Social

Educaţie la mâna a doua. Admiterea „pe ușa din dos” la universitate a fost legalizată

Zeci de mii de tineri fără bacalaureat sunt candidații perfecți pentru universitățile avide după cât mai mulți tineri care să plătească pentru a studia.

Ministerul Educației a publicat, miercuri seara, în Monitorul Oficial, metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenți de liceu fără bacalaureat. Unele instituții de învățământ superior private din țară, inclusiv din Cluj, și-au publicat deja ofertele pe site-urile proprii și îi atrag pe tineri la specializări precum asistent medical, funcționar bancar, asistent manager, tehnician în activități economice etc. Costurile școlarizării variază între 650 și 2.000 lei. Automat, universitățile vor încasa sume frumoase de pe urma celor care se înscriu la colegii.

Interesul instituțiilor de învățământ să atragă cât mai mulți tineri este mare în condițiile în care promovabilitatea la bacalaureat a crescut foarte puțin în ultimii ani și zeci de mii de absolvenți de liceu nu trec acest examen în fiecare an. De exemplu, anul acesta, la nivel național 37,4% din candidați, adică peste 62.000 de absolvenți de liceu (promoția 2014 și cele anterioare) nu au promovat examenul de bacalaureat. În județul Cluj, aproximativ 25% din candidați dintr-un total de 4.500 nu au trecut Bacul în 2014. În anii anteriori, la nivelul întregii țări, procentul celor care nu au promovat bacalaureatul a fost aproape similar.


Cu sau fără bac, oricum poți ajunge asistent medical

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, joi, că cei care sunt admiși la colegii nu sunt de fapt studenți, iar colegiile nu sunt facultăți ci au statutul unor școli postliceale chiar dacă se află sub administrarea universităților. “Instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar”, a precizat Pricopie.

Cu toate acestea, universităților li se permite să primească sub tutela lor absolvenți fără bacalaureat care urmează cursuri în domenii acreditate, chiar dacă aceste cursuri nu sunt în cadrul facultăților. Astfel, un tânăr fără bacalaureat poate ajunge la fel de ușor asistent medical ca și unul care a promovat acest examen, dar s-a înscris la o facultate de asistente medicale.


Studii după metodologia proprie a universității

În legea care permite înscrierea absolvenților fără bacalaureat la instituțiile de învățământ superior, această formă de studii este denumită “învățământ terțiar nonuniversitar”. Este precizat faptul că pot fi organizate cursuri “pentru absolvenții de liceu”, fără a se menționa dacă este sau nu necesară diploma de bacalaureat. Astfel, universitățile au o “portiță“ pentru a primi pe oricine sub “aripa” lor.  În lege se mai arată că “instituțiile de învățământ superior acreditate care organizează învățământ terțiar nonuniversitar în cadrul colegiilor elaborează o metodologie proprie ce vizează organizarea și funcționarea acestui învățământ”.

UBB Cluj condamnă continuarea studiilor fără bacalaureat

Dacă universitățile private s-au grăbit să îi primească pe tinerii fără bacalaureat, instituțiile de învățământ superior de stat din Cluj sunt împotriva acestei noi legi. ”Nu credem că orientările europene sunt în acest sens. Rezultatul ar fi integrarea în universităţile, ale căror indicatori de calitate sunt îndoielnici, a absolvenţilor de liceu fără diplomă de bacalaureat. Atenţionăm că, în anumite universităţi, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula “cursanţi” fără bacalaureat care vor
deţine mediat, prin mecanismul recunoaşterii de credite, un statut de veritabil student”, au declarat reprezentanții Universității Babeș-Bolyai Cluj. Aceștia au adăugat că organizarea învăţământului profesional nu trebuie realizată în universităţi în această manieră.


Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au refuzat să își exprime punctul de vedere cu privire la acest subiect. “Încă nu știm dacă este bine sau nu. Trebuie să se întrunească consiliul de administrație și abia după aceea vom putea declara ceva. Noi acum nu avem colegii”, a precizat Doru Sabău, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj.

abonare newsletter