Timp Liber

„Pietrele vii” din România care cresc și se mișcă singure. O atracție turistică mai puțin obișnuită

România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase și locuri încărcate de energii. Un astfel de loc se află în județul Vâlcea.

România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase și locuri încărcate de energii/ Foto: Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costesti - Facebook România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase și locuri încărcate de energii/ Foto: Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costesti - Facebook

 

 


 

Greu de crezut sau nu, pe teritoriul României există locuri unde realitatea este învinsă de paranormal. Un astfel de loc se află în apropiere de drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna Costești, județul Vâlcea.


 

În acest loc natura a devenit un adevărat „sculptor”. Este vorba despre Trovanți sau „pietrele vii”.


Științific, trovanții sunt niște formațiuni numite și concrețiuni de gresie create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamănă cu stalactitele și stalagmitele din peșteri.

Formele stranii care s-au format în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani, în comuna Costeşti, au aprins imaginaţia celor care le-au văzut, nu puţini fiind cei care au încercat să explice cum s-au format trovanţii şi să dezlege misterul creşterii acestora în dimensiune la contactul cu apa și momentul în care se mișcă.


Datorită formelor mai mult decât ciudate, trovanții au născut legende printre oamenii simpli. Unele persoane spun că aceste pietre sunt aduse de extratereștrii, alții spun că sunt talismane norocoase. 

O altă legendă spune că trebuie să te porți frumos cu pietrele deoarece, în caz contrar se vor răzbuna pe tine. Sătenii spun că aceste pietre trebuie udate, deoarece se spune ca trovanții sunt „pietre care cresc”.


România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase și locuri încărcate de energi/ Foto: Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costesti - Facebook

Pietrele care se mișcă

Dar aceste „Pietre vii” sunt capabile și de alte lucruri surprinzătoare. Spre surprinderea multora, se mută singure dintr-un loc în altul. S-ar putea să nu fie foarte vizibile pentru că se mișcă foarte încet.

Oamenii de știință încă nu înțeleg cum acești trovanți se pot dezvolta și migra pe Pământ. Se crede că capacitatea rocilor de a se extinde se datorează unor compuși care alcătuiesc compoziția sa. Apoi a avansat o teorie pentru a explica acest lucru.

„Orice formă de apă bogată în carbonat de calciu este esențială în formarea unui Trovant și aceasta este, de asemenea, cheia pentru a face roca să crească în prezența apei de ploaie. După fiecare ploaie puternică, trovanții absorb mineralele ploii. Mineralele sunt combinate cu substanțele chimice deja prezente în piatră care mai târziu creează o reacție și presiune în interior. Presiunea face ca roca să crească spontan de la centru spre marginile sale și să se înmulțească, cu o rată de depunere de aproximativ 4-5 cm în 1000 de ani.”, potrivit hasanjasim.online

Trovanţii din Costeşti, arie protejată din anul 2005 

Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti a fost înfiinţată în 2005, printr-o hotărâre de guvern,  şi are o suprafaţă de un hectar. Zona protejată este de atunci în custodia Asociaţiei Kogayon, organizaţia nonguvernamentală de protecţie a mediului care numără  aproxiamtiv 200 de membri, toţi voluntari, şi a derulat până în prezent proiecte în valoare de peste 300 000 de euro. 

Localitatea Costeşti este singurul loc din Europa unde există o rezervaţie naturală a formaţiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentări produse în urmă cu milioane de ani. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Hoia, inclusă într-un top cu cele mai înfricoșătoare locuri din lume: „Poveștile cu fantome, extratereștri și legende urbane”

FOTO Cetatea Trascăului, un loc superb scăldat în legende! Zona satului Rimetea, un loc ideal de vacanță, plin de peisaje FANTASTICE

abonare newsletter