Actualitate

Judecătorii clujeni solicită păstrarea pensiilor de serviciu. Curtea de Apel Cluj: „Reforma va avea efecte dezastruoase asupra calității actului de justiție”

Zeci de magistrați s-au pensionat, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale. Curtea de Apel Cluj cere păstrarea „cuantumului pensiei de serviciu”.

Curtea de Apel Cluj, rezoluție privind pensiile speicale/Foto: curteadeapelcluj.ro Curtea de Apel Cluj, rezoluție privind pensiile speicale/Foto: curteadeapelcluj.ro

 

 


În decembrie 2022, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a ajuns la 9.950 de persoane. 

 


Valul de pensionări în justiție din ultimele luni vine pe fondul dezbaterii privind desființarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Judecătorii Curții de Apel Cluj solicită predictibilitate și păstrarea pensiilor speciale „la nivelul garantat constituțional”. 


După minivacanța de Rusalii, marți, Curtea de Apel Cluj a emis un comunicat oficial prin care își exprimă îngrijorarea în privința modificărilor cadrului legislativ ce vizează aplicarea pensiilor speciale, de care beneficiază și magistrații. 

La finalul lunii trecute, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât adoptarea unei rezoluţii ce a fost comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţiei, Preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor.


„Solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaţionale amintite”, arată reprezentanții Curții de Apel Cluj

Magistrații clujeni iau în calcul declanșarea acțiunilor de protest.


Potrivit magistraților clujeni, „în situaţia în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menținute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru ca, în funcție de rezultatul discuţiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest”, se arată în comunicatul citat. 

CITEȘTE ȘI: 

Creștere alarmantă a deficitului de judecători la Curtea de Apel Cluj. „Cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani”

De asemenea, Curtea de Apel Cluj cere asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanţelor de judecată și solicită Comisiei Europene şi Guvernului României să îşi asume întreaga responsabilitate pentru „starea gravă în care au adus sistemul judiciar”, aflat în criză de personal şi „expus, practic, destructurării, prin astfel de măsuri, cu efecte negative asupra apărării drepturilor persoanelor din Romania”, potrivit magistraților clujeni. 

„Curtea de Apel Cluj, alături de toate celelalte instanţe din raza de competență, în unanimitate, au adoptat pe data de 30 mai 2023, hotărâri prin care solicită factorilor competenţi să oprească aşa zisa „reformă” a pensiilor de serviciu, făcută fără nici un fel de studii de impact, ce va avea efecte dezastruoase asupra politicii de resurse umane şi, în final, asupra calității şi eficienţei actului de justiție. 

Este inadmisibil şi profund iresponsabil ca o astfel de reformă abruptă şi iraţională să fie impusă în condiţiile actuale de criză de personal, criză generală de instabilitatea acută a statutului judecătorilor. De aceea, în mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea așa zisei reforme, precum şi ca orice eventuală modificare a condiţiilor de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecălorilor recrulați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă”, a declarat judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj.

O rezoluţie similară a fost adoptată de Tribunalele şi Judecătoriile din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj.

Val de pensionări în justiție

În noiembrie 2022, judecătoarea Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), își anunța demisia din magistratură.

Ulterior, și vicepreședintele Curții de Apel Cluj, Liviu Ungur, s-a pensionat, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție. 

Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.

Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2022, de 9.950 - plus 36 faţă de noiembrie 2022, cei mai mulţi, respectiv 4.862, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor

România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Reprezentanții Comisiei Europene în România arătau recent că țara noastră trebuie să desființeze pensiile speciale, dacă vrea miliardele de euro prevăzute în PNRR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Creștere alarmantă a deficitului de judecători la Curtea de Apel Cluj. „Cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani”

Ultimele Stiri
abonare newsletter