Actualitate

Ignoranţă sau bătaie de joc? Consilierii locali nu îşi fac publice rapoartele de activitate de ani de zile

Legea arată că fiecare consilier şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate.

Activitatea din ultimii doi ani a consilierilor locali este un mister pentru clujeni.

Majoritatea aleşilor locali nu dau doi bani nici pe cetăţenii ale căror interese le reprezintă, nici pe legea care spune că “fiecare consilier, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate care va fi făcut public prin grija secretarului”.


Din 2012 de când au intrat în Consiliul Local, nimeni nu ştie câte proiecte de hotărâre au iniţiat, de câte ori au luat cuvântul sau dacă au ascultat vreodată necazurile clujenilor.

Raportul de activitate pe anul 2014 a fost depus deocamdată doar de Claudia Anastase (PSD) şi Ioan Bîldea (PNL). Ceilalţi 26 "dorm" liniştiţi, cum au făcut şi în anul precedent.


Din raport, aflăm despre Claudia Anastase că a participat la iniţierea a 24 de proiecte de hotărâre şi a avut 268 de intervenţii în şedinţele de Consiliu Local. "Am desfăşurat audienţele cu cetăţenii care au ales să mi se adreseze cu problemele lor şi de câte ori a fost cazul, am adus spre soluţionare în C.L. aceste probleme. Am luat parte şi la audienţele cerute de cetăţenii comisiilor de specialitate din care fac parte. Am formulat sesizări în cuprinsul şedinţelor de Consiliu Local şi nu doar în timpul şedinţelor de consiliu şi am urmărit soluţionarea propriu-zisă a temelor din sesizări", scrie în raportul de activitate al consilierului.

Dacă Anastase şi-a rezumat raportul la o pagină, Ioan Bîldea a detaliat pe 13 pagini activitatea sa de anul trecut. A participat la toate şedinţele de Consiliu Local de anul trecut şi în fiecare lună a propus rezolvarea unor probleme, precum: înfiinţarea unei linii de transport între cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, refacerea pasajelor pietonale din Mănăştur, demararea lucrărilor la parkingul Hasdeu şi Centrul Cultural Transilvania, achiziţia unei maşini mici de intervenţii pentru pompieri, degradarea permamentă a statuilor din oraş etc. 


Claudia Anastase a publicat pe Facebook un extras care arată de câte ori au luat cuvântul, anul trecut, consilierii locali în timpul şedinţelor.

Unii au reuşit performanţa să nu scoată niciun cuvânt timp de un an, cum este cazul lui Giacomo Dreoni (PNL). Alţii au deschis gura o singură dată - Gered Imre (UDMR), iar alţii de patru ori - Constantin Tomoş (PDL), Flaviu Milăşan (PSD), Radu Constantea (PDL). La polul opus se află Claudia Anastase cu 268 de intervenţii, urmată de Ovidiu Turdean (PDL) cu 97 de luări de cuvânt, Ioan Bîldea (PNL) cu 80 de intervenţii şi Radu Moisin (PDL) cu 71 de luări de cuvânt .


Anul trecut, tot doi consilieri locali şi-au depus rapoartele de activitate pe anul 2013: Claudia Anastase (PSD) şi Dan Tarcea (PNL). Anastase a participat la iniţierea a 28 de proiecte de hotărâre, a absentat la trei din cele 23 de şedinţe de Consiliu Local şi a avut 428 de intervenţii în şedinţe. Dan Tarcea a lipsit de la cinci şedinţe, a fost iniţiator sau coiniţiator la 22 de proiecte şi a luat cuvântul de 94 de ori. "Am iniţiat şi am participat la campania de strângere de semnături pentru acordarea gratuităţii pentru elevi pe mijloacele de transport în comun, acţiune care s-a finalizat cu acordarea gratuităţii", scrie consilierul PNL în raportul de activitate.

În 2013, aleşii locali au fost puţin mai conştiincioşi. Din cei 28, 10 şi-au făcut publice rapoartele de activitate pe anul 2012. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter