Actualitate

Ziua în uniformă, seara printre lavandă. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj cultivă flori și creează obiecte decorative

Traian Morar este purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, cu rolul de a crea o legătură între acțiunile poliției clujene și presa, iar impIicit cu cetățenii. Însă, după ce renunță la uniforma pe care o poartă zi de zi care îi dă un aer mai mult decât serios, se retrage la câmpul de lavandă pe care l-a plantat în urmă cu trei ani de zile.

Traian Morar lucrează de 23 de ani în poliție. O bună bucată de vreme a fost ofițer  în cadrul Biroului de Prevenire a Criminalității, iar acum este purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. De trei ani de zile, la insistențele soției, Livia Morar, a început să dezvolte o pasiune pentru florile de lavandă.

Pasiune pornită dintr-o idee a soției

Cu toate că nu a fost de acord la început, fiindcă nu știa câtă muncă implică, câmpul de lavandă a devenit pentru Traian un loc de relaxare. O dată la câteva zile merge până în Bonțida să vadă ce mai fac florile.


„Chiar acum în luna octombrie se împlinesc practice trei ani de când am început cultura de lavandă. Am plantat primii butoiași de lavandă  pe terenul pe care îl avem la Bonțida. Este al doilea an în care am avut efectiv recoltă. Este o pasiune care a pornit de fapt, trebuie să recunosc, dintr-o idee a soției. Eu am avut o oarecare reticență, datorită faptului că amândoi avem un loc de muncă și nu știam dacă ne permite timpul să ne ocupăm. Am mai făcut noi agricultură de-a lungul anilor, dar nu știam câtă grijă presupune lavanda. Știam doar informații pe care le-am primit de la alții care au de mai mult timp astfel de cultură”, povestește Traian Morar.

Pasiunea pentru lucrul manual

Meseria de polițist implică seriozitate și de multe ori duritate. Însă în momentul în care renunță la uniformă, Traian se transformă într-o persoană sensibilă, meticuloasă, care creează manual obiecte decorative.


„Când am început să facem primele aranjamente cu lavandă mi-am amintit că pe vremea în care eram în școala generală și aveam ore de lucru manual îmi plăcea să traforez. Aveam o oarecare îndemânare, pe care mi-am redescoperit-o odată ce am început să confecționez aranjamente cu lavandă. Ideile le culegem de pe ici, de pe colo, mai vedem pe internet, iar altele le gândim noi de la zero. La munca de zi trebuie să fii serios, trebuie să fii dur uneor, iar aici te descarci de orice energie negativă și te încarcă, mai ales că lavanda este cunoscută pentru proprietățile ei de aromaterapie, care te ajută să te relaxezi”, zice cultivatorul de lavandă.

Însă nu a fost ușor, soții Morar reușind să învețe pe parcul ce ar trebui să facă cu lavanda după ce o recoltează.


„Anul trecut la prima recoltă de lavandă nu aveam niciun fel de unelte. Nu eram pregătiți pentru așa ceva. După ce am recoltat-o nu aveam unele, nu știam ce să facem cu ea. Am început ușor să cumpăr tot felul de unelte, să am cu ce să lucrez în lemn, să am cu ce decupa, cu ce confecționa. ”, își amintește Traian Morar.

Soții Morar creează cu ajutorul lavandei tot felul de obiecte. De obicei se axează pe aranjamente simple de lavandă, de la săculeții obișnuiți în care pun floarea de lavandă, buchete, dar și alte obiecte ornamentale. Acum se concetrează și pe efectele terapeutice ale plantei, motiv pentru care fac apă, ulei și chiar sirop de lavandă.


Culesul florilor printre telefoane de la presă

Programul purtătorului de cuvânt nu se termină la ora 16, acesta fiind în legătură constantă cu presa, așa că de multe ori, apelurile jurnaliștilor l-au surprins pe Traian în câmpul de lavandă sau lucrând cu meticulozitate un obiect decorative.

„Avem noroc că suntem doi purtători de cuvânt, iar eu și Carmen Pompaș facem cu schimbul după-masa, dar mi s-a întâmplat să fiu printre florile de lavandă și să îmi sune telefonul de serviciu, să răspund, să dau informații, fiindcă asta este menirea purtătorului de cuvânt. Trebuie să fim în contact tot timpul fiindcă, până la urnă, ca purtător de cuvânt ești liantul între ceea ce face instituția și presă”, spune polițistul.


Cultura de lavandă se întinde pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, iar acum Traian și soția sa, Livia, se gândesc să diversifice activitatea, iar pe viitor ar putea să cultive pomi fructiferi sau să planteze tufe cu trandafiri de dulceață.

 

Etichete: ipj cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter