Actualitate

(P) Mulți români sunt nevoiți acum să își găsească un al doilea loc de muncă din cauza crizei economice

Recent, o agenție locală de recrutare a realizat un studiu privind piața muncii din România.

Sursa foto - pixabay.com Sursa foto - pixabay.com

Experții au concluzionat că mulți dintre românii angajați sunt acum nevoiți să caute un al doilea loc de muncă pentru a face față creșterii constante a prețurilor. În plus, mulți români, nemulțumiți de actualul loc de muncă, se gândesc de două ori înainte de a renunța, deoarece găsirea unui loc de muncă bine plătit este din ce în ce mai dificilă. Experții subliniază, de asemenea, că se așteaptă o recesiune în multe companii în viitorul apropiat, ceea ce va duce la reduceri de personal și la o scădere corespunzătoare a numărului de posturi vacante.

Sandu Alina lucrează ca bucătar la un restaurant și se gândește să își ia un al doilea loc de muncă. Soțul ei lucrează la două companii pentru a câștiga suficienți bani pentru a trăi. Alina spune că i-ar plăcea să lucreze de la distanță, de acasă, pentru că știe că numărul freelancerilor din România este în creștere. În timpul liber, navighează pe internet în căutare de oportunități de angajare pentru a lucra de la distanță. Ea a găsit acum o opțiune temporară care necesită doar 2 ore de timp liber pe zi. Cu toate acestea, potrivit Alinei, această muncă suplimentară nu îi aduce venitul pe care și l-ar dori. În special, soțul ei joacă, de asemenea, în mod legal la cazinourile online din România, inclusiv la Mr Bit Casino . Potrivit tânărului, uneori norocul îi zâmbește și câștigă sume frumușele. Cu toate acestea, el nu vede jocurile de noroc ca pe o modalitate de a-și câștiga existența.


Din cauza valului de creșteri de prețuri, România are acum un dezechilibru semnificativ pe piața muncii. Pentru a acoperi costurile crescute ale facturilor la utilități, mulți români își caută locuri de muncă part-time și joburi secundare. Munca de la distanță este opțiunea preferată de mulți români, iar această tendință datează încă din perioada pandemiei, când mulți au fost nevoiți să se autoizoleze. Toate schimbările care au avut loc în ultimii ani au făcut ca aproximativ un sfert dintre lucrătorii din România să se concentreze acum pe creșterea veniturilor lor. În încercarea de a face față prețurilor în continuă creștere, mulți și-au găsit un al doilea loc de muncă sau și-au deschis propria afacere. Există, de asemenea, angajați care au reușit să obțină o promovare în cadrul companiei în care lucrează și, astfel, să își crească nivelul veniturilor. 

Potrivit unui recrutor, în prezent există o mulțime de tineri cu diferite calificări profesionale. Mulți dintre ei caută locuri de muncă în sectoarele contabilitate, social media, carieră și livrări. Cele mai populare locuri de muncă sunt cele cu program flexibil. În prezent, numărul total de persoane angajate în România a ajuns la 5,5 milioane, iar aproximativ 500.000 dintre acestea au un al doilea loc de muncă. Persoanele care lucrează pe salariul minim și cu un program de lucru fix sunt cele mai puțin norocoase, motiv pentru care nu au posibilitatea de a avea un al doilea loc de muncă, nici măcar la distanță. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Muncii, aproximativ 1,2 milioane de români primesc lunar între 2.500 și 3.000 de lei brut, un venit foarte mic.

CITEȘTE ȘI:

Un dispecer în transport poate câștiga până la 1.100 de euro net/lună. Cluj, județul cu cele mai multe locuri de muncă

Cât de bine se câștigă în imobiliare? Salarii de până la 26.000 de lei. Cluj, între orașele cu cele mai multe locuri de muncă

Cât câștigă în medie un manager de restaurant? Cluj, în topul județelor cu cele mai multe locuri de muncă

Ultimele Stiri
abonare newsletter