Actualitate

Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni

Sezonul de iarnă, cu sporturile specifice, este pe cale să înceapă. Salvamontiștii clujeni recomandă câteva măsuri pe care le poți lua în cazul în care ești martor la un accident pe pârtia de schi.

Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni/ foto generică Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni/ foto generică

 

 


Salvamont Vlădeasa Cluj a distribuit pe pagina de Facebook o serie de măsuri pe care le puteți lua, ca să ajutați pe cineva care s-a accidentat în timpul unui sport de iarnă.

 


Dar nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

Nu evitați să apelați la salvamontiști pentru ajutor.


Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni

„Pentru că sezonul de iarnă va debuta în curând, Salvamont România, vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă:

1. Nu intrați în panică.
2. Protejati victima prin marcarea locului  accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte. 
3. Anuntati echipa Salvamont  aflată pe domeniul schiabil , sau apelați  telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca avand un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți «binevoitorilor» sau «salvatorilor de ocazie» să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima. 
5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire. 
6. Discutați cu victima și  observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si incercați să faceți compresie.
7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale. 
8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmariți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont”, a anunțat Salvamont Vlădeasa Cluj.
 

CITEȘTE ȘI:

O pârtie de schi din țară, închisă din cauza hoților! Au furat piese din mașina care nivela zăpada

Iarnă nebun de frumoasă, în Clujul de altă dată. GALERIE FOTO cu orașul acoperit de zăpadă

Ultimele Stiri
abonare newsletter