Social

Locul unde mâncarea se gătește cu suflet. 4 ani de „O masă caldă” în propria bucătărie!

La 1 noiembrie 2018, voluntarii au acceptat provocarea de a avea propria bucătărie și de a găti în fiecare zi, de luni până vineri, pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.

 

„La 1 noiembrie 2018 a început aventura meselor calde gătite în propria bucătărie, amenajată în spațiul pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca, cu Edina la coordonare. Ne-ar plăcea să putem mulțumi fiecăruia în parte, voluntari, donatori și sponsori, dar sunteți mulți și nu ne-ar ajunge spatiul. Însă voi știți că sunteți sufletul acestei activități și că, fără voi, nu ar exista O Masă Caldă! Vă mulțumim!”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook O masă caldă.


În 2018, voluntarii au acceptat provocarea de a avea propria bucătărie și de a găti în fiecare zi, de luni până vineri, pentru toți beneficiarii, într-un singur loc. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și al Direcției de Asistență Socială și Medicală din cadrul acesteia, care au pus la dispoziție un spațiu adecvat în care am amenajat și echipat, din fonduri proprii, bucătăria comunitară O Masă Caldă. Parteneriatul cu municipalitatea clujeană continuă prin susținerea cheltuielilor lunare cu utilitățile.

Astfel, începând cu data de 1 noiembrie 2018, numărul meselor calde pregătite la Cluj-Napoca a crescut la 1250 pe săptămâna.


„Suntem în mijlocul comunității și am tot crescut, până la nivelul la care ne-am gândit ce să facem mai mult. Așa a apărut această bucătărie socială, care oferă o masă caldă în fiecare zi. Țelul nostru era să oferim o masă caldă pe săptămână, în spațiile închiriate, dar cu acest spațiu ne putem extinde și putem pregăti o masă caldă în fiecare zi, de luni și până vineri, ceea ce este fabulos. Beneficiarii nostri sunt copii din centre de zi, persoane care sunt adăpostite în centrele de zi ale Primăriei, oamenii străzii, și cei care sunt în stradă și vin în fiecare zi, în Piața Muzeului, și le oferim o caserolă de mâncare”, a spus Raimonda Boian, unul dintre membrii fondatori ai asociației.

Prima bucătărie „O masă caldă” s-a deschis în iunie 2013. Pe 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații, format la inițiativa Cosminei Paul, gătesc pentru prima dată 50 de mese calde la Cantina Primăriei de pe strada Emil Zola din Cluj-Napoca, împărțite în Piața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, în fiecare joi, la ora 16, se distribuie peste 50 de mese calde, în Piaţa Muzeului.


În octombrie 2014, Raimonda Boian preia coordonarea activităților de la Cantina Primariei Cluj-Napoca, în timp ce George Jiglău începe coordonarea celei de a 3-a bucătări, la Cafeteria Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării unde, în fiecare joi, între 14 si 16, sunt pregătite aproximativ 100 de porții pentru copiii de la Uniunea Creștină, Familia Regăsită și Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie. 

În aprilie 2015, Grupul de inițiativă civică se tranformă în Asociația „O Masă Caldă”.


„Înființarea asociației a fost o necesitate, întrucât activitatea devenea din ce în ce mai amplă și avea nevoie de o formă juridică în relația cu sponsorii și donatorii. Pentru că, în rest, totul se desfășoară pe bază de voluntariat”, spune Raimonda Boian.

În 2019, O masă caldă a însemnat 65.000 mese calde și aproape 700 de voluntari care au trecut pragul bucătăriei din Cluj-Napoca! Minim 250 de mese calde/zi, de luni până vineri.


O Masă Caldă în stare de urgență (anul 2020) a însemnat 10 săptămâni în care s-au pregătit 11.478 de mese calde, împreună cu 160 de voluntari.

CITEȘTE ȘI:

Sute de elevi clujeni vor primi o masă caldă. Investiție de 1,6 milioane lei din bugetul local

Solidaritate. Asociația „O masă caldă”, campanie de strângere de fonduri pentru spitalele din Ucraina

O masă caldă de Crăciun! Campanie de strângere de alimente pentru persoanele fără posibilități

abonare newsletter