Social

Facultate, dar fără loc de muncă. Unde ratează învățământul superior în Europa?

Datele Eurostat arată că absolvenții de studii superioare se confruntă cu șomaj redus în aproape toate țările europene, cu o singură excepție notabilă.

Facultate, dar fără loc de muncă. Unde ratează învățământul superior în Europa?| Foto: depositphotos.com Facultate, dar fără loc de muncă. Unde ratează învățământul superior în Europa?| Foto: depositphotos.com

 

 


Un raport recent publicat de Euronews Business și citat de hotnews.ro, pe baza datelor Eurostat din 2024, confirmă încă o dată că o diplomă universitară reduce semnificativ riscul de șomaj în Europa. 

 


În 32 dintre cele 33 de țări analizate, rata șomajului în rândul absolvenților de studii superioare este mai mică decât cea din rândul populației generale.

Turcia, singura excepție din Europa

Singura țară care iese din acest tipar este Turcia, unde, contrar tendinței europene, rata șomajului în rândul absolvenților universitari este mai mare decât în rândul populației generale. Potrivit datelor Eurostat, rata șomajului în Turcia pentru absolvenții de studii superioare a fost de 9,2%, comparativ cu 8,8% pentru întreaga populație, ceea ce corespunde unui raport de 0,96 — subunitar și unic pe continent.


În ce țări contează cel mai mult educația superioară

Țări precum România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria înregistrează cele mai mari diferențe între rata șomajului în rândul populației generale și cea în rândul absolvenților de facultate. În România, rata generală a șomajului în 2024 a fost de 5,4%, în timp ce doar 1,9% dintre absolvenții universitari erau șomeri — ceea ce reprezintă un raport de 2,84. Cu alte cuvinte, rata șomajului este de aproape trei ori mai mică în rândul celor cu studii superioare.

La nivelul Uniunii Europene, media ratei șomajului în rândul populației generale a fost de 5,9%, iar în rândul absolvenților universitari, de 3,8%. Aceasta se traduce într-un raport de 1,55 — adică șomajul general este, în medie, cu 55% mai mare decât cel în rândul persoanelor cu studii superioare.


Cea mai mare diferență procentuală între cele două categorii s-a înregistrat în Spania. Aici, rata șomajului în rândul populației generale a fost de 11,4%, comparativ cu 6,9% în rândul absolvenților universitari, rezultând o diferență de 4,5 puncte procentuale.

Țările cu șomaj redus în general

La polul opus, Cehia, Polonia, Malta, Germania, Islanda, Țările de Jos și Slovenia au înregistrat cele mai scăzute rate ale șomajului, sub pragul de 4%. Cehia, în special, a înregistrat o rată de doar 2,6% în rândul populației generale și de 1,4% în rândul absolvenților.


Rata șomajului: generală vs absolvenți universitari (2024) | Sursa: Eurostat
 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Rata șomajului la nivel național a scăzut ușor, la 3,19%, în mai

Tinerii se înghesuie la angajare. În Cluj-Napoca au fost printre cei mai mulți care și-au căutat job

Ultimele Stiri
abonare newsletter