Sănătate

Medicul Octavian Jurma, îngrijorat de valul de Omicron: „Copiii se internează de două ori mai repede decât în valul Delta”

Medicul Octavian Jurma avertizează că România a depășit recordul de 515 copii internați pe zi din valul Delta.

Medicul Octavian Jurma, îngrijorat de valul de Omicron: „Copiii se internează de două ori mai repede decât în valul Delta” Medicul Octavian Jurma, îngrijorat de valul de Omicron: „Copiii se internează de două ori mai repede decât în valul Delta”

 

 


Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Octavian Jurma a atenționat că varianta Omicron este foarte periculoasă pentru copii și tineri.

 


Potrivit medicului Octavian Jurma, numărul de internări în rândul copiilor se dublează săptămânal și crește de două ori mai repede decât internările în populația generală.

„Ieri (23 ianuarie-n.red.) România a înregistrat 551 de minori internați pe zi, depășind recordul de 515 copii internați pe zi din valul Delta. Azi (24 ianuarie-n.red.) sunt deja 620. 


Așa cum se vede din grafic, numărul de internări în rândul copiilor (verde) se dublează săptămânal și crește de 2x mai repede decât internările în populația generala (albastru).

Graficul ne permite să comparăm valul Delta la o luna după debut, cu valul Omicron la o săptămână de la debut, când numărul de internări în rândul copiilor au fost la valori similare. Copiii se internează de 2x mai repede decât în valul Delta, în timp ce adulții se internează într-un ritm similar la un număr mai mare de cazuri.


Astfel ponderea minorilor a crescut de la 2-3% în valul Delta la 9% din totul internărilor în valul Omicron. Dacă rata de creștere se menține și săptămâna viitoare, până duminica viitoare vom depăși pragul 1,000 de copii internați pe zi ”, a explicat Octavian Jurma.

 


Totodată, varianta Omicron pare să fie mult mai periculoasă pentru copii decât pentru adulți, iar medicul Jurma vine cu o serie de măsuri care trebuie luate ca cei tineri să fie protejați.

„Faptul că Omicron este mai blândă cu adulții și mai aspră cu minorii ar trebui să ne facă să luăm măsuri suplimentare de prevenție a infectării în rândul copiilor.

În primul rând să eviți infectarea. Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie să fi atent încă 4-5 săptămâni până ieșim din val:

- masca FFP2 - acesta nu trebuie scoasă în prezența altor persoane nici în pauze
- evitarea ocaziilor sociale - fără petreceri, fără ieșiri la mall în weekend [până la ieșirea din val = sub 1 la mie]
- socializare doar cu prietenii apropiați - fără gașcă până ieșim din val
- [dacă e posibil] evită ziua de luni (revenirea din weekend/vacanță)
- vaccinare

Toate aceste date trebuie să ne facă prudenți și atenți, nu panicați. Chiar dacă copilul se infectează riscul să facă o formă gravă de boală este infim. Chiar dacă e nevoie de spitalizare, șansele să dezvolte o formă gravă sunt mai mici ca în Delta”, a adăugat medicul.

 

CITEȘTE ȘI:

12.000 de doze de vaccin pentru copiii între 5 și 11 ani ajung la Cluj. Peste 3.000 de programări pentru imunizare

abonare newsletter