Educație

Emil Boc, mesaj la începutul anului școlar: „Educația, cel mai bun antidot la rasism, violență, droguri sau manifestări extremiste”

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj pentru elevi, părinți și profesori, la deschiderea noului an școlar 2023-2024 de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”, care a fost recent extinsă cu un corp de clădire.

Emil Boc, la deschiderea anului școlar 2023-2024 / Foto: captură video - Emil Boc - Facebook Emil Boc, la deschiderea anului școlar 2023-2024 / Foto: captură video - Emil Boc - Facebook

 

 


Primarul Emil Boc a participat la deschiderea anului școlar 2023-2024 la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din cartierul Mănăștur, o școală care a fost recent extinsă de municipalitate cu 1,7 milioane de euro, din fonduri publice.

Cu această ocazie, primarul municipiului Cluj-Napoca a ținut și un discurs în care s-a adresat atât elevilor și părinților, cât și profesorilor.  Edilul a făcut referire la subiecte de actualitate, precum schimbările din sistemul educațional, dar și violența și drogurile.


CITEȘTE ȘI:
Cât dura anul școlar când era dascăl „Domnu’ Trandafir”. Elevii nu aveau „mai mult de 150 de zile fără școală”.

 

Dragi copilași care pentru prima dată, astăzi, auziți clopoțelul care va marca începutul activității voastre educaționale, să știți că educația va fi toată viața voastră. (…)Nu există alt instrument în lumea asta mai important, cu care poți schimba lumea, decât educația (…) M-am bucurat să văd acești copilași minunați de clasa pregătitoare că, pe măsură ce auzeau imnul național al țării noastre, s-au ridicat în picioare. Așa să faceți de fiecare dată când veți auzi imnul nostru național, să vă ridicați în picioare, să ne prețuim strămoșii, să ne prețuim istoria. Această zi nu este o zi doar despre sărbătorirea clopoțelului. Această zi este și un moment de a reflecta suplimentar la educație, la ce face fiecare dintre noi, pentru că știm că la temelia oricărei societăți stă educația. Dacă vrem să avem un salariu mai bun în viață, prin educație reușim. Dacă vrem să ieșim din sărăcie, prin educație reușim. Dacă vrem să avem pace în familie, în societate colaborare, să nu avem intoleranță, să n-avem manifestări extremiste, să n-avem rasism, să n-avem violență, să n-avem droguri, să n-avem găști de cartier - astea se fac prin educație. Educația este cel mai bun antidot la toate aceste lucruri. De aceea am spus-o, de fiecare dată, nu este o investiție mai bună și mai sigură pe lumea asta decât investiția în educație… pentru că este lipsită de grija falimentului (…) Acum se fac eforturi pentru a se intra într-o normalitate și în domeniul educațional, din toate punctele de vedere: infrastructură, salarizare, alte aspecte care țin de procesul educațional. 


CITEȘTE ȘI:
Luni începe școala. Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI!
Clujul, „capitala drogurilor”. Horia Nasra: „Dacă sunt mai importante artificiile decât o campanie de prevenție, avem o problemă”
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!

 

„Cea mai bună investiție e în educație, nu mașini și lucruri strălucitoare”

Dragi părinți, să fiți convinși că orice efort faceți pentru viitorul educațional al copiilor dumneavoastră, este cu siguranță cea mai bună investiție pe care o puteți face. Nu prin mașini, nu prin lucruri strălucitoare le veți aduce un viitor mai bun copiilor dumneavoastră, ci investind în educație. De la creșă, grădiniță, școală pregătitoare și toată viața - pentru că educația este permanentă”, a evidențiat Emil Boc în discursul său.


De asemenea, Emil Boc a evidențiat că în prezent copiii studiază într-o eră digitală, iar educația va trebui adaptată după nevoile lor, fiindcă ei s-ar putea să lucreze într-o piață a muncii „care poate azi nici nu există”:

„Să nu uităm că o altă componentă importantă a procesului educațional, dincolo de elevi - care vedeți că s-au născut cu structura digitală în leagăn, sunt copii digitali și trebuie să adaptăm educația la nevoile lor, să ne pretăm pe înțelesul generației actuale. Aici mă refer la rolul extraordinar al profesorilor, în fața cărora mă închin și care știu că destinul acestei țări stă în mâinile lor. Atât de important este ceea ce fac profesorii în fiecare clasă, în fiecare școală, încât spun că astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să le acordăm atenția cuvenită profesorilor pentru a putea să-i pregătească pe acești copii minunați pe măsura vremurilor în care trăim și să aducem în ecosistemul educațional profesorul acolo unde-i este locul. Se fac pași în această direcție - noi, Primăria, avem inclusiv modalități de sprijin pentru a putea asigura, inclusiv pentru profesori, infrastructura necesară vremurilor în care trăim. Vedeți, vremurile se schimbă în fiecare zi sub ochii noștri, iar educația trebuie să răspundă la aceste nevoi ale societății. Acești copii trebuie să fie pregătiți pentru o piață a muncii care poate azi nici nu există. De aceea gândirea critică, abilitățile de comunicare, de colaborare, abilități pe capacitatea de a lua decizii sunt abilitățile prezentului și ale viitorului și mai puțin cele ale memorării, care erau la bază când noi eram în școală”, a mai spus primarul Clujului, la deschiderea anului școlar 2023-2024.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prea mulți elevi, prea puține școli, în Cluj. În 14 unități elevii vor studia în două schimburi. „Florești e suprapopulat”

Mulți IT-iști, dar prea puțini profesori de informatică, în Cluj. Șefa IȘJ: „Lipsesc și profesorii de germană. E o problemă națională”

abonare newsletter