Actualitate

Clujenii încă își abandonează câinii. Se poate repeta la Cluj tragedia din București? Viceprimar: „Aproape 500 de câini capturați din oraș”

Tragedia din București, unde o femeie a fost ucisă de câini, nu se va repeta la Cluj, dau asigurări autoritățile locale. În acest moment, peste 300 de câini comunitari se află în adăposturile municipalității. Mâncarea, medicamentele și întreținerea unui singur câine costă Primăria Cluj-Napoca 500 de lei/lună.

Câine în ecarisajul RADP Cluj. Sursă foto Facebook Emil Boc Câine în ecarisajul RADP Cluj. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

Viceprimarul Dan Tarcea spune că, anul trecut, în jur de 450 de câini au fost capturați numai la nivelul municipiului Cluj-Napoca.


„Regret foarte tare ceea ce s-a întâmplat la București, îmi pare rău pentru familie, îmi pare rău pentru persoana care a decedat. Din fericire pentru noi, la Cluj nu avem aceste situații pentru că am luat deciziile încă de acum mulți ani pentru a rezolva această problemă cu câinii comunitari. Aș vrea să vă dau și câteva detalii. De această componentă se ocupă RADP. RADP are alocat 15 persoane pentru a gestiona câinii comunitari, sunt 6 medici, iar 9 sunt persoane care capturează câinii. Avem acolo permanență pentru medici, deoarece acești câini să fie întreținuți, au nevoie de medicamente, de hrană, trebuie să fie supravegheați. 

Anul trecut au fost capturați 447 de câini de la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În acest moment avem undeva la 330 de câini în adăposturi. Anul trecut au fost adoptați 339 de câini. Există un apetit din partea clujenilor și nu numai, pentru că acești câini au fost adoptați și de alte persoane, să adopte câini comunitari. Am fost în vizită acolo și am văzut câțiva câini extrem, extrem de drăguți care ar putea fi o companie ... Primul câine pe care eu l-am adoptat a fost tot de la ecarisaj de la RADP acum 15 ani. A murit, din păcate, după 10 ani, nu era tocmai tânăr când l-am luat. Important este că noi avem grijă de acești căței”, a spus Tarcea, vineri, la o emisiune radio.


Potrivit acestuia, în adăposturile RADP câinii sunt deparazitați, cipați și sterilizați, iar niciun câine nu este omorât.

„447 de căței capturați reprezintă un număr destul de mare. Fac un apel către clujeni în condițiile în care identifică sau văd un câine pe stradă îi rog să sune pentru a putea să meargă cei avizați să captureze câinele. Toți câinii care ajung la adăpost sunt deparazitați intern și extern, sunt cipați, sunt sterilizați. Nu există câine în adăpost care să nu fie sterilizat, cipat, care să nu fie tratat, și un lucru foarte important, noi nu omorâm câinii de la adăpost, ci facem demersurile necesare ca acești câini să fie adoptați, să fie duși în familii care doresc să aibă un animal de companie. Câinii rămân în ecarisaj cât e nevoie, dacă nimeni nu vrea să adopte, cățelul respectiv rămâne acolo până la adânci bătrâneți”, a mai spus viceprimarul.


Câinii încă își abandonează animalele de companie

„Încă avem familii care își cumpără un cățeluș, nu realizează responsabilitățile pe care le au. Acest cățel nu e un bibelou, nu te joci cu el două zile, după care două zile îl închizi în baie sau l-ai pus pe dulap. În momentul în care ai luat un câine trebuie să te gândești la responsabilități pe care le ai, nu doar să îl hrănești, trebuie să îl și plimbi. Foarte multe persoane, după ce a crescut, merg și îl abandonează la marginea orașului. Au fost asemenea situații la Cluj”, a mai spus oficialul.

500 de lei/lună, întreținerea unui singur câine din adăpost

„Din cei 447 de câini, 137 au fost adoptați de către persoane fizice și 202 de către ONG-uri și trimiși către diverse familii sau în străinătate. Aici la Cluj există un parteneriat cu aceste ONG-uri. Noi ne ocupăm, prin RADP, de sterilizări. Fiecare câine costă aproximativ 500 de lei pe lună cu medic, cu medicamente, mâncare, întreținerea locurilor de acolo. Nu ne putem bate joc de animale. Banii aceștia sunt alocați de la Consiliul Local. Viața unui om e mai importantă decât orice sumă alocată. Legat de ONG-uri, le mulțumesc celor implicați”, a conchis Tarcea.

CITEȘTE ȘI:

CRUZIME! Polițist arestat după ce a împușcat în cap un câine în curtea casei sale. Animalul a scăpat ca prin minune

Cruzime fără margini! O femeie a primit o amendă uriașă pentru că şi-a abandonat câinele grav bolnav într-un şanţ

Tânăr clujean, dispărut fără urmă într-o pădure după ce a ieșit la plimbare cu câinele. Animalul s-a întors acasă singur

Ultimele Stiri
abonare newsletter