Sănătate

Cercetătorii UBB spun că va începe o scădere a numărului de cazuri COVID: „Am ajuns în vârful valului 5!”

Cercetătorii UBB care monitorizează situația COVID-19 în România estimează că în această săptămână vom avea o ușoară scădere a numărului de infectări, fiindcă am ajuns în „vârful valului 5”.

Cercetătorii UBB spun că va începe o ușoară scădere a numărului de cazuri COVID: „Am ajuns în vârful valului 5!” Cercetătorii UBB spun că va începe o ușoară scădere a numărului de cazuri COVID: „Am ajuns în vârful valului 5!”

 

 


Cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor au creat un portal online (Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor) unde publică infografice, analize și previziuni ale impactului pandemiei de Covid-19 asupra economiei României.

 


În ultima perioadă, mai exact pe 31 ianuarie 2022, specialiștii UBB au preconizat că vârful valului 5 sau „valului Omicron” va fi atins în curând:

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Ne apropiem de vârful valului 5 modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom asista în continuare la o creștere a infecțiilor, rata creșterii însă se va încetini semnificativ”, au transmis cercetătorii.


Acest lucru s-a întâmplat, iar după numai o zi România a ajuns la un nou record absolut de cazuri, cu 40.018 infectări noi identificate în 24 de ore, potrivit raportului din data de 1 februarie 2022.

Specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai au anunțat în cursul zilei de ieri, 7 februarie 2022, că am ajuns, într-un final în vârful valului 5, dar nu numai.


Ei au mai mărturisit că, potrivit estimărilor făcute, în această săptămână se va semnala o stagnare a numărului de cazuri sau chiar o ușoară scădere: „Am ajuns în vârful valului 5! Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni va începe o stagnare sau chiar o ușoară scădere a numărului de cazuri noi pe zi”, au spus cercetătorii.

Despre proiectul UBB

Proiectul de cercetare „COVID-19 RoEIM”, adică COVID-19 Romanian Economic Impact Monitor a fost dezvoltat în anul 2020 de cercetători din Cluj-Napoca și a fost premiat la o competiție internațională.

Portalul pentru monitorizarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra economiei, creat de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a fost premiat în cadrul competiţiei internaţionale cu tema Flattening the Curve: COVID-19 Data Challenge, organizată de QED Group şi Center for Global Data Visualization (CGDV) şi sprijinită de Georgetown University din Washington DC (SUA).

Competiţia a fost deschisă studenţilor şi profesioniştilor din mediile academic şi privat din întreaga lume, fiind înscrise peste 90 de proiecte de analiză şi vizualizare a datelor legate de pandemie în aproape 40 de ţări.

Proiectul a fost realizat de o echipă formată din Bálint Csaba, Csala Dénes - cadru didactic asociat, conf. univ. dr. Nagy Bálint Zsolt, lect. univ. dr. Rácz Béla-Gergely şi Csíki Ottó - student masterand, coordonaţi de prof. univ. dr. Szász Levente. Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar informaţiile sunt disponibile în limbile română, maghiară şi engleză.

Director SCJU Cluj: „Suntem în platou, după părerea mea”

De asemenea, dr. Claudia Gherman, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a spus că în opinia sa am ajuns la platoul acestui val COVID, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, când se discuta despre cum funcționează Centrul de Evaluare COVID pentru formele ușoare și medii:

„Aici am beneficiat de o legislație clară, respectiv s-au completat normele contractului cadru cu Casa de Asigurări pe care noi le semnăm anual, s-au adiționat cu niște norme pentru Centrul de Evaluare COVID. Avem un contract separat și buget separat pe acest centru care ne limitează și numărul de consultații, în funcție de bugetul pe care ni l-au alocat. În clipa de față ne-au alocat un buget pentru 20 de cazuri de spitalizare de zi, pe zi, maxim. Atât putem face.

Bineînțeles, dacă, să sperăm că nu va fi nevoie că acum pare că suntem în platou, după părerea mea, dar dacă va fi nevoie se poate suplimenta programul de lucru cu personal nou care are în continuare contract pe orele respective și atunci să-l creștem. Dar capacitatea centrului, așa cum arhitectural ne-a permis, mai mult de 20 de cazuri pe zi nu putem trata”, a spus managerul spitalului.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc: „Ne aflăm în stadiul dinților de fierăstrău. Anul acesta vom scăpa de pandemie”

Peste 1.700 de cazuri noi Covid-19 în Cluj, în ultimele 24 de ore. Au murit 6 bolnavi infectați

Ultimele Stiri
abonare newsletter