Timp Liber

12 sfaturi utile pentru prevenirea accidentelor pe munte, de la salvamontiștii clujeni! Ce să faci dacă te rătăcești

Salvamontiștii oferă 12 sfaturi utile pentru prevenirea și reducerea numărului de accidente care au loc pe munte. Află ce trebuie să faci dacă te rătăcești și ce măsuri trebuie să iei în cazul unui accident.

12 sfaturi utile pentru prevenirea accidentelor pe munte, de la salvamontiștii clujeni / Foto: Salvamont Vlădeasa Cluj 12 sfaturi utile pentru prevenirea accidentelor pe munte, de la salvamontiștii clujeni / Foto: Salvamont Vlădeasa Cluj

 

 


Salvamontiștii clujeni au distribuit pe Facebook câteva sfaturi utile pe munte, care sunt oferite printr-o noua campanie națională inițiată de Salvamont România.

Prin această campanie salvamontiștii români încearcă să ajute la prevenirea accidentelor montane, să reducă numărul de accidente și să popularizeze sistemul de alarmare și măsurile ce trebuie întreprinse în cazul producerii unui accident montan.


150.000 de fluturași cu aceste sfaturi vor fi distribuite în toată țara, în zone turistice.

Sfaturi utile pe munte, de la salvamontiști:

  1.  Alegeți traseele turistice montane sau pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
  2.  Indiferent de sezon sau de activitățile pe care doriți să le practicați, plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. 
  3.  Evitați să plecați singur la drum. Informați familia, cabanierul sau Salvamontul asupra traseului pe care doriți să îl urmați.
  4.  Solicitați prin Dispeceratul Național SALVAMONT echipelor Salvamont informații despre starea traseelor turistice, a pârtiilor, pericolelor, prognoza meteo din zona montană de interes.
  5.  Folosiți doar trasee marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile. În cazul apariției unor dificultăți pe traseu sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.
  6.  Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul excursiei. 
  7.  Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele și indicatoarele.
  8.  În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia.
  9.  În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul.
  10.  Anunțați echipa SALVAMONT specificând următoarele: ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
  11.  Nu uitați să vă informați din timp despre telefoanele utile, apelați pentru informații și urgențe la Dispeceratul Național SALVAMONT (0725826668) 
  12.  Instalați pe telefon și folosiți cu încredere aplicația SALVAMONT

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

CITEȘTE ȘI:

Ce semnifică marcajele de pe traseele pentru drumeții? „Lecții” de la salvamontiștii clujeni.

ATENȚIE, clujeni! Întâlnirile cu șerpii pe munte, tot mai dese. Recomandările salvamontiștilor care îți pot salva viața

Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter