Social

Fracţiile şi fizica, noţiuni obligatorii pentru elevii de clasa a II-a

Cadrele didactice consideră că elevii sunt prea mici pentru a fi încărcaţi cu atâtea informaţii şi că învăţătorii vor trebui să se specializeze pentru a preda aceste noţiuni.

Una zice şi alta face. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa la mijlocul lunii iulie că noua programă şcolară va fi mult mai aerisită decât cele anterioare. Doar că, surpriză…în noua programă şcolară se prevede faptul că elevii de clasa a II-a vor fi obligaţi să înveţe fracţii şi noţiuni elementare din fizică.

Sindicaliştii din învăţământ spun că ei au făcut nenumărate demersuri către minister pentru a nu fi introduse aceste noţiuni, însă în zadar.


Până în acest an, înmulţirea şi împărţirea era învăţată abia în clasa a III-a. Din toamnă însă, elevii de clasa a II-a vor trebui să ştie exact care este câtul care rezultă în urma împărţirii deîmpărţitului la împărţitor. Mai mult decât atât elevii de clasa a II-a vor trebui să lucreze cu numere până la 1000, în condiţiile în care până în acest an operau cu numere de la 1 la 100.

Dacă până nu demult fracţiile echivalente erau învăţate abia în clasa a IV-a, din anul şcolar 2014-2015, acestea vor fi învăţate de elevi în clasa a II-a.


Lider sindicat Cluj: chiar nu era necesar

Acuze la adresa ministerului, referitor la noua programă şcolară, vin şi din partea liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Cluj.

“Nu cred că era indicat să fie introduse aceste noţiuni la elevii de clasa a II-a. Nu cred că e necesar să-i împovărăm cu atâta materie şi cu atât de multe informaţii. Noi ne luptăm ca programa şcolară să fie mai aerisită, iar în schimb ea este tot mai încărcată. Dacă e să facem o comparaţie cu alte state, programa noastră şcolară este mult mai încărcată decât a altora. Noi cerem prea mult de la aceşti copii”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Maria Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Invăţământului Preuniversitar Clujean.


Învăţătorii şcoliţi

Pentru a putea preda aceste noţiuni elevilor de clasa a II-a, cadrele didactive vor fi nevoite să urmeze anumite cursuri pentru a se specializa. “Oricum este vorba despre noţiuni introductive ale fracţiilor şi ale fizicii. Dar învăţătorii vor fi nevoiţi să urmeze nişte cursuri pentru a se specializa”, a mai adăugat Maria Cojocaru.

Anul şcolar 2014-2015 începe pe data de 1 septembrie 2014, se încheie pe data de 31 august 2015 şi se structurează pe două semestre. Anul şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter