Actualitate

Un oraș verde, din perspectiva lui Boc: „Primarul e înjurat pe termen scurt, dar aplaudat pe termen lung”

Cluj-Napoca se îndreaptă în direcția „verde”, datorită oamenilor care lucrează împreună, susține Boc. Politicile verzi sunt greu de implementat și de acceptat de către cetățeni, dar apreciate după o perioadă de timp.

 

 


Emil Boc a vorbit despre dimensiunea „verde” și „smart” a orașului Cluj-Napoca și despre factorii care l-au împins spre dezvoltare, la coferința „Orașe și comunități, viziune 2030. Cluj-Napoca - la un click distanță”, organizată în 20-21 mai de Asociația SMARTiCITY și jumptosmart.ro, pentru promovarea orașelor smart, „smart cities”.

 


Edilul susține că municipiul Cluj-Napoca a ajuns orașul admirat de multă lume azi datorită oamenilor care trăiesc aici și modul în care colaborează. 

„Clujul este ceea ce este astăzi datorită, unu, oamenilor, în special, a talentelor, resurselor umane pe care acest oraș le are și doi, capacității de a lucra împreună, de a pune eco, nu ego deasupra tuturor celorlalte elemente de dezvoltare. Până la urmă, când ai multe resurse importante, dacă le pui împreună și tragi în aceeași direcție, iar orașul promovează politici care să unească, nu să dezbine. Lucrurile pot merge mai departe”, a explicat Emil Boc. 


Un oraș verde „din perspectiva primarului”

Emil Boc a mărturisit și cum este văzut un oraș verde din perspectiva primarului. El spune că politicile verzi sunt foarte dificil de implementat, mai ales pentru că cetățenii nu le acceptă de multe ori. 

Acest lucru duce la „înjurarea primarului pe termen scurt”, dar ulterior, cetățenii îl vor „aplauda pe termen lung”:


„Eu pot să vă spun din perspectiva primarului: un oraș verde este un oraș în care primarul este înjurat pe termen scurt și aplaudat pe termen lung. Să nu credeți că politicile verzi, nepoluante, se implementează ușor, așa cum mergi la masa de prânz sau cum e micul dejun. Nu! E greu. E greu și cu schimbarea mentalității, e greu și cu procedura legală și e greu să duci o comunitate în această direcție, pentru că este foarte ușor să mergi în continuare cum ai fost: toată ziua cu mașina. E foarte complicat să îi spui cetățeanului că trebuie să lase mașina acasă și să utilizeze un transport public performant, dar dacă o faci temeinic, reușești.

Temeinic ce înseamnă? Autobuze electrice, autobuze nepoluante, tramvaie bune, troleibuze bune, linii dedicate pentru transportul în comun, vinerea verde - ca modalitate de implementare, creearea pe termen mediu a trenului metropolitan, a metroului, încurajarea bicicletei, a pistelor de biciclete. Atunci schimbi încet, dar sigur. Dar pentru asta trebuie să îți asumi în fiecare zi o asemenea politică”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca. 


Emil Boc vrea să „ia de la mașini” și să le ofere pietonilor

Pe lângă faptul că primarul își dorește ca transportul din Cluj-Napoca să devină exclusiv electric și nepoluant, Boc vrea și să ia spații de la mașini, pe care să le transforme în spații pietonale. 

„Sau ar ajuta mai multe spații pietonale, luând de la mașini și oferind cetățenilor. Înjurături mi-am luat, de exemplu, pentru o simplă modificare din piața centrală, zona Diesel. Clujenii o cunosc, era plină de mașini. Astăzi este o zonă cu terase, cu spațiu public deschis, o zonă extrem de frumoasă a Centrului Clujului. Astăzi clujenii spun: «E fain la Cluj», dar câte înjurături au fost înainte, numa eu știu”, a adăugat Emil Boc.

Scopul unui oraș verde e de a crește atât calitatea vieții cetățenilor, cât și a speranței de viață. În cadrul conferinței „Orașe și comunități, viziune 2030”, în a doua zi a evenimentului, vineri 21 mai, proiectele verzi, mai ales „principiul celor 15 minute de mers pe jos” vor fi dezbătute mai pe larg: 

„Un oraș verde este un oraș care promovează principiile unei vieți sănătoase, care să ducă și la calitatea vieții, dar și la creșterea speranței de viață. De aceea avem nevie de proiecte concrete - autobuze autonome, electrice, așa cum am spus, autobuze pe hidrogen, parcuri, spații verzi, cele 15 minute de mers pe jos, etc. Politicile verzi sunt multiple și mâine vom avea ocazia în cadrul mesei rotunde să le detaliem. Să explicăm ce înseamnă cele 15 minute de mers pe jos ca strategie a orașului, cum construim un cartier cu 360 de hectare de la 0, ținând cont de acest principiu al celor 15 minute de mers pe jos în care să ai tot ecosistemul necesar cetățenilor de la școală, creșă, grădiniță, parc, centru de cartier, bazându-te pe acest principiu al celor 15 minute de mers pe jos”, a mai spus Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI:

Centura metropolitană mai are o șansă. Boc: „Nu s-a pierdut finanțarea. Banii se iau din alt buzunar”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter