Ştiri din Transilvania

Ce spuneți despre desființarea Poliției Locale?

La începutul lunii mai, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a stârnit multă vâlvă cu declarațiile sale privind activitatea Polițiilor Locale.

ce-spuneti-despre-desfiintarea-politiei-locale, sursă foto: Facebook Emil Boc ce-spuneti-despre-desfiintarea-politiei-locale, sursă foto: Facebook Emil Boc

„Poliția Locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția Națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari”, a declarat Vela, stârnind revolta agenților locali. A urmat un protest în masă al polițiștilor locali, care au intrat în grevă japoneză, inclusiv în județul Cluj.

Ca urmare a decretării stării de urgență, polițiștii locali au trecut în subordinea Ministerului Afacerilor și Internelor (MAI). Puși pe fapte mari cu puterile lor mărite, polițiștii locali au călcat deseori pe nervii oamenilor. Un caz proeminent a fost semnalat de Monitorul de Cluj la Florești, acolo unde, în plină pandemie COVID-19, Poliția Locală s-a apucat să dea amenzi pentru cei care „i-au lezat imaginea” primarului Horia Șulea, pe Facebook.


CITEȘTE ȘI:

Strigător la cer, se întâmplă la Florești! Amendat de Poliția Locală pentru că l-a făcut „netrebnic” pe Facebook pe primarul Șulea


Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) i-a adresat atunci o solicitare lui Marcel Vela, cerându-i să dispună o anchetă internă în acest caz. Ba mai mult, reprezentanții ONG-ului i-au mai cerut ministrului ca după încetarea stării de urgență să facă o analiză cu privire la beneficiile/prejudiciile aduse comunităţii prin subordonarea Poliţei Locale către primar. Aceștia susțin că există șansa ca Poliția Locală să treacă definitiv în subordinea MAI, dat fiind faptul că există o singură Poliție Națională, respectiv foarte multe Poliții Locale – „tot atâtea câți primari sunt”.


Emil Boc, despre desființarea Polițiilor Locale: „Este un atentat la siguranța comunităților!”

Desființarea Polițiilor Locale sau trecerea lor în subordinea Poliției Naționale este susținută de o masă mare de oameni. Într-o intervenție telefonică la o emisiune radio, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost întrebat și el, joi, dacă susține inițiativa desființării Poliției Locale din Cluj-Napoca, „dirijată” momentan de Marcel Bonțidean.

„Nu, nu, nu... Acest lucru este un atentat la siguranța comunităților locale! Fără Poliția Locală în teren, am fi extrem de nesiguri prin oraș. Colaborare impecabilă cum este la Cluj, între Poliția Locală și cea Națională... este locul 1 în România în materie de siguranță. Sunt oameni profesioniști acolo, asta e primul lucru, iar doi, să se știe că ei lucrează în serviciul și în interesul public al cetățeanului, pe bază de profesionalism. Lucrurile pot merge bine în oraș”, a replicat edilul, respingând astfel ideea desființării Polițiilor Locale.


CITEȘTE ȘI:

Clujenii s-au revoltat după ce Poliția Locală a închis un loc de joacă pentru copii. VIDEO


Reamintim că, începând cu luna octombrie 2019, 125 de camere audio-video de tip „body worn” au intrat în dotarea Poliției Locale Cluj-Napoca. Camerele sunt utilizate de către polițiștii locali pentru înregistrarea mai multor categorii de intervenții și acțiuni, precum legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul Poliției Locale, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor, dar și pentru a fi monitorizate eventualele abuzuri.


CITEȘTE ȘI:

Cât câștigă un polițist local din Cluj-Napoca? Agenții, supărați după ce Marcel Vela a dezvăluit salariile

Restricții doar pentru cetățenii de rând? Paranghelie la Primărie pentru un polițist local
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter