Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj, bun de plată! Expropriaţii de la aeroport câştigă procese pe bandă rulantă

Proprietarii de terenuri din zona Aeroportului Internaţional "Avram Iancu”, care protestau în vara anului 2013 faţă de sumele infime pe care urmau să le primească cu titlu de despăgubire din partea Consiliului Judeţean Cluj, câştigă procese pe bandă rulantă, iar despăgubirile acordate de instanţă sunt şi de trei ori mai mari.

"Respectaţi proprietarii - Nu 0,80 lei/ mp", "Expropriaţi de lux – 40 de bani pe mp", "1 mp= un ou", "Uioreanu cu ai lui, expropriatorii secolului", "Hoţii, hoţii, hoţii", erau doar o parte din scandările cu care Grupul de Iniţiativă al Proprietarilor Someşeni - Exproprieri – Aeroport îi aşteptau în iulie 2013 pe Horea Uioreanu şi Ioan Oleleu în faţa Consiliului Judeţean Cluj.  

Încă de atunci, ei ameninţau că vor da în judecată Consiliul Judeţean Cluj fie pentru că nu au primit bani pentru terenurile expropriate, fie pentru că erau nemulţumiţi de preţul mic oferit. Tribunalul Cluj le-a dat câştig de cauză, iar acum Consiliul Judeţean Cluj trebuie să plătească diferenţa de bani.


Zeci de persoane au boicotat de nenumărate ori şedintele de Consiliu Judeţean şi le-au atras atenţia consilierilor judeţeni că preţul stabilit prin expertiză este foarte mic şi le-au cerut să nu aprobe sumele respective. Ei spuneau că nu sunt de acord cu subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate. “În 2010, era evaluat la 12 euro un metru pătrat în extravilanul Clujului, iar acum a fost evaluat la 2 euro. În extravilanul comunei Apahida, a scăzut de la 8 euro pe metrul pătrat la 40 de bani. Este o adevărată hoţie şi nu suntem de acord cu aşa ceva”, spuneau oamenii.

Instanţa le-a dat dreptate

130 de persoane urmau să fie expropriate, fiind vorba de 94 de parcele. În 2013, pentru cele 93 de parcele situate pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost stabilit preţul de 68,70 lei/mp pentru intravilan arabil şi 8,80 lei/mp în cazul în care terenul e extravilan arabil, iar pentru parcela aflată în extravilanul comunei Apahida a fost stabilită o valoare de 0,40 lei/mp.


În 23 iulie, Radu Rusu, care este proprietar de teren din zona Aeroportului Internaţional, i-a transmis premierului Victor Ponta un memoriu “în nume propriu şi în numele a încă circa 200 de proprietari din Cluj-Napoca şi Apahida”, în care susţinea că statul “naţionalizează proprietăţile”, iar Consiliul Judeţean Cluj a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri. Potrivit acestuia, preţul terenului a scăzut, din 2010, de la 32 de lei/metru pătrat (circa 8 euro) la 0,40 lei/metru pătrat (circa 10 eurocenţi) pentru teren extravilan în Apahida, de la 51 de lei/metru pătrat (circa 12 euro) la 8,80 lei/metru pătrat (circa 2 euro) pentru teren extravilan în Cluj-Napoca şi de la 79 de lei/metru pătrat (circa 18 euro) la 68,70 lei/metru pătrat (circa 15 euro) pentru teren intravilan în Cluj-Napoca.

În plus, proprietarii de teren susţineau că există mari suspiciuni legate de modul de atribuire a contractului de evaluare a parcelelor de către Consiliul Judeţean Cluj către SC Expertus, în condiţiile în care documentul s-a încheiat în 3 iunie, iar expertul se obliga să realizeze expertiza în termen de 10 zile de la data semnării contractului, dar, studiind expertiza, s-a constatat că ea "a fost făcută anterior semnării contractului, la 2 mai 2013".


Consiliul Judeţean Cluj s-a trezit peste noapte cu zeci de procese şi culmea, au venit şi primele sentinţe date de Tribunalul Cluj care sunt favorabile reclamanţilor.

"Admite în parte acţiunea formulată şi precizată de reclamanţii Varro Săteanu Janos şi Varro Săteanu Liana împotriva pârâtului Judeţul Cluj şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. (...) Stabileşte cuantumul despăgubirilor pentru imobilul expropriat, situat în Cluj-Napoca, teren în suprafaţă de 575 mp, la suma de 115.160 lei şi obligă pârâtul să achite această sumă reclamanţilor şi intervenienţilor, în cote egale", scrie într-o sentinţă a Tribunalului Cluj.


