Actualitate

Copiii inhalează gaz din BALOANE ca să simtă că s-au drogat. „E la dispoziția oricui. Așa sărbătoresc la vârste de 11-13 ani” VIDEO

A apărut o nouă modă în rândul copiilor și tinerilor care vor să simtă efectele drogurilor. Gazul ilariant din baloane, deși este extrem de toxic, este inhalat deseori de adolescenții români.

Copii care inhalează gaz din baloane ca să se simtă drogați / Foto: Europol - Facebook Copii care inhalează gaz din baloane ca să se simtă drogați / Foto: Europol - Facebook

 

 


Europol a tras un semnal de alarmă privind gazul din baloane, care mai este numit „funny gas”, pe care copiii din România îl inhalează pentru efectelor pe care le are, similare cu cele ale drogurilor.

Sindicatul a publicat și o filmare cu fete care par a fi în clase de gimnaziu, care „sărbătoresc începerea școlii” prin inhalarea acestui gaz. 


„11-13 ani? Cam aceasta este vârsta fetelor din imagine care ‘sărbătoresc’ începerea noului an școlar. Euforie, amețeli, halucinații, stări de sufocare dar și stare de anxietate sunt doar câteva dintre efectele pe care le oferă protoxidul de azot, cunoscut popular drept ‘gaz ilariant’ sau 'funny gas'. Acest gaz este la dispoziția oricui, fiind oferit spre vânzare la o simplă căutare pe web. Cu toate că acest gaz este utilizat în mod special în domeniul medical, auto și în cel alimentar, tot mai mulți tineri îl caută pentru aparentele efecte apropiate de droguri. Din păcate, nu există nicio Interdicție sau condiționalitate în achiziție sau utilizare. Nu figurează pe lista substanțelor interzise iar utilizarea lui în rândul tinerilor a căpătat o amploare în special în rândul copiilor. Se poate vedea în imagini tubul de gaz ascuns în ghiozdan iar cu ajutorul baloanelor, preiau gazul și îl inhalează. Este doar începutul obișnuinței cu consumul...”, a transmis sindicatul Europol.

CITEȘTE ȘI:
Începe școala. Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI!
Clujul, „capitala drogurilor”. Horia Nasra: „Dacă sunt mai importante artificiile decât o campanie de prevenție, avem o problemă”

 


Cum ne afectează protoxidul de azot 

În 2021, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trăgea un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc. La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalau protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).


Efecte negative: încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.

Emil Boc, mesaj la începutul anului școlar: „Educația, cel mai bun antidot la rasism, violență, droguri sau manifestări extremiste”

abonare newsletter