Social

Totul e prea scump! Dezbatere și proiecție de film privind locuirea, la Cluj-Napoca

Anul 2022 a adus și în România un val de scumpiri enorme. Liberalizarea prețului la curentul electric și gaz, dar și creșterea prețului la carburanți au generat un lanț de scumpiri la alimente și multe alte bunuri.

Anul 2022 a adus și în România un val de scumpiri enorme/ FOTO: Emil Boc/Facebook Anul 2022 a adus și în România un val de scumpiri enorme/ FOTO: Emil Boc/Facebook

 

 


Căși sociale ACUM! organizează, sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 18:00 evenimentul „Totul e prea scump. Vrei ca traiul tău să coste mai puțin? Obține o locuință social!”, la Cinema Dacia din cartierul Mănăștur.

 


Cu ocazia acestui evenimentul, asociația va prezenta filmul documentar „Locuința social în Europa”, realizat de Coaliția Europeană de Acțiune Pentru Dreptul la Locuire și Oraș.

„ Anul 2022 a adus și în România un val de scumpiri enorme”

Potrivit organizatorilor, vizionarea va fi urmată de o discuție despre ce trebuie să știm despre locuințe sociale în România. 


„ Anul 2022 a adus și în România un val de scumpiri enorme. Liberalizarea prețului la curentul electric și gaz, dar și creșterea prețului la carburanți au generat un lanț de scumpiri la alimente și multe alte bunuri și servicii elementare pentru viața noastră. Acestea sunt procese care se întâmplă în toată lumea. Răspunsul guvernelor la inflație a fost creșterea dobânzilor bancare, lucru care îi pune în pericol pe cei care au credite imobiliare. Salariile și pensiile celor mulți nu sunt suficiente pentru a face față acestor scumpiri. Guvernele vin în continuare cu soluții care cresc profiturile companiilor private, și sărăcesc lucrătorii. Crizele multiple produse de capitalism (economice, financiare, locative, climatice, energetice și altele) explodează acum în CRIZA COSTURILOR TRAIULUI.

Chiar și persoanele cu venituri relativ mai mari, pe la nivelul salariului mediu pe economie, au început să simtă această criză, nemaivorbind despre cele cu venituri reduse sau oamenii care au trăit în sărăcie și până acum. Această nouă situație critică adâncește vechea criză a locuirii cu care multe persoane se confruntă de ceva timp, manifestată în supraaglomerarea în locuințe, supraîncărcarea gospodăriilor cu costurile locuirii, dar și în lipsa locuințelor sociale publice, sau în evacuările care lasă persoanele evacuate fără adăpost adecvat”, au transmis organizatorii.


Căși sociale ACUM! atrag atenția asupra traiului mult prea scump.

„Avem nevoie de întărirea solidarității politice între toate persoanele afectate. TOTUL E PREA SCUMP - ÎMPREUNĂ TREBUIE SĂ NE OPUNEM CREȘTERII COSTURILOR TRAIULUI. Să înțelegem cauzele acestei creșteri și să revendicăm de la statul român măsuri de reglementare a prețurilor și creșterea veniturilor populației. Să nu lăsăm ca banul public să alimenteze profiturile companiilor private. Dacă statul vrea să salveze firmele prin subvenții, atunci să facă acest lucru în mod condiționat, mergând până la socializarea acestora. Dacă statul vrea să reducă costurile traiului, trebuie să facă multe locuințe sociale care se închiriază la un preț accesibil în funcție de venituri”, au adăugat  organizatorii.


Despre Căși sociale ACUM!

Căși sociale ACUM! este o iniţiativă politico-activistă ce urmăreşte să pună pe agenda autorităților publice locale locuirea socială în oraşul Cluj, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și al transformării locuirii în afacere imobiliară din ultimele decade, cât şi al limitării accesului la locuinţe sociale tocmai persoanelor care sunt îndreptăţite să ocupe fondul locativ public.

 

CITEȘTE ȘI:

Se formează un nou „munte” de gunoaie la Pata Rât? „Rampa temporară” A CRESCUT!

Cum îi ajută Primăria Cluj-Napoca pe locuitorii de la Pata Rât să se apere de coronavirus

Se mai construiesc locuințe sociale la Cluj? Boc: „30 de familii urmează să primească locuințe. Avem 2 proiecte”

Ultimele Stiri
abonare newsletter