Actualitate

Cum îi ajută Primăria Cluj-Napoca pe locuitorii de la Pata Rât să se apere de coronavirus

Primarul Clujului, Emil Boc, a anuțat că a dispus un set de măsuri pentru protejarea locuitorilor de la Pata Rât, în contextul epidemiei de coronavirus.

Municipalitatea a suplimentat unitățile mobile pentru igienă de la Pata Rât, a dezinfectat spațiile și a sporit activitățile de salubrizare și de dezinsecție de la Pata Rât, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus. Mai mult, edilul Clujului a afirmat că persoanele care beneficiază de protecție socială vor avea asigurată hrana necesară, pe perioada crizei.

"La Pata Rât am dispus pentru clujenii care trăiesc acolo să se suplimenteze cu încă o unitate mobilă cele existente pentru curățenie și igienă, au fost dezinfectate spațiile, se salubrizează în continuare toată zona de acolo și se face dezinsecție și dezinfecție, suplimentar față de ce făceam până acum, se asigură hrana necesară la cei care beneficiază de aceste forme de protecție socială. Ne preocupă soarta fiecărui clujean, inclusiv cei care sunt în centrele pentru persoane fără adăpost și cei care sunt în izolare la domiciliu", a spus Emil Boc, într-o emisiune radio.


Eniko Vincze, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și activistă la Căși sociale acum! a adresata autorităților locale o scrisoare deschisă prin care le solicită să acorde atenție sporită față de riscul epidemiei de coronavirus în comunitățile marginalizate din orașul Cluj și soluții adecvate la criza umanitară din Pata Rât

Iată revendicările formulate de Căși sociale ACUM! de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Instituția Prefectului Cluj:


- Să întreprindă acțiuni de maximă urgență în zona Pata Rât, mobilizând resursele instituției proprii și ale altor instituții cu abilități în servicii de sănătate, cum ar fi Direcția de Asistență Socială și Medicală, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții de stat locale și județene, în vederea următoarelor:

- Ajutoare de urgență sub formă de medicamente gratuite și alte servicii medicale necesare pentru persoanele infectate de toate tipurile de viroze în această perioadă.


- Intervenție rapidă în vederea amplasării unor stații mobile de igienă în zonele unde oamenii nu au apă în casă.

- Intervenție urgentă în vederea ridicării deșeurilor din proximitatea imediată a locuințelor.


- Să elaboreze un plan de acțiune cu măsuri concrete pe următoarele 24 de luni de relocare a familiilor din Pata Rât în locuințe sociale adecvate din oraș și de asigurare a unor servicii de asistență socială și medicală care să îi sprijine în eforturile lor de a se integra din toate punctele de vedere în viața orașului.

- Să suspende imediat toate procedurile care ar putea conduce la evacuarea persoanelor care nu au o altă alternativă de locuire, pe toată perioada pandemiei declarate de OMS. Iar în perioada post pandemică să implementeze măsuri de prevenire și interzicere a evacuărilor care transformă evacuații în persoane fără adăpost.


În zona Pata Rât locuiesc aproximativ 1.500 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter