Actualitate

Fenomenul drogurilor în România. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani

Cazul tragic din stațiunea 2 Mai readuce pe agenda publică tema consumului de droguri în rândul tinerilor. Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. În urmă cu patru ani, un judecător clujean semnala că în România există consumatori de droguri în vârstă de 10 ani.

Terapie de grup/Foto: pixabay.com Terapie de grup/Foto: pixabay.com

 

 


Șoferul de 19 ani care a ucis doi tineri în accidentul din 2 Mai a fost oprit de două ori de un echipaj de poliție înainte de tragedia de pe șosea, potrivit unor surse din anchetă. Cu toate acestea, Poliția l-a lăsat liber în trafic pe tânăr, cu două ore înainte de accidentul mortal. În mașina sa au fost descoperite droguri, dar poliția nu l-a testat.

 


Copiii ajung să consume droguri de la vârste tot mai mici

Datele pentru anul 2021 (cele mai recente disponibile) arată că numărul celor care consumă droguri este în continuă creștere în România. 16,9% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat substanțe interzise de-a lungul vieții, 10% consumaseră în ultimul an și 6,6% chiar în ultima lună, de 1,4 ori mai mult față de studiul precedent, potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog (ANA), citat de hotnews.ro

Cel mai consumat drog în România este canabisul. Unul din 10 tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) a consumat canabis cel puțin o dată în viață.


Directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, spune că cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani.

„8,7% dintre adolescenții de 16 ani au consumat canabis de-a lungul vieții, 7,2% au consumat în ultimul an, iar 3,3% dintre ei au consumat și în ultima lună. 1% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme”, arată studiul Agenției Naționale Antidrog. 


Cel mai mic consumator are 10 ani!

În urmă cu aproape patru ani de zile, în decembrie 2019, judecătorul clujean Cristi Danileţ atrăgea atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se droghează.

Fenomenul consumului de droguri luase amploare inclusiv în Cluj, după cum semnala magistratul. 


„Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani. 

Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet. Au învățat să își comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, declara în decembrie 2019, judecătorul Cristi Danileț în cadrul unui interviu.

CITEȘTE ȘI: 
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!

Potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog, aspecte precum varietatea tipurilor de droguri și accesibilitatea substanțelor cu efect psihoactiv au făcut din consumul de droguri în România un adevărat flagel. 

În Cluj, autoritățile intenționează să realizeze un centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive. Un proiect de hotărâre a a fost deja aprobat în acest sens. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Poliția l-a lăsat liber în trafic pe tânărul din 2 Mai cu două ore înainte de accidentul mortal. În mașina sa au fost descoperite droguri, dar poliția nu l-a testat

Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!

Centru dedicat victimelor consumului de droguri, în Cluj. Proiectul ar putea fi realizat în următorii patru ani

abonare newsletter