Timp Liber

Cum să te îmbraci pe timp de caniculă? Sfaturi practice pentru a te proteja de temperaturile mult prea ridicate

Perioadele de caniculă pot fi o provocare pentru păstrarea confortului și stilului vestimentar. Cu temperaturile în creștere și soarele strălucind puternic, alegerea adecvată a îmbrăcămintei devine esențială.

Cum ne putem îmbrăca pe timp de caniculă/ Foto: pixabay.com Cum ne putem îmbrăca pe timp de caniculă/ Foto: pixabay.com

 

 


Vara aduce cu sine razele soarelui arzător și temperaturi în creștere, iar în timpul caniculei, alegerea corectă a îmbrăcămintei devine esențială pentru confortul și bunăstarea noastră. Cu toate că tentația de a purta cât mai puține haine poate fi mare, există modalități mai inteligente de a face față căldurii, menținându-ți în același timp stilul personal.

 


Potrivit eva.ro, blugii ne salvează întotdeauna când nu știm ce să purtăm. Dar atunci când sunt temperaturi caniculare, denimul nu este cea mai bună alegere. Vom simți că ne coacem în jeanși. 

CITEȘTE ȘI:
ALERTĂ METEO în Cluj! Județul va intra duminică sub COD PORTOCALIU de caniculă

Este un material gros, care nu lasă pielea să respire și nu absoarbe umezeala și transpirația. Iar acest lucru nu doar că sporește disconfortul, dar are și efecte negative asupra pielii. 


Optează pentru materiale ușoare și respirabile:

Alegerea materialului potrivit pentru hainele tale este crucială în timpul caniculei. Materialele naturale, cum ar fi bumbacul și inul, permit pielii să respire și să se răcească mai eficient. Evită materiale sintetice care pot împiedica evaporarea transpirației și pot provoca disconfort.


Culori deschise și pastelate:

Pe măsură ce o cămașă neagră absoarbe toată lumina care o lovește, transformă acea lumină în alte forme de energie, de obicei căldură. Apoi emite căldura respectivă, unele în mediu și altele direct în pielea ta. Acesta este motivul pentru care suntem sfătuiți să nu purtăm haine negre sau închise la culoare în zilele toride. Ne putem încălzi, deoarece culoarea neagră absoarbe lumina și emite căldură. Cămășile albe au efectul opus. Deoarece nu absorb lumină, nu o transformă în căldură. Acest lucru face ca îmbrăcămintea albă sau mai deschisă să fie mai răcoroasă și bună de purtat vara.


Hainele mulate nu au ce căuta pe tine atunci când afară este caniculă. De aceea, este recomandat să alegi haine cu croială lejeră, care sunt confortabile și lasă pielea să respire. Desigur, puteți opta și pentru haine cu un număr mai mare. Pantalonii din in, cămăsile oversized și topurile mai largi reprezintă opțiuni la fel de bune în locul hainelor mulate. Referitor la material, încercați să purtați cât mai puține articole din bumbac, deoarece rețin umezeala cauzată de transpirația excesivă. Pe caniculă, renunțați și la hainele din materiale transparente, precum voalul sau dantela.

Încălțămintea:

Odată cu valurile de căldură, picioarele noastre au tendința de a se umfla și de a transpira excesiv. Încălțămintea inadecvată poate face ca picioarele să se simtă sufocate și inconfortabile în timpul caniculei. Optează pentru sandale sau pantofi din materiale naturale, cu talpă flexibilă și susținere adecvată.

Măsuri pentru a reduce cât mai mult disconfortul termic: 

  • să evităm ieșirea din locuință precum și deplasările inutile în perioadele cu temperaturi ridicate
  • să consumăm zilnic min. 2 litri de lichide - apă plată, ceai sau sucuri naturale
  • să evităm consumul băuturilor alcoolice, îndeosebi a celor spirtoase
  • persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11:00-16:00
  • persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure vor fi vizitate cel puțin odată sau de două ori pe zi de către aparținători
  • pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare
  • se recomandă ca îmbrăcămintea să fie cât mai lejeră, din țesătură de bumbac, deschisă la culoare
  • în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor
  • se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor, precum și utilizarea focului deschis la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Inuman! Cățelul lăsat în mașină pe căldură a murit din cauza hipertermiei

România fierbe sub un val de căldură extremă! Cod galben de caniculă în județul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter