Ştiri din Transilvania

Pepene toxic: testul simplu care îți arată că un pepene este injectat

Pepene toxic: cum îți dai seama dacă pepenele pe care l-ai cumpărat este sau nu toxic. La ce semne trebuie să te uiți.

În perioada verii pepenii sunt la mare căutare datorită faptului că sunt răcoritori și hidratanți. Pepenii au un conținut de apă foarte mare, de aproximativ 90%, și în același timp au un conținut foarte scăzut de calorii: 100 de grame de pepene au aproximativ 30 kcal.

Astfel, consumul de pepene, atât roșu cât și cald, are o mulțime de beneficii pentru organism: întărește sistemul imunitar, scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, reglează nivelul presiunii arteriale, digestia și previne apariția astmului și a cancerului.


Din nefericire însă piață din România este plină de pepene toxic: este vorba despre acei pepeni umflați artificial cu diferite substanțe. Află cum să iți dai seama dacă pepenele pe care îl cumperi este toxic sau nu.

Pepene toxic: când devine un pepene toxic

De regulă pepenii devin toxici prin injectarea anumitor substanțe, care au rolul de a le accelera creșterea sau de a-i menține proaspeți mai mult timp. Aceșți pepeni devin toxici însă pentru organism, iar consumul lor ar trebui evitat cu orice preț.


Una dintre substanțele folosite la injectare este un compus chimic denumit Forclorfenuron. Acesta are dublu rol: grăbește coacerea pepenilor care au fost culeși mai devreme decât trebuia.
În același timp forclorfenuronul păstrează pepenii în stare bună mai mult timp, având rol de conservant.

Unii comercianți merg până la extrem și injectează chiar și colorant în pepeni, pentru a-i face să pară copți și buni de mâncat la testul dopului.


Pepene toxic: cum îți dai seama dacă un pepene este injectat sau nu

Există mai multe trucuri prin care îți poți da seama dacă pepenele pe care urmează să îl cumperi a fost injectat sau nu cu substanțe dăunătoare. În primul rând fii atent la greutate. Atunci când este ridicat, un pepene roșu trebuie să se simtă greu. Daca ți se pare că pepenele pe care îl ai în mână este prea ușor raportat la mărimea lui, nu îl mai cumpără.

Acordă o atenție sporită și la coajă pepenelui pe care urmează să îl cumperi. Dacă vezi mici găuri pe suprafață, înseamnă că ai în față un pepene toxic, care a fost injectat. Dacă ai posibilitatea, pune pepenele întreg într-un vas mare cu apa. Dacă se ridică la suprafață apei atunci pepenele este bun de consumat. În cazul în care rămâne la fundul vasului, evită consumul lui.


Pepene toxic: la ce trebuie să te uiți după ce îl tai

Dacă pepenele pe care l-ai cumpărat a trecut testele de mai sus, verifică și aspectele de mai jos după ce îl tai. La tăiere, sâmburii trebuie să fie negri. Dacă sunt albi, acesta poate fi un semn că pepenele a fost injectat. De asemenea, analizează nervurile prezente în miezul pepenelui: acestea trebuie să fie roșii, nu albe.

Ulterior, verifică miezul: un pepene natural are un miez moale, cu aspect nisipos. Dacă miezul este lucios și tare, acest lucru indică faptul că acel pepene a fost injectat. Verifică și cum se prezintă pepenele după ce a fost lăsat peste noapte în frigider. Dacă se usucă, este sigur pentru consum. Dacă este lipicios la atingere, înseamnă că are un conținut ridicat de nitrați.


Și un ultim test, care îți poate arăta daca ai cumpărat sau nu un pepene toxic: taie o bucățică de miez și pune-o într-un pahar cu apă. Daca apă nu își schimba culoarea, și devine doar tulbure, pepenele este bun. În schimb daca apa devine rozalie, înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranți sau azot.

Ultimele Stiri
abonare newsletter