt. Consider în continuare că acea soluţie pe care am găsit-o în timpul mandatului, de a implementa acea platformă de depozitare temporară pe teritoriul CMID, care oricum are acord de mediu şi are toate posibilităţile, era cea mai ieftină şi cea mai plauzibilă soluţie. Acum se duc deşeurile la Alba Iulia, o parte din deşeurile din vestul judeţului se duc la Aleşd, vom continua toate demersurile legale şi posibile. Ministerul Fondurilor Europene ne-a dat un înscris prin care ne avertiza că orice alt contract vine peste contractul existent în CMID poate împieta asupra proiectului, prin urmare, atât concesiunea, cât şi cumpărarea înseamnă un alt contract. De aceea este Mihai Seplecan la Bucureşti ca să mai poată clarifica această temă”, a precizat Vakar.


Povestea rampei şi a banilor de sub muntele de gunoaie

Jurnalistul clujean Liviu Alexa (care şi-a anunţat intenţia de a candida la Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca) publică aici o poveste plină de culoare şi de putoare despre Pata Rât şi despre toţi cei care au trăit bine din sutele de mii de tone de gunoaie produse de clujeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter