Actualitate

Cât şi ce au muncit consilierii locali într-un an. VEZI cine se află pe “lista ruşinii”

Consilierii locali nu se grăbesc să îşi depună raportul de activitate pe anul trecut şi să le arate astfel cât au muncit pentru cei care i-au ales. Unii dintre ei se pot “lăuda” doar cu patru-cinci proiecte de hotărâre iniţiate într-un an.

Cei 27 de consilieri locali nu s-au îngrămădit să îşi depună raportul de activitate pe anul 2012, deşi suntem deja în partea a doua a anului. Doar 8 din cei 27 au publicat până acum raportul pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Restul nu se grăbesc să le arate alegătorilor ce au muncit anul trecut, deşi legea spune clar că “fiecare consilier, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate care va fi făcut public prin grija secretarului”.

La un an de mandat, unii consilieri locali nu au motive să fie foarte mândri de activitatea lor în slujba comunităţii în condiţiile în care abia dacă au iniţiat atâtea proiecte de hotărâre încât pot fi numărate pe degetele de la o mână. Despre audienţe şi alte activităţi nu se ştie nimic deoarece majoritatea nu şi-au publicat raportul de activitate.


Cine sunt “codaşii” la capitolul proiecte de hotărâre

După o monitorizare a proiectelor de hotărâre care au trecut prin şedinţele de Consiliu Local în perioada iunie 2012 – iunie 2013 reiese că pe lista consilierilor codaşi la capitolul iniţiative se află Irimie Emil Popa (USL), Dan Tarcea (USL), coiniţiatori la trei proiecte de hotărâre, Ioana Borza (USL), Iuliu Ţăgorean (PPDD), Doru Stoica (USL), Radu Raţiu (PDL), Gabriel Oniga (USL), Florin Gliga (PDL), Olah Emese (UDMR), Ioan Dan Morar (USL) şi Radu Constantea (PDL), coiniţiatori la patru-cinci proiecte de hotărâre în primul an de mandat. Pe aceeaşi “listă a ruşinii” pot fi notaţi cu succes şi Ovidiu Turdean şi Constantin Tomoş, ambii PDL-işti şi coiniţiatori la aproximativ cinci proiecte. Printre proiectele pentru care s-au „luptat” consilierii leneşi se numără alocarea a 1.000 lei pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă sau alocarea de fonduri pentru ONG-uri. Nici Anca Mureşan (USL) şi Ovidiu Valeriu Florian (USL) nu au fost prea harnici, fiind coiniţiatori la doar nouă proiecte de hotărâre într-un an de mandat.


Viceprimarul Anna Horvath, printre cei mai harnici

La polul opus, printre cei mai harnici se numără viceprimarul Anna Horvath (UDMR) care a contribuit la iniţierea a 82 de proiecte, potrivit raportului de activitate. Printre proiecte se numără alocarea de fonduri pentru culte religioase, repartizarea de spaţii pentru parlamentarii clujeni, aprobarea listelor pentru locuinţe sociale, etc. Anna Horvath a notat în raport şi 246 audienţe şi 69 de intervenţii în şedinţele de consiliu.


Celălalt viceprimar, demisionar şi proaspăt reales în funcţie, Gheorghe Şurubaru, nu se poate lăuda însă cu atât de multe iniţiative ca şi Anna Horvath. Deşi raportul de activitate se întinde pe 17 pagini, viceprimarul Şurubaru a iniţiat doar 21 de proiecte de hotărâre într-un an de mandat, a luat cuvântul de 24 de ori în şedinţele de Consiliu şi a făcut 127 audienţe.  

10 consilieri au iniţiat peste 20 de proiecte


Gered Imre (UDMR), Ligia Mihaiu (PDL), Radu Moisin (PDL), Claudia Anastase (USL), Csoma Botond (UDMR), Adrian Popa (PDL), Adrian Mureşan (USL), Ioan Pop (PDL), Lazăr Ovidiu Chifor (USL) şi Giacomo Dreoni (USL) sunt pe lista consilierilor harnici. Numărul de proiecte coiniţiate de aceştia variază între 15 şi 40 în primul an de mandat şi fac referire la aprobarea criteriilor pentru locuinţe sociale şi ANL, închirierea de spaţii pentru parlamentari şi partide, alocarea de bani din bugetul local pentru cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie.  

În ceea ce priveşte intervenţiile în şedinţele de consiliu, de departe Radu Moisin este “campion” cu peste 600 de intervenţii, în perioada iunie – decembrie 2012.


Din cei 27 de consilieri locali, şi-au făcut public raportul de activitate viceprimarii Anna Horvath şi Gheorghe Şurubaru şi consilierii Claudia Anastase, Radu Moisin, Ioana Borza, Gered Imre, Ligia Mihaiu şi Olah Emese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter