Social

Câinii lăsați liberi au atacat o căprioară în Jucu! Localnici: „Au omorât un bursuc, multe căprioare și mulți câini”

Câinii din Jucu au atacat o căprioară în weekend. Problema câinilor lăsați să se plimbe liberi pe stradă devine din ce în ce mai serioasă.

Câini liberi - pericol public / Foto: OPMCB - Facebook Câini liberi - pericol public / Foto: OPMCB - Facebook

 

 


Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB avertizează că problema câinilor maidanezi sau a câinilor lăsați liberi este una extrem de serioasă: Nicio săptămână nu trece „fără un atac al câinilor liberi și cu proprietar asupra vânatului și a altor animale”.

În comuna Jucu, județul Cluj, câinii au omorât multe căprioare, un bursuc și mulți alți câini, spun oamenii care trăiesc în zonă. Aceeași au atacat în weekend o altă căprioară care, din fericire, a reușit să scape cu viață. Însă aceste animale au devenit un adevărat pericol public, iar situația trebuie să se schimbe:


„Ieri la Jucu acești dulăi au atacat încă o caprioara. Din păcate nu avem imagini cu ea, a reușit sa fuga după atac, dar din spusele celor care cunosc zona aflam ca: «Filmarea este din primăvară dar sunt aceeași câini. Au omorât multe căprioare, un bursuc și mulți alți câini»”, potrivit organizației.

Imaginile video au fost făcute în vară, dar voluntarii de la OPCMB spun că este vorba despre aceeași câini și au anunțat Poliția în legătură cu noul incident: „Acești câini trebuie ținuți în curte de către proprietar, dar cine îl sancționează? Deținătorul lor a mai fost vizitat de poliție, dar nu se deranjează să ia măsuri. Vom trimite poliția și de aceasta dată. Până acum Poliția animalelor a delegat cazurile, le-a ignorat sau pur și simplu nu și-a făcut simțită prezenta la astfel de situații”, au mai transmis cei de la OPMCB.


Tragedia de la București se poate întâmpla și la Cluj?

De asemenea, voluntarii clujeni punctează și faptul că tragedia de la București, în care o femeie a murit din cauza câinilor liberi, se poate repeta și în Cluj dacă nu ne îndreptăm mai multe atenția asupra problemei: „Propunerea noastră în calitate de ONG care se confruntă cu numeroase sesizări de atacuri ale câinilor liberi, în special pe fondurile de vânătoare, dar și în oraș, împreuna cu propunerile celorlalți factori implicați în proces, a fost ca Serviciul de colectare a câinilor să fie disponibil non-stop, în regim de permanență. Revenim și în mod public cu solicitarea și insistam pe caracterul urgent al implementării ei.”

OPMCB a oferit și exemple din oraș:


„Câine ciobănesc la plimbare prin oraș, în cartierul Bună Ziua, duminică seara. Politia locală Cluj-Napoca este neputincioasă. Se deplasează la sesizare și constată ca nu vine nimeni să scaneze câinele de chip și să îl ridice. De la adăpostul public se spune: «nu este nimeni de serviciu, nu se poate aduce niciun caine în afara zilelor L-V, 8-16. (...) În afara orelor de program, serviciul public de ecarisaj nu poate ridica un câine de pe domeniul public din cauza deficiențelor de organizare. (...) Sesizările pentru stanele din Borhanci și pentru câinii din Iris curg, iar Poliția Animalelor rămâne neclintită. Ei se fac că verifică, iar ciobanii că își vad de treaba. Dar se pregătesc și se vor mobiliza exemplar când va apărea și la Cluj o tragedie”, relatează OPMCB.

Redacția monitorulcj.ro a solicitat informații suplimentare de la Biroul pentru Protecția Animalelor. Le vom adăuga în articol atunci când le vom primi.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii încă își abandonează câinii. Se poate repeta la Cluj tragedia din București? Viceprimar: „Aproape 500 de câini capturați din oraș”

Cum să te aperi de câinii agresivi. Polițistul din Sibiu care coordonează singura echipă canină din Polița Română: „Dacă fugim, devenim pradă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter