Ştiri din Transilvania

FOTO Cetatea Trascăului, un loc superb scăldat în legende! Zona satului Rimetea, un loc ideal de vacanță, plin de peisaje FANTASTICE

Aflată la puțin peste 60 de kilometri de Cluj-Napoca, Cetatea Trascăului, cunoscută și sub numele de Cetatea Colțești, oferă unul dintre cele mai captivante peisaje din Transilvania, bogată în istorie, dar mai ales în legende lăsate moștenire din generație în generație.

 

 


Cetatea Trascăului, situată la vest de satul Colțești, județul Alba, a fost ridicată spre finalul secolului XIII, de familia Toroczkai, după invazia nimicitoare a tătarilor (1241), în urma căreia s-au produs pagube însemnate în zonă. Construită ca cetate locuibilă și de refugiu, fortăreața medievală fusese amplasată strategic, într-un loc cât mai greu de atins, pe o înălțime calcaroasă izolată, abruptă.

 


În 1470, cetatea avea să fie confiscată de regele Matei Corvin și oferită lui Monoszlói Csupor Miklós, proaspăt numit voievod al Transilvaniei. Peste alte patru decenii, fortăreața a revenit la familia Toroczkai, însă a fost devastată de țăranii răsculați conduși de Gheorghe Doja (1514). Soarta cetății avea să fie pecetluită la începutul secolului XVIII, odată cu revolta curuților și presiunile austriecilor.

Cetatea Trascăului, o ruină încă din ani 1700

Pentru că s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Habsburg, familia Toroczkai a fost înlăturată de pe scena istoriei, iar cetatea a fost supusă unui aspru asediu. În 1703, trupele imperiale ale generalului Tiege au bombardat cu tunurile, apoi au devastat aproape în întregime construcția masivă. De peste trei secole, zidurile ce au rămas în picioare au căzut pradă timpului, dar și astăzi se mai păstrează o parte din zidurile incintei, respectiv din cele două turnuri laterale.


Pe lângă misterul ruinelor rămase mărturie pentru generațiile viitoare, locul pitoresc păstrează vii câteva legende fascinante. Nu mulți știu că, la doar câțiva kilometri depărtare, pe Dealul Râmeți, a fost ridicată o cetate identică, cu același scop, din care nu au mai rămas urme palpabile. Se spune însă că, în urmă cu sute de ani, cele două fortificații au fost legate printr-un tunel secret, care ar fi avut o a treia intrare, chiar din catedrala romano-catolică din satul Rimetea.

Groful Toroczkai, cunoscut ca un mare iubitor de vinuri, ar fi păstrat o pivniță plină cu butoaie de vin de cea mai fină calitate. Mărturiile bătrânilor spun că cine se încumetă să găsească pivnița plină de comori, nu se va întoarce niciodată. În urmă cu peste un sfert de veac, localnicii povestesc că un sătean se lăudase că ar fi găsit intrarea secretă ce duce la cramă și că se va îmbogăți. Odată intrat în tunelul tainic, a dispărut pentru totdeauna!


Fantoma fetei contelui Toroczkai „veghează” asupra cetății

Nu este singurul mit legat de această cale subterană misterioasă, despre care se spune că groful Toroczkai i-ar fi astupat intrările. În timpul unui asediu asupra satului Rimetea, contele și-ar fi ascuns fata, pe Enikő, împreună cu femeile și copiii, plecând ulterior la luptă. Din nefericire, trupele inamice au nimicit apărătorii zonei, iar groful s-a refugiat cu ultimele puteri în pădurile din preajmă.

Pentru că nu aflase nicio veste despre tatăl ei, Enikő a pornit în căutarea lui prin tunelul secret, până când a ieșit la suprafață pe Dealul Secuiului, unde a dat nas în nas cu cotropitorii. Înfricoșată de gândul morții tatălui său, Enikő s-a aruncat de pe zidul castelului, s-a izbit de stânci și a murit. Când groful Toroczkai s-a întors cu ajutoare, a aflat de vestea tragică, motiv pentru care a astupat toate intrările în tunel, mai puțin una. Se spune că și-ar fi dat suflarea din cauza supărării, în timp ce fantoma fetei bântuie și astăzi zona, în căutarea răzbunării.


Astăzi, ruinele cetății sunt înscrise pe lista monumentelor din județul Alba, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, în 2010. Poți ajunge la cetate cotind pe DN75, la Turda, apoi pe DJ 107M, la Buru, traseul până la ruine fiind ușor de parcurs, în cel mult jumătate de oră. Din păcate, zidurile nu sunt protejate, așa că vei avea nevoie de atenție sporită pentru a evita accidentele. Cu toate acestea, efortul depus va fi răsplătit de o priveliște absolut superbă, romantică, de vis, de la o înălțime de peste 700 de metri!

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal

Ca să ajungi la Cetatea Trascăului, inevitabil vei trece prin unul dintre cele mai fascinante sate din toată Transilvania, Rimetea, localitatea în care soarele răsare de două ori – o dată deasupra orizontului, o dată după Piatra Secuiului. În cele peste opt secole de locuire neîntreruptă, plină de perioade zbuciumate, satul a devenit cunoscut în toate colțurile lumii pentru patrimoniul bogat și variat, pentru casele tradiționale unice, dar și pentru patrimoniul natural.

Pe lângă Piatra Secuiului, la est, și masivul Ardașcheia, la vest, în preajma satului Rimetea pot fi vizitate Cheile Vălișoarei, „poarta” de intrare dinspre sud în depresiunea Trascăului, cu 27 de peșteri, Cheile Plaiului, dar și Cheile Siloșului. Odată urcat pe platoul Pietrei Secuiului, vei zări o priveliște care îți taie răsuflarea, desprinsă parcă din povești, mai ales dacă vremea este de partea ta. Merită să petreci un weekend în această zonă!

CITEȘTE ȘI:

FOTO Cetatea Almașului, un simbol al uitării. Ruinele-fantomă ale vechiului bastion al Transilvaniei cad pradă timpului necruțător

 

FOTO Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei. Abandonate de trei secole și ocolite de turiști, ruinele fortăreței oferă o panoramă fabuloasă

 

FOTO Cetatea Ciorii, un diamant ascuns al Transilvaniei. Moștenirea lăsată în urmă la Stana de marele arhitect Kós Károly încă rezistă

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter