Actualitate

Ce înseamnă „orașul de 15 minute”. Nu, nu este o închisoare

Un concept care propune organizarea orașelor în așa fel încât oamenii să aibă totul cât mai aproape de casă s-a transformat într-o teorie a conspirației potrivit căreia orașele ar deveni închisori în aer liber.

Și Emil Boc vrea să implementeze în Cluj conceptul „orașului de 15 minute de mers pe jos” / Foto: Facebook - Emil Boc Și Emil Boc vrea să implementeze în Cluj conceptul „orașului de 15 minute de mers pe jos” / Foto: Facebook - Emil Boc

 

 


Orașul de 15 minute” este un concept de organizare urbană, care este menit să reducă emisiile poluante prin eliminarea deplasărilor zilnice pe distanțe lungi cu mașinile proprii sau chiar mijloacele de transport în comun, scrie presshub.ro.

 


Acest concept presupune ca drumurile pe care le facem zilnic la cumpărături, la școală sau la serviciu să fie scurte. O teorie a conspirației susține că orașele vor deveni închisori, iar oamenii nu vor avea voie să călătorească unde își doresc, însă ideea „orașului de 15 minute” are scopul de a-i ajuta pe cetățeni să își satisfacă nevoile de bază mai rapid, folosind mijloace de deplasare „verzi”. 

„Trebuie să facem orașe pentru mersul pe jos, pentru a avea mai multe servicii medicale, activități educaționale, pentru nevoile sarcinilor noastre zilnice, pentru a face orașele locuibile”, a explicat Carlos Moreno, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, căruia i se atribuie crearea acestui concept.


Citește întreaga știre pe presshub.ro.

Un susținător al acestui concept este primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Edilul a susținut în nenumărate rânduri ca „un oraș verde este un oraș care promovează principiile unei vieți sănătoase” și că din acest motiv Clujul se axează pe „proiecte concrete” precum autobuze electrice, autobuze pe hidrogen, parcuri, spații verzi, ținând cont totodată de „principiul celor 15 minute de mers pe jos”, despre care a vorbit și în cadrul coferinței „Orașe și comunități, viziune 2030”. 


_________________________________

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi afectat sectorul auto de tranziția către o economie verde? Emil Boc: „Viitorul Europei depinde de politica de coeziune”

Va fi sau nu „verde” pe malurile Someșului? Boc: „Să vedeți cum va «exploda» verdele ăla”/ Activiști: „S-au tăiat copaci și multă vegetație s-a distrus”

abonare newsletter