Ştiri din Transilvania

A început sezonul lavandei! Află unde sunt cele mai frumoase lanuri de lavandă din apropierea Clujului

Sezonul lavandei a început și, odată cu acesta, și pozele iubitorilor de natură, în tufele superbe.

 

 


Frumusețea lanurilor de lavandă este tot mai apreciată, de la an la an, atât de pasionații de fotografie, cât și de iubitorii de natură. Pentru a vedea aceste tufe superbe, românii nu trebuie să meargă neapărat în Provence.

 


Clujul nu se lasă mai prejos de alte zone ale țării când vine vorba de locațiile unde se găsesc aceste tufe superbe, fiind locul în care se găsește cea mai puternică comunitate de cultivatori de lavandă din țară.

Prima plantație din apropierea Clujului

În satul Finișel, din comuna Săvădisla, județul Cluj, se află prima plantație de lavandă din Cluj. Gabriela Culda, proprietarul acesteia, a pus bazele investiției în anul 2009. Trei soiuri au fost aduse din Olanda, dar a rămas doar cu unul, care se întinde acum pe aproximativ 4.000 de metri pătrați.


Din producția din fiecare an, pe lângă vânzările către florării sau diferiți vizitatori, proprietara produce și ulei de lavandă, sirop și apă din aceste tufe.

Lavanda Lola

Și plantația de lavandă Lola, ce poate fi găsită în comuna Bonțida din județul Cluj, se află printre primele plantații de acest fel din Transilvania. Aceasta a fost înființată în anul 2010 și se întinde pe 13.000 metri pătrați, unde pot fi găsite peste 50 de soiuri de lavandă.


La această plantație este organizat și un eveniment, și anume „Lavanda Lola Fest”, ce se va desfășura în două weekend-uri anul acesta, în perioada 18-20 iunie și 25-27 iunie 2021. Programul pentru zilele festivalului va fi următorul: vineri, între orele 12:00-20:00, sâmbătă și duminică, între orele 09:00-20:00.

Miresme de lavandă

Cultura de lavandă „Miresme de lavandă” dă roade din anul 2014. Aceasta este situată în satul Dezmir din județul Cluj. Producătorii oferă spre vânzare plante de lavandă și produse derivate din florile de levănțică.


Grădina cu lavandă

„Grădina cu lavandă Cluj” este o altă plantație de acest fel din Cluj, mai exact în comuna Iclod, din satul Fundătura. Aceasta a fost înființată în primăvara anului 2016, din pasiunea unei familii pentru flori, aranjamente florale și produse lucrate manual.

Lavanda cultivată aici este din soiul Angustifolia Blue Scent, un soi deloc pretențios. Este minunat atât în perioada de înflorire, cât și după ce se usucă. Are o înflorire bogată, iar firele din tufe cresc în jur de 40 cm.

Plantații din Transilvania

Chiar dacă nu la fel de aproape ca și cele menționate mai sus, mai există și alte lanuri de lavandă în apropierea Clujului, cel puțin la fel de frumoase ca și cele amintite.

În apropiere de orașul Aiud, județul Alba, se află o plantație de levănțică numită „Lavanda Aiud”, situată la marginea unei păduri. În depărtare pot fi admirate crestele Apusenilor, mai exact a munților Trascău.

„La Rue de Lavande” este o plantație înființă de familia Sfăt, din satul Badon, județul Sălaj. Situată pe o suprafață de mai mult de un hectar, soiul de lavandă este Codreanca, soi cultivat în România încă din timpul lui Ceaușescu. Acesta însă se culege mai târziu decât alte tipuri de lavandă, recoltarea începând de la începutul lunii iulie până în jurul datei de 15 august.

„Coșul cu lavandă” este un lan de levănțică, aflat la câțiva kilometri de Zalău, în satul Fetindia, județul Sălaj. Este deținut de o familie, care nu se limitează doar la vânzarea florilor în sine. Aceștia dețin două mini-laboratoare, unul pentru produse alimentare și altul pentru cele cosmetice. Printre produsele alimentare se numără siropul de lavandă, dulceața, biscuiți, sau chiar ciocolata. Produsele se pot comanda de oriunde din țară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter