Social

Elevii clujeni vor învăţa în şcoli neautorizate şi neigienizate

În multe unităţi de învăţământ din Cluj nu au fost făcute lucrări de deratizate şi igienizare.

Clădiri degradate, toalete neconforme sau lipsa apei potabile – sunt doar câteva dintre condiţiile mizere pe care le vor avea de îndurat elevii clujeni după ce va începe noul an şcolar.

În două săptămâni elevii clujeni se vor întoarce din nou la şcoală. Din păcate, mulţi dintre ei se întorc să studieze în aceleaşi clădiri degradate în care autorităţile nu au făcut niciun fel de reparaţii curente.


În unele unităţi de învăţământ nu au fost făcute nici măcar lucrări de deratizare sau igienizare pe motiv că nu sunt bani în bugetele administraţiilor locale. Aceste şcoli provin din mediul rural.

Deratizarea, un lux în unele şcoli

Mai multe primării din judeţul Cluj nu au putut susţine financiar lucrările de deratizare şi igienizare în unităţile de învăţământ, iar elevii riscă să fie supuşi unor probleme de sănătate.


Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, până la această dată au fost făcute lucrări de deratizare şi igienizare în doar 283 de unităţi de învăţământ.

“În 120 de unităţi de învăţământ lucrările nu sunt finalizate sau nu sunt făcute lucrări. Practic, nu s-au alocat sume de bani pentru deratizare sau reparaţii curente în aceste unităţi. Administraţiile locale susţin că nu au resurse financiare pentru a susţine aceste lucrări sau că nu sunt necesare”, a declarat inspectorul şef a ISJ Cluj, Valentin Cuibus.


Şcolile, în şantier

Reparaţiile curente la unele şcoli de pe raza judeţului sunt în plină desfăşurare. Autorităţile promit că odată cu începerea noului an şcolar toate lucrările vor fi finalizate şi că elevii nu vor fi nevoiţi să studieze în şantier.

Excepţie de la această regulă fac două grădiniţe din municipiul Cluj-Napoca care efectuează anumite lucrări de reabilitare, lucrări care vor fi finalizate până la sfârşitul lunii septembrie.


Şcoli neautorizate

Nici la capitolul şcoli autorizate din punct de vedere sanitar Clujul nu se poate lăuda că stă foarte bine.

Din cele 677 de obiective şcolare din Cluj, care au fost controlate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, autorizaţie sanitară de funcţionare nu au primit decât 555. Alte 122 de obiective şcolare vor funcţiona fără a avea autorizaţie. Principalele motive pentru care nu au fost primit autorizaţii sanitare au fost: lipsa apei potabile, grupuri sanitare neconforme sau pentru că unitatea de învăţământ funcţionează în clădiri degradabile


 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter