Sănătate

Tromboza după vaccinarea cu AstraZeneca, catalogată „efect secundar extrem de rar”. Ce simptome pot să apară și ce trebuie să faci?

Agenția Europeană a Medicamentului a decis că apariția cazurilor de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca pot fi considerate efecte adverse extrem de rare. Acestea vor fi introduse în prospectul vaccinului.

 

 


Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a declarat miercuri că există o legătură cauzală între apariția trombozei și vaccinarea cu AstraZeneca, apariția bolii putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, trombozele fiind considerate efecte extrem de rare ale vaccinului. Acestea urmează să fie adăugate în prospectul serului.

 


Agenția Europeană a Medicamentului recomandă persoanelor care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca să se prezinte la medic imediat, dacă dezvoltă efecte secundare specifice, persoanele trebuind să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă următoarele simptome:

Dificultăți de respirare
Durere în piept
Umflarea picioarelor
Dureri abdominale persistente
Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
Pete mici sub piele la locul injecției


Cazuri de tromboză, semnalate de femei sub 60 de ani, după vaccinare

„Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări. Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există și un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare.

EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinați să știe aceste efecte adverse astfel încât să știe la timp. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situație. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke.


Până în prezent, majoritatea cazurilor de tromboză apărute în urma vaccinării cu AstraZeeneca au fost depistate la femei sub vârsta de 60 de ani și au apărut pe parcursul primelor două săptămâni de la vaccinare.

CITEȘTE ȘI


33.000 de români și-au anulat programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Gheorghiță: „Beneficiile depășesc riscurile”

Ultimele Stiri
abonare newsletter