Potrivit unei alte sentinţe, Tribunalul Cluj "Admite în parte acţiunea civilă precizată formulată de reclamanta Bukos Agneta în contradictoriu cu pârâtul Judeţul Cluj prin Consiliul Judeţean Cluj şi în consecinţă (...) stabileşte cuantumul total al despăgubirilor pentru exproprierea imobilului situat în Cluj-Napoca, teren în suprafaţă de 2869 mp, la suma de 654.588 lei şi obligă pârâtul să achite această sumă reclamantei". În acest caz, suma stabilită de expertiza comandată de Consiliul Judeţean Cluj era puţin peste 220.000 de lei.

"Admite acţiunea formulată de reclamanţii Sana Rodica Lia şi Lăpuşan Dorel împotriva pârâtului Consiliului Judeţean Cluj şi în consecinţă (...) stabileşte cuantumul despăgubirilor pentru imobilul expropriat, la suma de 629.325 lei şi obligă pârâtul să achite această sumă reclamanţilor", scrie într-o altă sentinţă.


Potrivit clujust.ro, o sentință recentă, din 26 februarie 2015, i-a dat unei femei despăgubiri de aproape trei ori mai mari decât cele stabilite inițial de experții Consiliului Județean, de la circa 320.000 de lei la peste 800.000 de lei.

Ce spun decidenţii din CJ Cluj

Identificarea proprietarilor parcelelor de teren necesare a fi expropriate la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi evaluarea terenurilor au fost efectuate de către societatea S.C. Geo Earth S.R.L. Bucureşti şi ulterior de SC Expertus.

La acea dată, preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu spunea că cei care protestează vor să le fie plătite despăgubiri la prețul din anul 2010 al terenurilor, lucru imposibil.

“Noi avem raportul de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR. Nu am cum să plătesc persoanelor expropriate în acest moment prețul pe care îl aveau terenurile în anul 2010”, preciza la acea vreme Uioreanu.

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a declarat că s-au prevăzut bani în bugetul instituţiei pentru plata acestor despăgubiri. Niciun cuvânt însă despre cine se face vinovat.

“A fost o expertiză achiziţionată de Consiliul Judeţean conform legii. Eu aveam o părere foarte critică legată de sumele pe care urmau să le primească aceste persoane. 50 de bani metrul pătrat, cred că s-au plătit prea puţini bani la momentul iniţial. Sunt bani prevăzuţi în bugetul Consiliului Judeţean pe anul 2015 pentru aceste despăgubiri, am fost prevăzători şi ne-am aşteptat la aşa ceva şi am alocat în buget aceste sume”, a precizat Vakar. Întrebat despre cine se face vinovat de subevaluarea terenurilor şi de la cine va recupera CJ Cluj paguba creată, Vakar a precizat: „Nu ştiu de la cine am putea recupera paguba. Nu cred că am putea stabili vinovăţia vreunei persoane”.

Consilierul judeţean Mihai Seplecan este de părere că decidenţii din CJ Cluj sunt plătiţi “degeaba”.

„Fiecare săptămână vine cu noi dovezi de delăsare din partea acestor decidenți plătiți degeaba. Zilele acestea instanța clujeană a creat, printr-o sentință definitivă și irevocabilă, premisele prin care se dovedește că experții angajați de către CJ Cluj pentru a stabili prețul corect la exproprierea terenurilor din zona pistei Aeroportului Internațional Cluj au venit cu o subofertă. Subofertă acceptată de către decidenții CJ Cluj, deși proprietarii de terenuri au protestat și au atras atenția asupra acestui aspect încă din vara anului 2013. Din toamna respectivului an și până acum, proprietarii terenurilor subofertate au câștigat sentință după sentință la Tribunalul Cluj. Ce se întâmplă în cazul în care acestea devin definitive? Se plătește din bugetul CJ Cluj, adică exact din buzunarele clujenilor", a precizat Seplecan.

Citeşte şi: Protest la Consiliul Judeţean Cluj: 100 de oameni cer demisia lui Uioreanu – FOTO

Citeşte şi: Reacția Consiliului Judeţean Cluj referitoare la plângerea penală pentru încălcarea dreptului de proprietate la aeroport

Citeşte şi: Consilierii judeţeni au votat: proprietarii primesc 0,40 de bani pe un metru pătrat de teren lângă Aeroport

Citeşte şi: Scandal între proprietarii terenurilor de lângă Aeroport şi consilierii judeţeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter