Economie

România a reușit o absorbție de doar 9,4% a fondurilor europene. În lipsa reformei fiscale, următoarea cererea de plată, în valoare de 5,7 miliarde de euro, nu va putea fi înaintată.

România trebuie să urgenteze reforma fiscală ca să depună până la sfârșitul lunii iulie cererea de plată numărul 4 din PNRR, pentru a nu risca pierderea a 5,7 miliarde de euro. Până în prezent, gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de doar 9,4%.

România riscă pierderea banilor europeni în lipsa reformei fiscale|Foto: monitorulcj.ro România riscă pierderea banilor europeni în lipsa reformei fiscale|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Până la finalul lunii iulie, România ar trebui să depună cererea de plată numărul 4 din PNRR pentru a nu risca pierderea banilor, a declarat, joi, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI: 
România va încasa o plată parțială de 1,3 miliarde de euro din PNRR

Cererea de plată 4, ca să nu riscăm pierderea banilor, este sfârșit de iulie și sper să ne putem ține de acest termen, însă depinde, cum v-am spus, de formarea noului Guvern, foarte mult depinde de deciziile pe care le va lua Parlamentul. Încă sunt decizii care țin de Parlament pentru ceea ce înseamnă legea apei, legea energiei, Codul urbanistic, Codul silvic, care oricum e aprobat, reforma fiscală, taxarea în transporturi, în funcție de gradul de poluare. Toate acestea sunt decizii care aparțin Guvernului și Parlamentului”, a explicat Marcel Boloș, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.ro


România riscă pierderea banilor europeni în lipsa reformei fiscale

Boloș a subliniat că fără reforma fiscală definitivată cererea de plată 4, cu suma de 5,7 miliarde de euro, nu va putea fi înaintată.

„Este clar că noi cererea de plată numărul 4, fără această reformă fiscală definitivată, nu avem cum să o înaintăm”, a adăugat ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene.


Aplicarea articolelor 9 și 10 din regulamentul specific pentru Mecanismul de redresare și reziliență și pentru Politica de coeziune ar putea conduce la suspendarea de fonduri europene.

România are la dispoziție un termen scurt pentru a înregistra un impact bugetar consistent pentru ceea ce înseamnă reforma fiscală, a mai explicat ministrul.


„Nu știu să vă dau un răspuns care vor fi acele măsuri fiscale, pentru că este vorba de o decizie a coaliției de guvernare, o decizie probabil a viitorului Guvern. Am spus că avem ca și consecință a neîndeplinirii acestui jalon data de 4 iunie, când noi ar trebui să avem un răspuns pentru reforma fiscală, pentru ca să nu fie aplicabile prevederile articolului 9 și 10 din Regulamentul Comisiei Europene și să nu avem, să zicem, surprize neplăcute din perspectiva Comisiei Europene referitor la măsurile pe care le va propune Consiliului ECOFIN”, a completat Boloș.

Cererea de plată numărul 4, în valoare de 5,7 miliarde de euro, este planificată pentru luna iulie, dacă România va avea un guvern funcțional.


„Sunt banii României în joc și trebuie, din punctul nostru de vedere, să ne mobilizăm încât să putem să avem o sumă cât mai mare absorbită”, a adăugat Boloș.

Potrivit datelor oficiale, în prezent gradul de absorbție a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 este de 9,4%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană sancționează România din cauza pensiilor speciale. Plăți parțiale pentru cererea de plată 3 din PNRR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter